Παιδική δυσκοιλιότητα: πως προκαλείται
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Παιδική δυσκοιλιότητα: πως προκαλείται

January 15, 2023

author:

Parenting.gr

Παιδική δυσκοιλιότητα: πως προκαλείται

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα;

Τα μικρά παιδιά έχουν συνήθως την ανάγκη για αφόδευση αρκετές φορές την εβδομάδα. Ένα παιδί μπορεί να πηγαίνει στην τουαλέτα μετά από κάθε γεύμα, ή αντίθετα μπορεί το κάνει μια φορά την ημέρα ή ακόμα και στις δύο μέρες. Γενικά, οι παράγοντες που καθορίζουν τη συχνότητα είναι το τι τρώει και πίνει, το πόσο δραστήριο είναι και η ταχύτητα με την οποία αφομοιώνει τις τροφές.
Αν αναρωτιέσαι αν το παιδί σου είναι δυσκοίλιο, ρίξε μια ματιά σε μερικά τυπικά συμπτώματα:

  • Λιγότερες εκκενώσεις από το αναμενόμενο, ειδικά αν πρόκειται για μια φορά στις τέσσερις ημέρες ή πιο αραιά.
  • Σκληρά, ξηρά κόπρανα που αποβάλει με δυσκολία.
  • Πολύ υδαρή κόπρανα στην πάνα του. Ίσως να μην είναι διάρροια – μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απόδειξη δυσκοιλιότητας.

Τι του προκαλεί δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα σε μικρά παιδιά συνήθως προκύπτει από πολλούς παράγοντες. Οι πιο πιθανοί λόγοι είναι οι εξής:

Η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος

Ο κορεσμός με γάλα, χωρίς την παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, είναι συχνά η κύρια αιτία της δυσκοιλιότητας, σε νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Ένα παιδί θα μπορούσε να γίνει δυσκοίλιο αν τρέφεται με πολύ τυρί ή γιαούρτι χωρίς παράλληλα να περιλαμβάνονται στη διατροφή του αρκετά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το άγχος της τουαλέτας

Αν ένα παιδί δέχεται πίεση για να κόψει την πάνα και να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, ίσως να καταλήξει να αρνηθείτε σκόπιμα την διαδικασία. Αν παρουσιάζει όλα τα σημάδια που προμηνύουν μια εκκένωση – στάση σώματος και κοκκίνισμα στο πρόσωπο – μπορεί στην πραγματικότητα να προσπαθεί να κρατηθεί.

Αφυδάτωση

Αν το παιδί πάσχει από αφυδάτωση, το σύστημά του θα αντιδράσει απορροφώντας περισσότερα υγρά από τις τροφές. Το αποτέλεσμα θα είναι σκληρά, ξηρά κόπρανα που είναι δύσκολο να αποβάλει.

Έλλειψη δραστηριότητας

H κίνηση βοηθά τη ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα του παιδιού, έτσι αν δεν κινείται αρκετά, μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα.

Άλλα ιατρικά θέματα

Η δυσκοιλιότητα είναι μερικές φορές ένα σύμπτωμα που οφείλεται σε άλλες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της δυσανεξίας στη λακτόζη, του υποθυρεοειδισμού, του σακχαρώδους διαβήτη και της κυστικής ίνωσης.

Πότε θα πρέπει να πάμε στο γιατρό;

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν το παιδί σας δεν τρώει, χάνει βάρος, ή αν εντοπίσεις αίμα στα κόπρανα του. Μην δώσεις στο παιδί καθαρτικό χωρίς να έχεις λάβει συμβουλή γιατρού.

Διάβασε ακόμη: Παιδική δυσκοιλιότητα: πως αντιμετωπίζεται

Originally posted 2015-01-19 04:50:20.