Δαγκώνει;
ΠΑΙΔΙ

Δαγκώνει;

September 29, 2017

author:

Parenting.gr

Δαγκώνει;

Ένα παιδί που δαγκώνει είναι πρόβλημα ειδικά αν πια δεν είναι μωρό. Όσο είναι μικρό, το να δαγκώνει οτιδήποτε βρίσκει μπροστά του ή και ανθρώπους πιθανόν κάποιοι το βρίσκουν χαριτωμένο – δεν είναι ούτε τότε αλλά εντάξει-. Αν όμως αυτό συνεχίζεται, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Για ποιους λόγους δαγκώνει ένα παιδί;

Ένα παιδί δαγκώνει όταν βγάζει δόντια. Είναι φυσιολογικό όταν βγάζει τα πρώτα του δοντάκια να δαγκώνει αφού με αυτόν τον τρόπο περιορίζει τον πόνο που νιώθει.

Γιατί αναζητά μια αντίδραση. Συχνά τα νήπια δαγκώνουν για να κάνουν τους άλλους να αντιδράσουν. Οι φωνές ή οι αντιδράσεις των άλλων όσο και αν μοιάζει παράλογο… τα διασκεδάζουν.

Για να σου αποσπάσει την προσοχή. Δεν αποκλείεται να έχει καταλάβει ότι σε ενοχλεί αυτό που κάνει και να το κάνει για να σου αποσπάσει την προσοχή.

Πώς να του το κόψεις…

Ενθάρρυνε τη χρήση λέξεων… Κάνε πως δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να σου πει ή να πετύχει δαγκώνοντας και ενθάρρυνέ το να σου το πει με κανονικές λέξεις.

Δώσε του περισσότερη προσοχή. Το γεγονός ότι μπορεί να δαγκώνει για να αποσπάσει την προσοχή του, ίσως σημαίνει ότι πραγματικά έχει ανάγκη από μεγαλύτερη προσοχή. Δώσε του την, λοιπόν, για ένα χρονικό διάστημα και παρατήρησε αν συνεχίζει να δαγκώνει.

Τιμώρησέ το… Αν δεν υποκύψεις σε αυτόν τον έμμεσο εκβιασμό και το τιμωρήσεις, σίγουρα θα καταλάβει ότι δεν θα πετύχει και πολλά χρησιμοποιώντας τα δόντια του.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιδράσεις δαγκώνοντάς το και εσύ, ούτε καν για πλάκα ή απαλά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι δεν τρέχει και τίποτα με αυτό που κάνει αφού το κάνεις και εσύ.