Διακοπές μακριά από το σπίτι μόνο του: πώς θα συμπεριφερθεί;
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Διακοπές μακριά από το σπίτι μόνο του: πώς θα συμπεριφερθεί;

July 1, 2014

author:

Parenting.gr

Διακοπές μακριά από το σπίτι μόνο του: πώς θα συμπεριφερθεί;

κατασκηνωσηΦέτος το καλοκαίρι, το παιδί σας ετοιμάζεται να πάει σε φιλικό/συγγενικό σπίτι χωρίς εσάς ή στην κατασκήνωση για πρώτη φορά; Είναι λογικό να ανησυχείτε, όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε όταν κάτι γίνεται για πρώτη φορά στη ζωή του παιδιού σας και κατά συνέπεια στην κοινή σας ζωή μαζί του. Διώξτε την ανησυχία για τις διακοπές που έρχονται ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές.
Φέτος το καλοκαίρι θα συμβεί η πρώτη εξόρμηση του παιδιού σου μακριά από την οικογενειακή εστία. Από τη μια αυτό είναι ένα γεγονός υπέροχο, αλλά είναι ίσως και η στιγμή όπου η πειθαρχία που του έχετε επιβάλει με τόσο κόπο, καταρρεύσει. Ξέχασε τους φόβους σου για την συμπεριφορά και την ασφάλειά του, αφού ρίξεις μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές.

Βολιδοσκόπησε την κατάσταση
Κατάπνιξε την ανησυχία σου προσεγγίζοντας τους ενήλικες που θα αναλάβουν το παιδί, είτε συγγενείς είτε στελέχη της κατασκήνωσης. Ρώτησε πώς χειρίζονται τις καταστάσεις που σε προβληματίζουν περισσότερο, πες αυτά που σκέφτεσαι, ενημερώσου για τις πρώτες βοήθειες και το πρόγραμμα διατροφής. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο άνετα. Αν οι απαντήσεις που θα λάβεις ακουστούν ικανοποιητικές, άφησε κατά μέρους τις ανησυχίες και επέτρεψε στο παιδί να πάει.

Αξιολόγησε το παιδί σου
Αναρωτιέσαι αν το παιδί θα είναι απείθαρχο σε ξένο περιβάλλον; Κάνε ανασκόπηση της πρότερης συμπεριφοράς του: αν το παιδί φέρεται κακά βάση φρόνημα στο σπίτι, στα φιλικά σπίτια, στο σχολείο, είναι πιθανό ότι θα έχει ανάλογη συμπεριφορά και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Θέσε βασικούς κανόνες
Κάνε ξεκάθαρο ότι η παραμονή στην κατασκήνωση ή στο σπίτι της γιαγιάς δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Πριν φύγει, ανέφερέ του συνθήκες και κανόνες κάτω από τους οποίους θα μείνει στο χώρο που θα πάει. Υπενθύμισέ του ότι κάποιοι κανόνες του σπιτιού εξακολουθούν να ισχύουν, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν το γεύμα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να αλλάξουν , όπως η ώρα που θα πηγαίνει για ύπνο.

Συμπεριφέρσου σαν να μην τρέχει τίποτα
Μην αφήσεις να διακρίνει το παιδί την νευρικότητά σου για την αποχώρησή του. Η συμπεριφορά σου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία άγχους, που θα δημιουργήσει προβλήματα στο ταξίδι του. Οι στρεσαρισμένοι γονείς ξεπροβοδίζουν στρεσαρισμένα παιδιά. Γι’αυτό, πάρτε τα μέτρα της δέουσας επιμέλειας ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, και έπειτα αφήστε τα παιδιά σας να φύγουν κουβαλώντας αυτή την θετική προσδοκία και υποστήριξη.