Γυναικεία γονιμότητα: τι ρόλο παίζει η ηλικία;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γυναικεία γονιμότητα: τι ρόλο παίζει η ηλικία;

July 26, 2019

author:

Parenting.gr

Γυναικεία γονιμότητα: τι ρόλο παίζει η ηλικία;

Έχοντας πάρει τη συναρπαστική απόφαση να κάνετε τη δική σας οικογένεια είναι σίγουρο ότι θα αναρωτιέστε πόσο καιρό θα σας πάρει για να μείνεις έγκυος.
Όπως πολλές γυναίκες, μπορεί να έχεις βάλει στην άκρη την απόκτηση παιδιών μέχρι τη στιγμή που θα αισθανόσουν έτοιμη και τώρα, βρισκόμενη στη δεκαετία των 30, αναρωτιέσαι πόσο γόνιμη είσαι. Αν και τα πιο γόνιμα χρόνια μιας γυναίκας είναι η δεκαετία των 20, ίσως να πάρεις θάρρος μαθαίνοντας ότι ο αριθμός των γυναικών ηλικίας άνω των 30 που γίνονται μητέρες έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Μήπως η ηλικία μου θα επηρεάσει τη γονιμότητα μου;

Ναι. Η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται για τις γυναίκες από την ηλικία των 30 και πάνω, βουλιάζοντας πιο απότομα από την ηλικία των 35. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν οι πιθανότητες να μείνουν έγκυες πέφτουν, ενώ η πιθανότητα υπογονιμότητας αυξάνεται.
Οι περισσότερες γυναίκες θα είναι σε θέση να συλλάβουν με φυσικό τρόπο και να γεννήσουν ένα υγιές μωρό και αν μείνουν έγκυες μέχρι τα 35 έτη τους. Μετά τα 35, αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών που βιώνουν στειρότητα, αποβολές ή άλλα προβλήματα με την εγκυμοσύνη τους. Μέχρι την ηλικία των 40, περίπου μόνο το 40% θα καταφέρουν να κάνουν παιδί.
Η μέση ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση αυξάνεται. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση της υπογονιμότητας σε συνάρτηση με την ηλικία. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες άνω των 40 ετών, με χρήση των δικών τους ωαρίων είναι χαμηλά, και δεν έχουν αυξηθεί πολύ κατά την τελευταία δεκαετία.Από καθαρά βιολογική άποψη, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε μια οικογένεια πριν να είσαι 35 ετών.
Οι άνδρες μπορεί να παραμείνουν γόνιμοι για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι γυναίκες. Παρ’ όλο που και η ανδρική γονιμότητα μειώνεται επίσης με την ηλικία, η μείωση τείνει να γίνεται πιο σταδιακά για τους άνδρες.
Ενώ πολλοί άνδρες παραμένουν γόνιμοι και μετά τα 50, το ποσοστό των ανδρών με διαταραχές του σπέρματος αυξάνει με την ηλικία. Επίσης, η μείωση στην ανδρική γονιμότητα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών που θα γεννηθούν.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις πιθανότητές εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την ηλικία. Το γράφημα είναι μόνο ένας οδηγός και δείχνει τον μέσο όρο των ποσοστών για υγιείς γυναίκες.
infertilitygraphΥπάρχει και ένα άλλο σημαντικό σημείο για να εξεταστεί όταν είσαι πάνω από 35 ετών: αυξάνονται οι πιθανότητες πολλαπλής κύησης.
Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερης ηλικίας είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να συλλάβεις δίδυμα. Θεωρείται ότι το σώμα τείνει να παράγει περισσότερη ποσότητα της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η υπερπαραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση περισσότερων από ένα ωαρίων. Το αποτέλεσμα; Περισσότερα από ένα γονιμοποιημένα ωάρια και περισσότερα από ένα μωρά!
Μπορεί να είσαι ενθουσιασμένη με την προοπτική τα δίδυμα. Για μερικές γυναίκες μια πολλαπλή κύηση τους φέρνει πιο άμεσα την οικογένεια των ονείρων σε μια μόνο εγκυμοσύνη. Όμως αξίζει να έχεις κατά νου ότι η φροντίδα για τα δίδυμα είναι πιο απαιτητική από άποψη χρόνου, συναισθημάτων και οικονομικής διαχείρισης σε σχέση με το ένα μωρό.

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συλλάβω καθώς μεγαλώνω;

Η ευκαιρία σου για να συλλάβεις γρήγορα εξαρτάται από την ηλικία σου. Οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες μεταξύ των ηλικιών 20 και 24 ενώ μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο η προσπάθεια στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στις αρχές των 40. Τότε μπορεί να αντιμετωπίσεις το ενδεχόμενο να μην μπορείς να συλλάβεις καθόλου.
Πάνω από το 80% των ζευγαριών θα συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο, αν σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μέσα και έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές. Το τακτικό σεξ σημαίνει να κάνετε έρωτα κάθε 2-3 μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σου.
Περίπου το 50% από τις γυναίκες που δεν μένουν έγκυες κατά το πρώτο έτος, συλλαμβάνουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, δίνοντας ένα συνολικό ποσοστό επιτυχίας 92% μέσα σε δύο χρόνια προσπάθειας. Γι ‘αυτό αξίζει να συνεχίζονται οι προσπάθειες.
Τα στοιχεία για τις γυναίκες ηλικίας 30 έως 34 ετών και 35 έως 39 είναι σχεδόν παρόμοια, με ποσοστά 94% και 90% πιθανότητα σύλληψης εντός δύο ετών, αντίστοιχα.
Επειδή τα φυσικά ποσοστά σύλληψης είναι τόσο καλά όταν δίνεται χρόνος, συνήθως συνιστάται να αναζητά ένα ζευγάρι βοήθεια από τον οικογενειακό γιατρό, μετά από ένα χρόνο τακτικών επαφών. Αλλά αν είσαι πάνω από 35 ετών, είναι σημαντικό να ζητήσεις βοήθεια νωρίτερα παρά αργότερα.

Originally posted 2014-09-05 11:59:57.