Οργάνωσε μια δραπέτευση στη φύση!
Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οργάνωσε μια δραπέτευση στη φύση!

November 7, 2019

author:

Parenting.gr

Οργάνωσε μια δραπέτευση στη φύση!

arbor-day-hug-ftrΟ ανοιξιάτικος καιρός  δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο και το περιβάλλον από διαφορετική οπτική! Γι’ αυτό αν έχει καλό καιρό και ηλιόλουστες μέρες ……σχεδίασε το δικό σου περίπατο στη φύση!
Τα παιδιά μπορεί να παίζουν συχνά έξω αλλά έχουν ποτέ την περιέργεια να μυρίσουν τα λουλούδια, να αγγίξουν τις πέτρες ή να ακούσουν τον άνεμο; Προγραμμάτισε μια Κυριακάτικη εξόρμηση στη φύση έχοντας στο επίκεντρο τους θησαυρούς της που τα παιδιά θα ανακαλύψουν και θα ενθουσιαστούν! Οργάνωσε τον περίπατο σου ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Προετοιμάσου κατάλληλα!
Ντύσε τα παιδιά με τα κατάλληλα για την εποχή ρούχα. Φόρεσε τους μακριά παντελόνια για να αποφύγουν τσιμπήματα από έντομα, φόρεσε τους καπελάκι και μην ξεχάσεις το αντηλιακό! Έχε στο νου σου τους κατάλληλους κανόνες ασφαλείας για την εποχή για να είσαι πάντα προετοιμασμένη για όλα!

Τι να πακετάρεις!
Δημιούργησε από βραδύς ένα κλίμα εξερεύνησης με το να πεις στα παιδιά ότι θα πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα πράγματα μαζί σας για να τους εντείνεις το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό, φωτογραφική μηχανή, μπλοκ ζωγραφικής και χρώματα, αντισηπτικό χεριών, κρέμα για τσιμπήματα, σνακ, χυμούς, παγούρι με νερό κλπ.

Άρχισε με ένα παιχνίδιshutterstock_69211996
για να βοηθήσεις τα παιδιά να συγκεντρωθούν στη βόλτα και στη φύση ξεκίνησε με ένα παιχνίδι. Πες τα να ξαπλώσουν κάτω στο έδαφος και να κοιτάξουν ψηλά τα δέντρα. Κάνε ερωτήσεις όπως “πόσο ύψος νομίζετε ότι έχουν τα δέντρα” ή “ποιος πιστεύετε ότι ζει στα δέντρα” και συζητήστε διεξοδικά τις απαντήσεις τους.

Ακούστε τον άνεμο
Η βόλτα στη φύση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αναπτύξουν τα παιδιά τις αισθήσεις τους. Πες τους να επικεντρωθούν σε όλους τους φυσικούς ήχους κι έπειτα να τους μιμηθούν και να τους αναγνωρίσουν.

Ακολουθήστε τη μύτη σας
Παρότρυνε τα παιδιά να μυρίσουν τα λουλούδια και να συγκρίνουν τα διαφορετικά αρώματα. Επίσης μπορείς να τους δείξεις πώς να τρίψουν τα χόρτα ή τα βότανα για να αναδυθούν οι μυρωδιές τους.

child-looks-at-bugsΝιώστε τον κόσμο
Πες στα παιδιά να αγγίξουν απαλά ένα κορμό δέντρου με το χέρι τους ή και με το πρόσωπό τους

Κυνηγήστε έντομα
Δώσε τους την ιδέα να ψάξουν για έντομα και σκουλήκια και να χρησιμοποιήσουν τον μεγεθυντικό φακό για να τα δουν καλύτερα! Μπορούν να τα φωτογραφίσουν και μόλις γυρίσουν σπίτι να δουν τις φωτογραφίες και να μάθουν να τα αναγνωρίζουν!

Κάνε μια σύντομη διαδρομή
Σχεδίασε να μείνετε για 2 ώρες περίπου ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού και σταματήστε στα μέσα της διαδρομής για ένα σνακ κι ένα χυμό.

Αποτυπώστε τη φύση σε χαρτί
Δώσε στα παιδιά τα μπλοκ ζωγραφικής και τα χρώματα ή τις ξυλομπογιές για να αποτυπώσουν αυτό που βλέπουν χρησιμοποιώντας με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους!

 

 

Originally posted 2015-03-16 04:30:28.