Εάν τα παιδιά κάποια στιγμή θέλουν να φύγουν, σημαίνει ότι τα μεγάλωσες σωστά
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Εάν τα παιδιά κάποια στιγμή θέλουν να φύγουν, σημαίνει ότι τα μεγάλωσες σωστά

July 14, 2021

author:

Parenting.gr

Εάν τα παιδιά κάποια στιγμή θέλουν να φύγουν, σημαίνει ότι τα μεγάλωσες σωστά

Τα παιδιά κάποια στιγμή φεύγουν και μένεις εσύ, αυτός και το σίδερο που γκρίνιαζες ότι ποτέ δεν τελειώνει. Τα δωμάτια αδειάζουν και τα σεντόνια δε θέλουν αλλαγή γιατί είναι αχρησιμοποίητα και καθαρά. Το πλυντήριο δε γεμίζει με ρούχα κάθε ημέρα και το φαγητό φτάνει και για αύριο.

Θυμάσαι παλιά που ζήταγες λίγη ησυχία για να ηρεμήσεις και να μιλήσεις στο τηλέφωνο. Τώρα τα πρωινά έχει τόση ησυχία που σε κάνει να μιλάς μόνη σου. Στο απέναντι σπίτι, μένει μια οικογένεια με δίδυμα και ο μπαμπάς τους προσπαθεί μάταια να τα πείσει να ετοιμαστούν για το σχολείο. Εκείνα τσακώνονται μεταξύ τους και μετά γίνονται ομάδα για να αντιμετωπίσουν τις φωνές του μπαμπά τους. Πας κοντά στην πόρτα και ακουμπάς το αυτί σου για να κρυφακούσεις.

Κοιτάς γύρω σου και είναι όλα τακτοποιημένα, οπότε δε υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις για να απασχοληθείς. Εάν είχα χρόνο θα διάβαζα βιβλία, θα πήγαινα ταξίδια, θα έκανα γυμναστική, θα έκανα βόλτες, θα μάθαινα άλλη μία ξένη γλώσσα γκρίνιαζες μια ζωή ολόκληρη. Αλλά δεν προλάβαινες γιατί είχες χρόνο μόνο για τα παιδιά σου.

Τα μεγάλωσες σωστά, γιατί η αποδοχή από τους γονείς αποτελεί ένα από το βασικά κλειδιά για την αυτοεκτίμησή τους.  Η συμπεριφορά σου τα γέμισε αυτοπεποίθηση ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν μακρυά από εσένα. Τους έδειξες το δρόμο για τα όνειρα τους και τα γέμισες εφόδια για να ζήσουν ευτυχισμένα ή έστω για να προσπαθήσουν να ζήσουν ευτυχισμένα. Τα δίδαξες να σέβονται τους αγαπημένους τους και να εκφράζουν το συναίσθημά τους. Τα αγκάλιαζες, με την πρώτη ευκαιρία, από τη μέρα που γεννήθηκαν και δημιούργησες τρυφερούς ανθρώπους, που τόσο τους έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Τα έμαθες να υπερασπίζονται τους αδύναμους και να θαυμάζουν τους ικανούς. Τους εξήγησες ότι για να σταθούν όρθια στη ζωή, θα πρέπει να πατήσουν στα δικά τους πόδια!

Ξέχασες όμως να κάνεις το ίδιο και για εσένα, όπως ακριβώς είχε ξεχάσει και η δική σου μητέρα. Θυμάσαι που τη μάλωνες και την κατηγορούσες ότι ζούσε μέσα από τη δική σου τη ζωή; Θυμάσαι που της έλεγες ότι ξέχασε να δυναμώσει τον εαυτό της για να μπορέσει να ζήσει μόνη της; Θυμάσαι που την πίεζες να βρει τρόπο να είναι ευτυχισμένη μέσα στο γάμο της;

Τα χρόνια περνούν και η ζωή αλλάζει και μας οδηγεί σε νέες διαδρομές. Άνοιξε το παράθυρο στη νέα σου ζωή, κοίταξε τον άνθρωπο σου και θυμήσου πόσο όμορφα ήταν παλιά που ήσασταν οι δυο σας. Μην αφήσεις τις φουρτούνες της καθημερινότητας και της ηλικίας να σε παρασύρουν. Τα παιδιά φεύγουν γιατί ξέρουν μέσα τους ότι η οικογένεια τους είναι δυνατή και θα είναι δίπλα τους και όταν τα παιδιά θέλουν να φύγουν, σημαίνει ότι τα μεγάλωσες σωστά, γι’αυτό θα επιστρέφουν πάντα! 

 

Originally posted 2017-02-02 06:30:37.