Δε θέλω να πάω σχολείο. Θέλω να κάτσω μαζί σου.
ΝΗΠΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δε θέλω να πάω σχολείο. Θέλω να κάτσω μαζί σου.

January 17, 2021

author:

Parenting.gr

Δε θέλω να πάω σχολείο. Θέλω να κάτσω μαζί σου.

Είναι αυτές οι φράσεις που σου σκίζουν την καρδιά νωρίς το πρωί. Συνήθως συνοδεύονται από δάκρυα ποτάμι και σπαρακτικές κραυγές. Ένα μικροσκοπικό πλασματάκι κρέμεται από το πόδι σου και σε παρακαλάει να μην το εγκαταλείψεις πίσω από τη μεγάλη πόρτα του σχολείου. Αν το σκεφτείς, δεν ζητάει τίποτα κακό ή παράλογο. Την παρέα σου ζητάει και την ευκαιρία να μείνει αγκαλιά σου στο σπίτι. Προφανώς δεν μπορεί να κατανοήσει ότι πρέπει να πας στη δουλειά, έχεις αργήσει, έχεις deadlines και πρέπει να αλλάξεις και πρέπει να αλλάξεις και το φόρεμα σου γιατί έχει λερωθεί από τα κλάματα.

Εσύ αντιμετωπίζεις την αντίδραση του ως ένα παράλογο φόβο για το σχολείο και ως ένα μικρό εκβιασμό. Όταν όμως ο φόβος συνοδεύεται από έντονη δυσαρέσκεια και άρνηση να πάει ένα παιδί στο σχολείο και έχει ως συνέπεια αδυναμία παρακολούθησης του σχολικού προγράμματος και στις μεγάλες τάξεις καταγραφή αρκετών απουσιών, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.
shutterstock_127630142
Το παιδί έχει σχολική άρνηση και εμφανίζει συμπτώματα που δε θα φανταζόσουν ποτέ ότι σχετίζονται με το φόβο του για το σχολείο. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, τα κυριότερα συμπτώματα είναι σωματικές ενοχλήσεις (πονοκέφαλοι, κοιλιακοί πόνοι, ζαλάδες), εμετοί, κλάματα, εκρήξεις θυμού, επιθετικότητα και άρνηση του παιδιού να ντυθεί. Εμφανίζονται κυρίως κατά τις πρωινές ώρες ενώ σπάνια κάνουν την εμφάνισή τους τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες ή την περίοδο των διακοπών.

Όταν το παιδί καταφέρει να φτάσει στο σχολείο δυσκολεύεται να αποχωριστεί το πρόσωπο φροντίδας. Εκφράζει μέσα στη σχολική ώρα την ανησυχία του ότι κινδυνεύουν οι γονείς του και μπορεί να μην τους ξαναδεί. Επιδιώκει να επικοινωνήσει μαζί τους και ζητά επίμονα να τους τηλεφωνήσει. Τέλος, παραπονιέται για σωματικές ενοχλήσεις και ζητά να επιστρέψει σπίτι λόγω ασθένειας.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της σχολικής άρνησης και των παραπάνω συμπτωμάτων είναι αρχικά η υπερπροστασία και η ανασφάλεια του ίδιου του γονέα. Με άλλα λόγια, όταν δεν μπορείς εσύ να το αφήσεις να φύγει, πως να καταφέρει να φύγει από μόνο του. Είναι, επίσης, το άγχος για τις μαθησιακές επιδόσεις του και ο φόβος για την αποτυχία. Τα παιδιά απορρίπτουν το σχολείο γιατί θεωρούν ότι “γλυτώνουν” από όλα αυτά τα βάρη και τις υποχρεώσεις. Τέλος, σημαντικός παράγοντας της σχολικής άρνησης είναι οι πιθανές ενοχλήσεις από άλλα παιδιά στο σχολείο ή παλαιότερα αρνητικά βιώματα που σχετίζονται με το σχολικό πλαίσιο.

Είναι γεγονός, ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τη συμπεριφορά ενός παιδιού που του λείπει η μαμά του στη συμπεριφορά ενός παιδιού με σχολική άρνηση. Παρόλα αυτά, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ακούμε όσα μας λέει το παιδί μας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και εάν χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών.

Originally posted 2016-09-13 08:30:49.