Δήμος Αθηναίων: Πρώτα το παιδί! Όλα τα προγράμματα για τη νέα σχολική χρονιά
LIFESTYLE ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δήμος Αθηναίων: Πρώτα το παιδί! Όλα τα προγράμματα για τη νέα σχολική χρονιά

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Δήμος Αθηναίων: Πρώτα το παιδί! Όλα τα προγράμματα για τη νέα σχολική χρονιά

Με αισιοδοξία ξεκινά η νέα σχολική χρονιά στο δήμο Αθηναίων ο οποίος  έχει στην ευθύνη του 387 σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε 198 σχολικά συγκροτήματαόπου και  φοιτούν 55.000 μαθητές.

«Το κράτος πρέπει να ξοδεύει διαρκώς για την παιδεία, που είναι ένα εθνικό αγαθό. Ξοδεύω σημαίνει επενδύω. Επενδύουμε στην παιδεία, επενδύουμε στην υποδομή και επενδύουμε σε καλά πληρωμένους δασκάλους», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στο  41ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που εγκαινίασε ο δήμος Αθηναίων το 2012,μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη μάθηση για όλους. Έχει ήδη υποστηρίξει σχεδόν 1.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ως τώρα, παρέχοντας πρόσθετη διδακτική βοήθεια σε μαθητές άπορων ή οικονομικά αδύναμων οικογενειών, καθώς και σε άπορους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, μόνο φέτος, 22 από τους 48 μαθητές της Γ’ Λυκείου που υποστηρίχθηκαν από το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι πλέον φοιτητές σε σχολές της επιλογής τους, όπως η Ιατρική Αθηνών, το Πολυτεχνείο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει πλέον ενταχθεί στις βασικές δομές κοινωνικής στήριξης του δήμου Αθηναίων, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα σπουδών.

Ανοιχτά Σχολεία

Εκτός από το ραντεβού με το κουδούνι του σχολείου, μικροί και μεγάλοι Αθηναίοι ανανεώνουν φέτος, για 3η χρονιά, το ραντεβού τους και με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. «Με τα Ανοιχτά Σχολεία αλλάζουμε τις γειτονιές, αλλάζουμε τη νοοτροπία μας, αλλάζουμε τη σχέση μας με τις δημόσιες υποδομές, πάντα με έναν στόχο: να πολλαπλασιάζουμε αυτά που προσφέρουμε στους πολίτες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, για το επιτυχημένο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μέχρι σήμερα 14.000 μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Αθήνας, από 0-99 ετών, έκαναν στέκι τους 25 σχολεία στις 7 Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Αθηναίων, που άνοιξαν τις πόρτες τους απογεύματα, Σαββατοκύριακα και καλοκαίρια, και μετατράπηκαν σε χώρο δημιουργίας και συνάντησης της γειτονιάς. Εργαστήρια ρομποτικής αλλά και ραπτικής, κρουστά με ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και BeatBox, Zumba και μαγειρική, σεμινάρια α’ βοηθειών αλλά και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κηπουρική και μαγειρική, θεατρικό παιχνίδι και άθληση στην αυλή, όλα χώρεσαν στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, τα οποία συνεχίζονται εντελώς δωρεάν.

Μία από τις εκπλήξεις του νέου προγράμματος είναι η ένταξη του ιστορικού σχολείου «2ο Λύκειο – Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στην οδό Αχαρνών και Χέυδεν. στο δίκτυο των Ανοιχτών Σχολείων, μετά από ένα χρόνο υποδειγματικής λειτουργίας.Πρόκειται για ένα κτήριο κόσμημα, που πέρυσιέγινε ξανά σχολείο με πόρους από το ΕΣΠΑ, αφού επανακτήθηκε χάρη στην επιμονή του δήμου Αθηναίων να βάλει τέλος στην κατάληψη, απόφαση για την οποία δέχτηκε στο παρελθόν σφοδρή επίθεση.

Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα

Η προτεραιότητα που δίνει ο δήμος Αθηναίων στο παιδί – πολίτη δεν σταματά στα βασικά.Η διαμόρφωση πρότυπων χώρων μάθησης με τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και αρχιτεκτόνων, η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία με σύγχρονες μεθόδους, είναι πραγματικότητα σε 24 σχολεία της Αθήνας, χάρη σε μια πρωτοποριακή σύμπραξη του δήμου Αθηναίων, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

24 σχολεία του δήμου Αθηναίων μεταμορφώθηκαν σε 18 μήνες σε πρότυπα περιβάλλοντα εκπαίδευσης, αλλάζοντας την καθημερινότητα 3.700 μαθητών κάθε χρόνο. Με το καινοτόμο πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων, οι μαθητές αποκτούν πλέον νέους χώρους μάθησης, σχεδιασμένους από τα ίδια τα παιδιά, μαζί με τους δασκάλους τους και ειδικευμένους αρχιτέκτονες. Και έτσι μαθαίνουν καλύτερα!

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Όπως κάθε χρόνο, οι 76 παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και φέτος 5.500 παιδιά. Εξελίσσοντας τη λειτουργία του, το Δημοτικό Βρεφοκομείο δέχεται πλέον ηλεκτρονικά τις αιτήσεις εγγραφών, διασφαλίζοντας συνθήκες διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Δύο από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι Πρότυποι Βιοκλιματικοί Παιδικοί Σταθμοί στην Κυψέλη και τον Κεραμεικό, ολοκληρώθηκαν πέρυσι χάρη στην αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι μικροί μαθητές, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς φοιτούν εντελώς δωρεάν, σιτίζονται καθημερινά με ισορροπημένα γεύματα μεσογειακής διατροφής, από τα οποία παρέχονται 1.700 επιπλέον μερίδες σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του δήμου Αθηναίων.

Συντηρήσεις 198 σχολικών συγκροτημάτων

387 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στεγάζονται σε 198 σχολικά συγκροτήματα του δήμου Αθηναίων περιμένουν από αύριο 55.000 μαθητές. Τα ειδικά συνεργεία του δήμου Αθηναίων  φρόντισαν για την έγκαιρη συντήρηση και επισκευή τους, προχωρώντας το καλοκαίρι σε επεμβάσεις σε 51 σχολεία.

Ειδικά Σχολεία

Την τελευταία διετία, ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στην ίδρυση σχολικών μονάδων με ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο που πλέον λειτουργεί στα Πετράλωνα, καθώς και για το πρότυπο Ειδικό Νηπιαγωγείο, που θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο στην οδό Νικοπόλεως, στα Πατήσια, στον χώρο του 6ου ειδικού σχολικού συγκροτήματος, το οποίο ανακατασκευάζεται με τη συνδρομή μιας άρτιας ομάδας αρχιτεκτόνων και χορηγία της ΠΑΝΓΑΙΑ

Παιδικές εξοχές

Περισσότερα από 3.000 άτομα φιλοξενήθηκαν φέτος στις παιδικές εξοχές του δήμου Αθηναίων, σε 5 κατασκηνωτικές περιόδους, από τα τέλη Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου 2017, μεταξύ των οποίων 92 άτομα από συλλόγους ΑμεΑ και 320 επισκέπτες ξένων αποστολών και αθλητικών συλλόγων. 1.708 παιδιά και 726 άτομα τρίτης ηλικίας είχαν την ευκαιρία να περάσουν λίγες μέρες σε μια πευκόφυτη έκταση 180 στρεμμάτων στον Άγιο Ανδρέα, συμμετέχοντας σε πλήθος καθημερινών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Πληροφορίες από το site του Δήμου Αθηναίων