Διατροφικές ανάγκες για τη μέλλουσα μαμά στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Διατροφικές ανάγκες για τη μέλλουσα μαμά στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

January 18, 2017

author:

Parenting.gr

Διατροφικές ανάγκες για τη μέλλουσα μαμά στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Γράφει η Κατερίνα Κιούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η κατάσταση της εγκυμοσύνης είναι μια φάση στη ζωή της γυναίκας που πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στο βάρος της αλλά κυρίως στην ποιότητα της διατροφής της .

Η ισορροπημένη διατροφή της εγκύου είναι σημαντική για την ανάπτυξη του πλακούντα μέσω του οποίου θα τραφεί το έμβρυο και θα απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ομαλή ανάπτυξή του.  Μέσα από μια κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή η γυναίκα μπορεί να περιορίσει και να προλάβει επιπλοκές και δυσάρεστα συμπτώματα, που έχουν άμεση σχέση με ειδικές καταστάσεις που μπορεί να συνοδεύσουν την κύηση.

Έχουμε ήδη μιλήσει για τη διατροφή του πρώτου τριμήνου  εδώ και του δεύτερου τριμηνού εδώ .

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για το 3ο και τελευταίο τρίμηνο:

Κατά το τρίτο τρίμηνο, αυξάνονται οι ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη C (από 60mg σε 95mg), σε βαθμό που καλύπτεται εύκολα από τη διατροφή, καταναλώνοντας καθημερινά τουλάχιστον 5- 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Γυναίκες που ενδεχομένως, χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης C είναι όσες έχουν πολύδιμες κυήσεις και οι καπνίστριες.

Επίσης, λόγω ορμονικών αλλαγών (αύξηση της προγεστερόνης) ή και λόγω της λήψης φαρμακευτικού σιδήρου είναι πολύ συχνή η εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Για την αντιμετώπισή της, συστήνεται να αυξήσετε στη διατροφή σας τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (όσπρια, ξηρούς καρπούς, ακτινίδια, πράσινα λαχανικά, χόρτα, προϊόντα ολικής άλεσης και δημητριακά), να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 με 3 λίτρα νερό καθημερινά και να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, σε συνεννόηση πάντα με το γιατρό σας.

Μέλλουσες μαμάδες, οι οποίες δεν τρέφονται επαρκώς ή ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες θα πρέπει να λαμβάνουν κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής. Αυτή η σύσταση αφορά και σε γυναίκες με δίδυμες ή πολύδιμες κυήσεις.

Με το καλό και μην ξεχνάτε ότι η ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να συνεχιστεί και την περίοδο του θηλασμού!

Κατερίνα Κιούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
www.dietnow.gr
www.facebook.com/DietNowCenter/?fref=ts