Διακοπές με το αυτοκίνητο με παιδιά σχολικής ηλικίας
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διακοπές με το αυτοκίνητο με παιδιά σχολικής ηλικίας

November 12, 2019

author:

Parenting.gr

Διακοπές με το αυτοκίνητο με παιδιά σχολικής ηλικίας

Όσο κι αν σας φαίνεται ότι τα παιδιά σας μεγάλωσαν και άρα είναι πιο ασφαλή στο αυτοκίνητο μην εγκαταλείψετε ποτέ την αυστηρή τήρηση του Κ.Ο.Κ. ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα ότι: «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. ».  Η ασφάλεια είναι πάντα πρώτη στη συζήτηση μας και αδιαπραγμάτευτη.

Κατά τα άλλα, το μόνο πρόβλημα για το ταξίδι με παιδί σε αυτές τις ηλικίες είναι ότι βαριέται πολύ εύκολα και συνεπώς χρειάζεται διαρκώς ερεθίσματα. Σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνετε όσο πιο δημιουργικοί, διαδραστικοί και ευρηματικοί μπορείτε! Μην αφήσετε τίποτα στην τύχη του γιατί θα το βρείτε μπροστά σας.

Αν ο συνταξιδιώτης σας είναι στη σχολική ηλικία (έως 12 χρονών)

shutterstock_280368332

Δείτε μαζί με τα παιδί τη διαδρομή στο internet και συζητήστε από πριν που θα ήθελε να κάνετε στάσεις και ποια είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Αναλάβετε ένα ο καθένας από την οικογένεια και διαβάστε για αυτό. Όταν φτάσετε στο συγκεκριμένο προορισμό φορέστε τα ρούχα του “ξεναγού” και ενημερώστε τους υπόλοιπους.

Τυπώστε ένα χάρτη και δώστε τον στο παιδί μαζί με ένα μαρκαδόρο ώστε να σημειώνει τις πόλεις από όπου θα περάσετε.

Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να ετοιμάσουν από μόνα τους τη μουσική που τους αρέσει, την οποία είτε θα βάλουν σε στικάκι για να παίξει στο αυτοκίνητο είτε στο mp3 player για να την ακούνε με ακουστικά. Σημαντικό είναι να ορίσετε κανόνες που θα εξηγούν ανά πόση ώρα θα αλλάζει ο “υπεύθυνος” της μουσικής. Ενδιαφέρον είναι να το κάνετε συνδυασμένο με την απόσταση.

Γεμίστε την ώρα με ιστορίες. Διηθηθείτε του πότε επισκεφτήκατε στο παρελθόν την ίδια πόλη. Είναι ενδιαφέρον να αναφέρετε στην ιστορία και άλλα αγαπημένα του πρόσωπα. (πχ Είχαμε έρθει εδώ με τη θεία όταν πηγαίναμε ακόμα σχολείο… ή εδώ γνωρίσαμε το νονό και τη νονά… ) Τα μικρά παιδιά βρίσκουν συναρπαστικές τις ιστορίες που σας τοποθετούν πιο κοντά στην ηλικία τους.
Εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις του παιδιού για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του με τις συνεχώς εναλλασσόμενες εικόνες από την εμπειρία του ταξιδιού.

shutterstock_414017074

Δώστε του μια φωτογραφική μηχανή και μια λίστα με φωτογραφίες-στόχους (πχ Μια πέτρινη βρύση, ένα ποδήλατο, ένα παλιό παγκάκι κά) τις οποίες θα σας παρουσιάσει όταν επιστρέψετε σπίτι.

Διαλέξτε το “χρώμα” σας και μετρήστε τα αντίστοιχα αυτοκίνητα. Κερδίζει όποιος βρει τα περισσότερα.

Διαλέξτε γράμμα και ψάξτε στις πινακίδες για τις πόλεις που ξεκινάνε από αυτό.

Ψάξτε για τα ζυγά ή τα μονά αυτοκίνητα.
Παίξτε όνομα, ζώο, πράγμα.

Συγκεντρώστε σε ένα κουτί μικρά αγαπημένα σνακ του παιδιού αλλά προσοχή τα δίνουμε λίγα λίγα.

Be creative…

Για τα μεγαλύτερα παιδιά οι φίλοι των διακοπών είναι φίλοι ζωής και ακόμα κι αν δεν τους βλέπουν συχνά δεν τους ξεχνούν ποτέ. Προσπαθήστε να δημιουργείτε ευκαιρίες για καινούργιες και δημιουργικές διαδρομές!

Originally posted 2016-07-22 04:38:28.