Είναι ασφαλές να πίνω καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
7hmeres Διατροφή & άσκηση

Είναι ασφαλές να πίνω καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

October 8, 2015

author:

Parenting.gr

Είναι ασφαλές να πίνω καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

pregnant-coffee

Σε γενικές γραμμές καλό είναι στην εγκυμοσύνη να μην καταναλώνετε προϊόντα με καφεΐνη, αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε καφέ, περιορίστε τον σε ένα μικρό φλιτζάνι την ημέρα.

Σε μελέτες γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, όταν οι έγκυες αγελάδες κατανάλωσαν περισσότερο από το ισοδύναμο των τριών φλιτζανιών την ημέρα, τα μοσχάρια τους γεννήθηκαν μικρότερα. Η πολλή καφεΐνη επίσης μειώνει τη ροή του αίματος στον πλακούντα, και δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, επειδή το μωρό μπορεί να μην πάρει όσο οξυγόνο χρειάζεται ή και θρεπτικά συστατικά.

Μια νέα μελέτη στο Σαν Φρανσίσκο σε 1.000 γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους έδειξε διπλασιασμό της αποβολής σε κατανάλωση 200 mg καφεΐνης ανά ημέρα. Αυτό είναι περίπου η ποσότητα της καφεΐνης που θα παίρνατε αν πίνατε 2 μικρά φλιτζάνια του καφέ ή 5 κουτιά αναψυκτικού με καφεΐνη. (Οι γυναίκες που έπιναν 200 mg καφεΐνης ημερησίως είχαν ένα ποσοστό αποβολών του 25 τοις εκατό. Εκείνες που έπιναν 100 mg ανά ημέρα είχαν μία αποβολή σε ποσοστό 15 τοις εκατό, και εκείνες που δεν έπιναν καθόλου καφεΐνη είχαν ένα ποσοστό 12 τοις εκατό.)

Με βάση αυτά τα νέα στοιχεία, καλό είναι η κατανάλωση της καφεΐνης να περιορίζεται σε ένα μικρό φλιτζάνι την ημέρα. (Και αυτό συνολικά, γι’αυτό και θα πρέπει να αποφευχθούν οι πολλαπλές πηγές καφεΐνης μέσα στην ίδια ημέρα.) Επιπλέον, αποφύγετε την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και άλλων προϊόντων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

Διαβάστε επίσης:

Τροφές που αυξάνουν το μητρικό γάλα

Διατροφή για μια υγιή εγκυμοσύνη

Έξυπνοι στόχοι, για μείωση βάρους χωρίς δίαιτα