Γονιμότητα: πως επηρεάζεται από την καφεϊνη;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γονιμότητα: πως επηρεάζεται από την καφεϊνη;

July 16, 2019

author:

Parenting.gr

Γονιμότητα: πως επηρεάζεται από την καφεϊνη;

Θα καφεΐνη επηρεάζει τη γονιμότητα μου;
Δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη για να αποδείξει μια άμεση σύνδεση μεταξύ της καφεΐνης και των προβλημάτων γονιμότητας. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολη τη σύλληψη, αλλά δεν υπάρχει κάποια υψηλής εγκυρότητας έρευνα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Διάφοροι εμπειρογνώμονες έχουν εκθέσει τρόπους με τους οποίους η καφεΐνη θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάσει τη γονιμότητα. Πρόκειται για επιδράσεις στην ωορρηξία και τα επίπεδα των ορμονών ή στο πως λειτουργούν οι μύες των σαλπιγγών.
Οι σάλπιγγες μεταφέρουν τα ωάρια από τις ωοθήκες στη μήτρα. Οι μύες των σαλπιγγών συμβάλουν με μια ομαλή, ρυθμική κίνηση για να βοηθήσουν το ωάριο στο ταξίδι του προς τη μήτρα. Η καφεΐνη θα μπορούσε να διαταράξει αυτό ρυθμικό μοτίβο της κίνησης.
Για μέλλοντες μπαμπάδες, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η καφεΐνη μειώνει τη γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τη γονιμότητα των ανδρών με την τόνωση της κινητικότητας του σπέρματος.
Καμία όμως από αυτές τις μελέτες δεν είναι έγκυρη, και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Πόση καφεΐνη είναι ασφαλής, όταν προσπαθώ να μείνω έγκυος;
Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη οδηγία συνιστώμενης ποσότητας καφεΐνης όταν προσπαθείς να μείνεις έγκυος. Αλλά αξίζει να γνωρίζεις ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να περιορίσεις την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg καφεΐνης την ημέρα. Οπότε, προσπάθησε να χαλαρώσεις σταδιακά την κατανάλωση. Αν σου είναι δύσκολο, ντεκαφεϊνέ εκδοχές από τα αγαπημένα σου ροφήματα μπορεί να σε βοηθήσουν να ικανοποιήσεις τον πόθο σου.

Τι ποσότητα καφεΐνης περιέχεται στα φαγητά και τα ροφήματα;
Η καφεΐνη είναι ένα κοινό συστατικό σε τρόφιμα και ποτά, οπότε είναι πιθανό να λαμβάνεις πιο μεγάλη δόση από ό, τι μπορεί να νομίζεις. Aν πιείς μια κούπα καφέ φίλτρου, ένα κουτάκι κόκα κόλα και μια σοκολάτα σε μία ημέρα σημαίνει ότι έχεις ξεπεράσει το εγκεκριμένο όριο για τις έγκυες γυναίκες. Να θυμίσουμε ότι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του εσπρέσο και καφέδων με βάση τον εσπρέσο, όπως καπουτσίνο και λάτε, ποικίλει. Μια μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα καφεΐνης μπορεί να κυμαίνονται από 50 mg ανά espresso σε μία εταιρία ή σε πάνω από 300 mg ανά espresso σε κάποια άλλη.

Ακολουθώ θεραπεία γονιμότητας. Θα μπορούσε η καφεΐνη να επηρεάσει?
Πρόσληψη καφεΐνης σε ποσότητα μεγαλύτερη από 2mg με 50mg ανά ημέρα σε τακτική βάση έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Συζήτησε με τον ειδικό σας, αν σε ανησυχεί το ζήτημα της πρόσληψης καφεΐνης, κατά προτίμηση πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Originally posted 2014-09-05 11:59:07.