Γκρινιάζει το παιδί σας; Τρόποι αντιμετώπισης
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Γκρινιάζει το παιδί σας; Τρόποι αντιμετώπισης

August 9, 2020

author:

Parenting.gr

Γκρινιάζει το παιδί σας; Τρόποι αντιμετώπισης

Τα παιδιά στην αρχή της ζωής τους βασίζονται αποκλειστικά στους γονείς τους καθώς όλες οι βασικές τους ανάγκες περνάνε από τα χέρια της μαμάς και του μπαμπά. Παρόλα αυτά, οι γονείς ερμηνεύουν όπως μπορούν τις ανάγκες των παιδιών καθώς μέχρι περίπου τα τρία τους χρόνια τα παιδιά έχουν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Όταν, λοιπόν, ένα παιδί γκρινιάζει ή όπως λέμε “κλαίει ψεύτικα”, ίσως προσπαθεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τη “γλώσσα” του. 
Στην ουσία τα παιδιά που γκρινιάζουν “απαιτούν” και “χρειάζονται” και το κλάμα τους είναι τρόπος επικοινωνίας.

Προφανώς είναι ένας ενοχλητικός και κουραστικός τρόπος αλλά το παιδί δε μπορεί να το καταλάβει. Συνεπώς, είναι δική μας δουλειά να κατανοήσουμε το παιδί μας και να το μάθουμε να ζητάει ευγενικά ή έστω ξεκάθαρα αυτό που χρειάζεται.

Εξηγήστε στο παιδί
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, προσπαθήστε να του εξηγήσετε  γιατί δεν πρέπει να γκρινιάζει και κυρίως δείξτε του πώς να ζητάει κάτι. Περιγράψτε του τα συναισθήματα σας όταν εκείνο γκρινιάζει. Αντιστρέψτε για λίγο τους ρόλους και γίνετε εσείς “γκρινιάρικο” παιδί. Μελετήστε τις αντιδράσεις του. Την ώρα της κρίσης, διατηρείστε την ψυχραιμία σας και ζητήστε του ήρεμα  να σας βοηθήσει να καταλάβετε το πρόβλημα του.

shutterstock_93221314

Αναγνωρίστε την ανάγκη και την επιθυμία
Ερμηνεύστε τις ανάγκες του και δώστε ανάλογες λύσεις ή εξηγήσεις. Δηλαδή, εάν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί θέλει να πάει βόλτα αλλά εσείς δεν μπορείτε να το συνοδεύσετε, μιλήστε του. Δηλώστε ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζετε και κατανοείτε την επιθυμία του αλλά δυστυχώς δε μπορείτε να την εκπληρώσετε. Εξηγήστε αναλυτικά τους λόγους και δώστε εναλλακτικές.
Μπορείς σήμερα να παίξεις στο δωμάτιό σου και σου υπόσχομαι ότι αύριο το απόγευμα θα πάμε βόλτα στο πάρκο.
Προφανώς τηρείστε την υπόσχεση σας και μην προδώσετε την εμπιστοσύνη του. 

Το παιδί καταλαβαίνει τα πάντα
Μην προσπαθήσετε να το κοροιδέψετε. Το παιδι έχει μεγαλύτερη αντίληψη από ότι νομίζουμε. Συνεπώς εκτός από την υπόσχεση σας, προσπαθήστε να τηρήσετε και τους κανόνες που έχετε θέσει. Εαν το παιδί καταλάβει ότι είστε ελαστική στην τήρηση των ορίων, θα τα υπερβεί την ίδια στιγμή.

Και μην ξεχνάτε να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα!

Originally posted 2016-06-02 08:53:23.