Δεξιότητες ζωής που θα πρέπει να έχει ο έφηβος
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ

Δεξιότητες ζωής που θα πρέπει να έχει ο έφηβος

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Δεξιότητες ζωής που θα πρέπει να έχει ο έφηβος

Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και ειδικά μετά από τα 15 ή 16 τους χρόνια θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι σύντομα πιθανόν θα φύγουν από το σπίτι. Οι σπουδές σε κάποια άλλη πόλη ή και χώρα είναι το επόμενο βήμα. Κάπως έτσι καλό είναι να τα προετοιμάζεις ώστε να μπορούν να σταθούν μόνα τους στον έξω κόσμο. Δες παρακάτω ποιες είναι οι δεξιότητες ζωής με τις οποίες θα πρέπει να εφοδιάσεις τον έφηβο ώστε να είναι ανεξάρτητος αλλά κυρίως ασφαλής χωρίς τον κηδεμόνα του.

Να μετακινείται με ασφάλεια

Αρκετοί γονείς κάνουν μαθήματα οδήγησης στα παιδιά τους πριν καν κλείσουν τα 18 τους χρόνια όπου και επιτρέπεται από τον νόμο να οδηγούν αν έχουν δίπλωμα οδήγησης. Αν τους ρωτήσεις γιατί το κάνουν, κάποιοι θα σου πουν ότι απλώς προετοιμάζουν τα παιδιά τους για να μην δυσκολευτούν όταν θα έρθει ο καιρός να πάρουν δίπλωμα οδήγησης. Άλλοι πάλι θα σου πουν ότι μαθαίνουν στα παιδιά τους να οδηγούν από φόβο μήπως όταν βρεθούν μόνα τους με τους φίλους τους επιχειρήσουν να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να έχουν ιδέα. Δυστυχώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι το να κατέχει ένα παιδί πώς κινείται ένα αυτοκίνητο δεν σημαίνει και ότι ξέρει να οδηγεί. Πολύ βασικό για την ασφάλεια του εφήβου είναι να γνωρίζει τα σήματα και να έχει την κουλτούρα της σωστής συμπεριφοράς στον δρόμο. Ακόμη, να ξέρει πώς να πάει από το ένα σημείο στο άλλο και φυσικά πώς να χρησιμοποιεί τον πλοηγό. Τέλος, οι γονείς δεν πρέπει να παραλείπουν να μαθαίνουν στους εφήβους πώς να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με ασφάλεια.

Η ικανότητα να διαχειρίζεται επείγουσες καταστάσεις

Ένας έφηβος πρέπει να γνωρίζει πώς να διαχειριστεί μια επείγουσα κατάσταση, μια έκτακτη ανάγκη. Πόσο ψύχραιμα αντιδρά σε μια διακοπή ρεύματος ή σε έναν σεισμό; Ξέρει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που εκδηλωθεί μια πυρκαγιά στο σπίτι ή αν αντιληφθεί ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης; Ακόμη, αν νιώσει μια ξαφνική αδιαθεσία ή τραυματιστεί μπορεί να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσει αναλόγως;

Η διαχείριση των οικονομικών και των αναγκών ενός σπιτιού

Ως τώρα υπεύθυνοι για τη διαχείριση των οικονομικών ή των αναγκών του σπιτιού ήσασταν οι γονείς του. Από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι, ακόμη και αν αυτό γίνεται με τη δική σας υποστήριξη και χρηματοδότηση, θα πρέπει να ξέρει πώς να διαχειρίζεται τα οικονομικά του και πώς να «κρατάει» το σπίτι.