Διάβασμα: με τη μαμά ή μόνο του;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Διάβασμα: με τη μαμά ή μόνο του;

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Διάβασμα: με τη μαμά ή μόνο του;

Το αν ένα παιδί πρέπει να διαβάζει μόνο του ή με τη βοήθεια της μαμάς του είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους γονείς. Πολλές μητέρες υπερήφανα λένε ότι το παιδί τους δεν τις χρειάστηκε ποτέ ούτε από την Α’ Δημοτικού. Άλλες τα διαβάζουν μέχρι το Λύκειο. Αν το σκεφτείς με προσοχή, ήδη από το νηπιαγωγείο υποψιάζεσαι πώς θα το πάει ένα παιδί αργότερα. Ένα παιδί που είναι αρκετά ανεξάρτητο και αυτόνομο, πιθανόν θα διαβάσει μόνο του. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και το επιθυμητό. Η μητέρα σαφώς και έχει έναν ρόλο στο διάβασμα του παιδιού, αλλά αυτός όσο προχωρούν οι τάξεις, πρέπει να παίρνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις. Η μητέρα θα πρέπει δηλαδή να παρεμβαίνει για να βοηθήσει στα δύσκολα ή για να βοηθήσει το παιδί να ελέγξει αν έμαθε καλά όσα διάβασε. Ας δούμε όλα όσα πρέπει να γίνονται για μια κανονική εμπλοκή της μαμάς στο διάβασμα του παιδιού.

Η οργάνωση του χώρου όπου διαβάζει το παιδί

Το παιδί πρέπει να διαβάζει σε ένα πολύ συγκεκριμένο και σωστά οργανωμένο χώρο. Κοντά του δεν πρέπει να έχει τίποτα που να αποσπά την προσοχή του. Στο γραφείο θα πρέπει να είναι όλα τα απαραίτητα για το διάβασμά του και μάλιστα τακτοποιημένα για να μην του προκαλούν σύγχυση. Όχι tablet, όχι τηλεόραση, όχι ραδιόφωνο, όχι video game.

Ενθαρρύνουμε την αυτονομία

Τους πρώτους μήνες της Α’ Δημοτικού είναι εντάξει να καθίσουμε μαζί με το παιδί για να το βοηθήσουμε να γράψει ή να κάνει την Αντιγραφή του. Στη συνέχεια και ενώ βλέπουμε ότι τα καταφέρνει πρέπει να απομακρυνόμαστε ενθαρρύνοντάς το ότι το βλέπουμε πως μπορεί και μόνο του. Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να το καθησυχάσεις πως αν δυσκολευτεί θα είσαι εκεί, αλλά έχεις και εσύ δουλειές οπότε δεν υπάρχει λόγος να είσαι δίπλα του στο διάβασμα εφόσον δεν χρειάζεται…

Δεν ελέγχουμε κάθε λίγο τα λάθη του

Όταν το παιδί αρχίσει να διαβάζει μόνο του, είναι λάθος να πηγαινοερχόμαστε για να ελέγξουμε αν όντως διαβάζει ή αν έχει κάνει λάθη. Αυτό θα το κάνουμε στο τέλος του διαβάσματος. Το παιδί πρέπει να ξέρει πως όσο διαβάζει πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένο, ώστε όταν θα σηκωθεί από την καρέκλα λέγοντας «Τα διάβασα» να έχει όντως διαβάσει, να έχει όντως κάνει λίγα λάθη για να μην χρειαστεί να επιστρέψει εκεί. Όταν μάλιστα, στο τέλος κάθε διαβάσματος, ελέγξουμε ότι το παιδί έχει όντως διαβάσει επαρκώς, πρέπει να το επιβραβεύσουμε και να του μιλήσουμε με ενθαρρυντικό τρόπο.

Το απαραίτητο διάλειμμα

Οπωσδήποτε θα πρέπει να ορίσετε και ένα διάλειμμα στη μέση του διαβάσματος. Αυτό μπορεί να είναι ένα διάλειμμα για να φάει το κολατσιό του ή για να παίξει 5 λεπτά με ένα παιχνίδι.