Γονιμότητα: εντοπίζοντας κάποιο πρόβλημα
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γονιμότητα: εντοπίζοντας κάποιο πρόβλημα

July 24, 2019

author:

Parenting.gr

Γονιμότητα: εντοπίζοντας κάποιο πρόβλημα

Περίμενα ότι θα έχω μείνει έγκυος μέχρι τώρα. Τι πρέπει να κάνω;

Αν έχετε προσπαθήσει να μείνεις έγκυος για τουλάχιστον ένα χρόνο, εσύ και ο σύντροφός σου θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με κάποιον ειδικό. Αν είσαι άνω των 35 ετών ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας μπορεί να καθιστά δύσκολη τη σύλληψη, αξίζει να αναζήσετε βοήθεια νωρίτερα.
Ο γιατρός θα σας θέσει ερωτήματα και στους δυο σχετικά με το ιατρικό και σεξουαλικό σας ιστορικό καθώς και για τον τρόπο ζωής σας. Θα γίνουν επίσης μερικές εξετάσεις, ίσως και από το πρώτο ραντεβού.

Τι θα θέλει ο γιατρός να μάθει;

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για:
– την υγεία σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Συχνά, οι μακροχρόνιες καταστάσεις και τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας.
– τη σεξουαλική σας υγεία. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική και τη γυναικεία γονιμότητα.
– τυχόν σεξουαλικά προβλήματα. Το επώδυνο σεξ μπορεί να είναι μια ένδειξη ενδομητρίωσης ή φλεγμονώδους νόσου της πυέλου. Στυτικές δυσλειτουργίες ή προβλήματα εκσπερμάτισης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την σύλληψη.
– τυχόν προβλήματα στον κύκλο, όπως ανώμαλες περιόδους (Δες εδώ Πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος;)
– το αναπαραγωγικό σας ιστορικό. Αν έχετε ήδη παιδιά,μαζί ή χωριστά, αν έχεις μείνει έγκυος μέχρι τώρα, ή αν είχες κάποια αποβολές.
πόσο καιρό προσπαθείτε να κάνετε παιδί.
– τον τρόπο ζωής σου και τον τρόπο ζωής του συντρόφου σου.
Ο γιατρός θα σας ενημερώσει επίσης για τις επιπτώσεις της ηλικίας σου στην γονιμότητα και της ηλικία του συντρόφου σου, καθώς αυτές μπορεί να είναι καθοριστικές.

Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουμε;

Ο γιατρός θα σας κάνει εξέταση φυσικής κατάστασης για να εντοπίσει πιθανά εμφανή προβλήματα. θα εξετάσει την κοιλιακή και την πυελική περιοχή. Ίσως να ανακαλύψει προβλήματα, όπως ενδομητρίωση, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ινομυώματα ή κύστεις στις ωοθήκες. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το σύντροφό σου για οιδήματα στο όσχεο. Έπειτα θα κάνετε μερικές βασικές εξετάσεις αν δεν τις έχετε ήδη κάνει.

Για τις γυναίκες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τεστ Παπανικολάου, αν δεν έχεις κάποιο πρόσφατο.
– Εξέταση αίματος για να φανεί αν έχεις ανοσία στην ερυθρά (γερμανική ιλαρά). Μια λοίμωξη ερυθράς κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της κύησης μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.
– Εξέταση αίματος για να ελέγξεις την ανοσία σου με ανεμοβλογιά, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο, αν την περάσεις για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη.
– Εξέταση ούρων για χλαμύδια, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σάλπιγγες.
– Εξέταση αίματος για να δείτε αν έχεις ωορρηξία (Δες εδώ Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την ωορρηξία).
– Άλλες εξετάσεις αίματος για ορμονικές ανισορροπίες, αν η περίοδός σου είναι ακανόνιστη.
Για τους άνδρες οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Εξετάσεις σπέρματος
– Εξετάσεις ούρων για χλαμύδια
Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας δεν δείχνουν κανένα πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, και θα σας παροτρύνει να συνεχίσετε την προσπάθεια. Αν όμως οι εξετάσεις αποκαλύψουν τυχόν προβλήματα, ίσως σας συστήσει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό γονιμότητας.

Τι θα συμβεί στην συνάντηση με τον ειδικό γονιμότητας;

Θα πρέπει εσύ, ο σύντροφός σου και ο ειδικός γονιμότητας σας να αποτελέσετε μια ομάδα, που να εργάζεστε από κοινού για να ξεκλειδώσετε τα προβλήματα της γονιμότητας σας. Τα ανθρώπινα αναπαραγωγικά συστήματα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα. Οι ειδικοί γονιμότητας διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και είναι εκπαιδευμένοι για να ανακαλύπτουν το πρόβλημα και με λίγη τύχη να το διορθώνουν.
Θα σου ζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με την έμμηνο ρήση, πότε ήρθε για πρώτη φορά η περίοδος, αν είναι επώδυνη και δύσκολη, και πόσο διαρκεί ο κύκλος σου.
Θα γίνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό και σεξουαλικό σας ιστορικό, όπως αν έχεις κάνει κάποια έκτρωση, πόσο συχνά κάνετε έρωτα, αν χρησιμοποιείτε λιπαντικά κ.α.
Δεν θα υπάρχουν και πολλά για την ιδιωτική ζωή σας που θα παραμείνουν ιδιωτικά πια. Έτσι, είναι λογικό να δείτε τον γιατρό σαν κάποιον με τον οποίο αισθάνεστε άνετα. Μπορεί να προτιμάτε να κάνετε ένα ξεχωριστό ραντεβού ο καθένας, για να συζητήσετε ορισμένα από τα θέματα αυτά, χωρίς τον άλλο σύντροφό να είναι παρών.
Φυσικά, θα σας παραπέμψει πιθανόν σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, για να εντοπιστεί το πρόβλημα.

Ποιες είναι οι πιθανότητές μας για να εντοπίσει το πρόβλημα;

Σε πολλές περιπτώσεις, περισσότεροι από έναν παράγοντες προκαλούν προβλήματα γονιμότητας και μερικοί είναι δύσκολο να ανιχνευθούν, έτσι μια σαφής διάγνωση δεν είναι πάντοτε δυνατή.
Τα περισσότερα ζευγάρια θα πάρετε μια διάγνωση. Όμως, είναι πολύ συνηθισμένο οι εξετάσεις να μην αποκαλύπτουν το πρόβλημα σε όλους. Οι γιατροί το αναφέρουν σαν ανεξήγητο πρόβλημα γονιμότητας και αφορά περίπου ένα στα επτά ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια για να συλλάβουν.
Ευτυχώς, αν το πρόβλημά σας είναι ανεξήγητο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μείνεις έγκυος με φυσικό τρόπο, αν συνεχίσετε να προσπαθείτε, ειδικά αν είστε νέοι. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι περίπου το 35% των ζευγαριών θα συλλάβουν μέσα σε δύο χρόνια, ενώ άλλα ειδικά με νεαρές γυναίκες αναφέρουν ποσοστά φυσικής εγκυμοσύνης έως 80% μέσα σε τρία χρόνια.
Είναι συνιστάται ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για έως και δύο χρόνια, μεταξύ των οποίων μέχρι ενός έτους, πριν να αρχίσει με δοκιμές γονιμότητας. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη προσπαθούν για δύο χρόνια, ή πλησιάζετε τα μέσα τριάντα σας, μπορεί να θέλετε να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας γονιμότητας με εξειδικευμένες γονιμότητα σας. IVF είναι η συνιστώμενη θεραπεία για ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Η αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων, των εξετάσεων και των διαδικασιών μπορεί να είναι πολύ σκληρή συναισθηματικά, έτσι είναι σκόπιμη η θετική διαχείρηση των προβλημάτων της υπογονιμότητας.

Originally posted 2014-09-05 11:59:47.