Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Σπάσε τη σιωπή!
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Σπάσε τη σιωπή!

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Σπάσε τη σιωπή!

Δυστυχώς, η βία κατά των γυναικών υπάρχει και είναι δίπλα σου. Μπορεί να μην το βλέπεις ή να κάνεις ότι δεν το βλέπεις αλλά το φαινόμενο είναι πιο κοντά σου από όσο νομίζεις και δυστυχώς οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Οι συνέπειες είναι πολλές και κυμαίνονται μεταξύ ψυχολογικής εξαθλίωσης του θύματος και θανάτου του.

Το 35% των γυναικών έχει δεχθεί λεκτική, σωματική και σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά από αγνώστους ενώ το 70% έχει δεχθεί αντίστοιχες μορφές βίας από τον σύντροφο/σύζυγο της. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αληθινά νούμερα είναι ακόμη μεγαλύτερα αλλά κρύβονται πίσω από φοβισμένες γυναίκες που δν βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τις επιθέσεις τους.

Γιατί όμως, παρά τους αυστηρούς νόμους και την εξέλιξη της κοινωνίας, η βία κατά των γυναικών υπάρχει και μάλιστα σε τόσο υψηλά ποσοστά;

Αποσιώπηση:

Πρώτη και σημαντική αιτία είναι ο φόβος που νιώθουν οι γυναίκες, όταν τους συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό.  Φόβος για την αντίδραση και τα “αντίποινα” του θύτη  αλλά και φόβος για την αντίδραση της κοινωνίας. Παράλληλα, υπάρχει ανασφάλεια για τους ο φορείς που μπορούν οι γυναίκες να απευθυνθούν, είτε είναι η αστυνομία είτε είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ο φόβος συνήθως συνδυάζεται και με ντροπή για αυτό που τους συνέβη, με αποτέλεσμα  να αποφασίζουν να το περάσουν σιωπηλά και να δικαιολογούν τη συμπεριφορά των συντρόφων τους, για δική τους άμυνα.

Αντιμετώπιση:

Το πρόβλημα ξεκινάει από την πολύ μικρή ηλικία της γυναίκας. Τα κορίτσια στο σχολείο πέφτουν συχνά θύματα λεκτικής κακοποίησης από τους συμμαθητές τους μπροστά στα “αδιάφορα” μάτια των δασκάλων ή ακόμα και των γονιών.  Τα νούμερα που προέκυψαν από τις έρευνες παγκοσμίως είναι τρομακτικά. Υπολογίζεται ότι 246 εκατομμύρια κορίτσια δέχονται σχολική βία ενώ 1 στα 4 κορίτσια φοβάται να χρησιμοποιήσει τα αποχωρητήρια. 

Τα κορίτσια συνεπώς πρέπει να μάθουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να μην δέχονται  αδιαμαρτύρητα ό,τι τους λένε, ούτε να πιέζονται να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν ενώ τα αγόρια, από την άλλη, πρέπει να μάθουν να φέρονται με σεβασμό, στο αντίθετο φύλο. Γι’ αυτό το λόγο, η “εκπαίδευση” των παιδιών σε αυτή την φάση είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μιλάνε και να μη φοβούνται ή ντρέπονται να εκφράζουν αυτό που νιώθουν. Ενώ οι δάσκαλοι οφείλουν να “βλέπουν” καλύτερα και να εξηγούν στα παιδιά ότι η βία είναι ανεπίτρεπτη και εάν τη βιώνουν θα πρέπει να αντιδρούν.

shutterstock_517470253

Σεξουαλική κακοποίηση:

Η σεξουαλική βία έχει διάφορες μορφές και μία από αυτές είναι η βίαιη συνουσία. Το 2012 τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη στο Νέο Δελχί, έδειξαν ότι το 92% των γυναικών είχαν καταγγείλει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης. Το συγκλονιστικό είναι ότι, πέρα από την επίθεση από αγνώστους, οι πιο κοινοί δράστες σεξουαλικής βίας είναι οι σύντροφοι και οι νυν ή τέως σύζυγοι.

Ορισμένες χώρες, επίσης, παλεύουν ακόμα με έθιμα παλαιάς εποχής και επιτρέπουν γάμους ανήλικων κοριτσιών. Τα παιδιά-νύφες είναι συνήθως κορίτσια κάτω των 15 ετών που υποχρεώνονται από τους γονείς τους να συνάψουν γάμο με πολύ μεγαλύτερους ή ακόμα κι ηλικιωμένους άντρες. Περισσότερο από 700 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, παντρεύτηκαν σε ηλικία κάτω των 18. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών αυτών, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, όχι για το αν επιθυμεί να κάνει σεξ ή όχι, αλλά για το ασφαλές σεξ. Τα αποτελέσματα είναι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά και οι αυξημένες πιθανότητες για μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως ο HIV.

Αντιμετώπιση:

Περίπου 125 χώρες έχουν θεσπίσει νόμους για την σεξουαλική παρενόχληση και 52 σχετικά με τον ενδοοικογενειακό βιασμό. Οι νόμοι, όμως, δεν είναι πάντα εφαρμόσιμοι και δε βοηθάνε σε όλες τις περιπτώσεις. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί τέτοιου είδους βία χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη. Το πρώτο βήμα είναι η καταγγελία στην αστυνομία και στη συνέχεια η αναζήτηση για βοήθεια από κάποιον ειδικό. Το σοκ μιας τέτοιας βίαιης πράξης στον οργανισμό είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο από το άτομο. Ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία, απαιτεί το ζήτημα του ενδοοικογενειακού βιασμού. Όσο επίπονο και αν είναι για τις γυναίκες να μιλήσουν για αυτό, οι πρώτοι που μπορούν να τις βοηθήσουν είναι οι οικογένειες τους και οι φίλοι τους. Με τη στήριξη τους πρέπει να προχωρήσουν στο διαζύγιο και να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση.

afisa-gynaikes-via

Κακοποίηση στις ευάλωτες ομάδες:

Οι γυναίκες με βαθμό αναπηρίας, διαφορετικής εθνικότητας από την χώρα που ζουν, ομοφυλόφιλες ή που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά βίας είτε σωματικής είτε σεξουαλικής. Συγκεκριμένα το 34% των γυναικών με αναπηρία ή κάποιο πρόβλημα υγείας, δήλωσαν πως είχαν δεχθεί σωματική και σεξουαλική επίθεση από το σύντροφο τους, σε αντίθεση με το 19% που ήταν το ποσοστό των περιπτώσεων σε γυναίκες χωρίς αναπηρία ή κάποιο πρόβλημα υγείας. Τα στοιχεία αυτά φτάνουν μέχρι το 2014.

Τον Νοέμβριο του 2016, όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο, αλλά τα ποσοστά παραμένουν το ίδιο υψηλά. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι σε έξαρση ενώ όλο και περισσότερα περιστατικά έρχονται στο φως και μας σοκάρουν με τη σκληρότητα τους. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πλέον μάστιγα που επιδεινώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας. Όσο δύσκολο και αν είναι, οι γυναίκες πρέπει να μιλάνε για αυτό που τους συμβαίνει και να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την βία. Οι νόμοι είναι με το μέρος τους και υπάρχουν φορείς που μπορούν να τις βοηθήσουν τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.

Ας ελπίσουμε ότι σε μερικά χρόνια, αυτή η επέτειο δεν θα χρειάζεται και όλες οι γυναίκες του κόσμου θα ζουν χωρίς φόβο!

Πληροφορίες και στατιστικά από United Nations – Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women