Γουλιές ή αναγωγές στα βρέφη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται
ΒΡΕΦΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ

Γουλιές ή αναγωγές στα βρέφη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

January 24, 2019

author:

Parenting.gr

Γουλιές ή αναγωγές στα βρέφη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Τα μωράκια μέχρι 3-4 μηνών είναι πολύ σύνηθες να “παλεύουν” με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αλλά μην ανησυχείτε. Πάντα κερδίζουν!

Στα βρέφη είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και προκαλεί αναγωγές ή αλλιώς τις γνωστές μας “γουλίτσες”. Δηλαδή μικρή ποσότητα γάλακτος επιστρέφει από το στομάχι και φεύγει από το στόμα. Συνήθως, οι γουλιές αυτές δεν είναι ανησυχητικές. Δυστυχώς όμως σε μερικά μωράκια δημιουργείται φλεγμονή στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα) και τους προκαλεί έντονο πόνο, οπότε είναι καλό να αναφέρετε το φαινόμενο στον παιδίατρό σας, για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές αντιμετώπισης και να απαλύνει τους πόνους του μικρού σας.

Πώς προκαλείται η ΓΟΠ;

Η ΓΟΠ είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του σφιγκτήρα που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Το όργανο αυτό είναι ανώριμο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, οπότε παραμένει χαλαρό και επιτρέπει την επιστροφή της τροφής από το στομάχι στη στοματική κοιλότητα. Έχει καταγραφεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο, η ΓΟΠ αφορά σχεδόν το 30% των βρεφών. Σαν φαινόμενο, επιδεινώνεται με το κλάμα, τον βήχα, την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς με σφιχτές πάνες, τη λάθος θέση του μωρού ή κατά την αφόδευση.

shutterstock_19294519

Πως να αντιμετωπίσετε τη ΓΟΠ;

Ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή

Το γάλα σας είναι το πλέον συμβατό και πολύ ελαφρύ για το στομάχι του μωρού σας. Ακόμα κι αν το μωρό σας εμφανίσει ΓΟΠ θα είναι σίγουρα πιο ήπιας μορφής.

Ελαττώστε την ποσότητα του γάλακτος

Τα νεογέννητα μωρά, δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την αίσθηση της πείνας οπότε καταναλώνουν το γάλα με μεγάλη λαιμαργία. Η επιπλέον ποσότητα γάλακτος γεμίζει  το στομαχάκι τους, με αποτέλεσμα ο υπερκορεσμός να εντείνει το φαινόμενο της ΓΟΠ. Το ίδιο ισχύει και για το θηλασμό. Με δεδομένο όμως ότι δε μπορείτε να υπολογίσετε την ποσότητα που πίνει το μωρό σας, μειώστε τη διάρκεια του θηλασμού.

Ταΐστε το μωρό σας με μικρά διαλείμματα

Μετά από την χορήγηση περίπου 30ml γάλακτος, διακόψτε το τάισμα και προσπαθήστε να κάνετε το μωρό να ρευτεί. Με την ολοκλήρωση του γεύματος, κρατήστε το μωρό όρθιο για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε τουλάχιστον 2,5 ώρες απόσταση από το επόμενο γεύμα.

Στο θηλασμό μειώστε τη διάρκεια του θηλασμού και αυξήστε τις επαναλήψεις. Μην παραλείπετε να κρατάτε το μωρό σας όρθιο για 20 λεπτά, ακόμα κι αν δεν ρευτεί.

shutterstock_377432689
Βάλτε το μωρό σας για ύπνο σε στρώμα με ανάκληση

Σηκώστε το κρεβάτι με παλιούς τόμους εγκυκλοπαίδειας. Αν δεν δείτε βελτίωση αφήστε το μωρό να κοιμηθεί στο ρηλάξ. Αν το φαινόμενο είναι πολύ έντονο, συζητήστε το ενδεχόμενο χορήγησης ειδικού γάλακτος ή φαρμακευτικής αγωγής με τον γιατρό που παρακολουθεί το μωρό.

Σε ποια ηλικία σταματάει η ΓΟΠ;

Τα έντονα φαινόμενα συνήθως εμφανίζονται κατά τους πρώτους 5 μήνες. Οι πρώτες στέρεες τροφές που θα δοκιμάσει το μωρό, περίπου σε αυτήν την ηλικία, θα το βοηθήσουν πολύ. Η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών ξεπερνούν το πρόβλημα ανάμεσα στους 12 έως 18 μήνες.

Πότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά:

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω, πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον παιδίατρό σας:

-Συχνούς και έντονους εμετούς κατά τους πρώτους 2 μήνες

-Εμετούς με χρώμα πράσινο ή καφέ χρώμα

-Δυσκολία στην κατάποση

-Σταθερό βάρος ή απώλεια βάρους

-Βήχα και αναπνευστικές δυσκολίες στα γεύματα ή μετά την ολοκλήρωσή τους

-Κοιλιακούς πόνους

-Ανήσυχο ύπνο

Originally posted 2016-09-17 04:30:03.