Γιόζεφ Κνόμπελ Φρόιντ: «Εχθρός των οικογενειών η μονίμως ανοιχτή τηλεόραση»
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιόζεφ Κνόμπελ Φρόιντ: «Εχθρός των οικογενειών η μονίμως ανοιχτή τηλεόραση»

March 7, 2020

author:

Parenting.gr

Γιόζεφ Κνόμπελ Φρόιντ: «Εχθρός των οικογενειών η μονίμως ανοιχτή τηλεόραση»

Στην Αθήνα βρέθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου του «Γονείς, μια διαρκής πρόκληση» ο κορυφαίος παιδοψυχολόγος Γιόζεφ Κνόμπελ Φρόιντ, δισέγγονος του «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ. Το έργο του είναι μια ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση για να στοχαστεί κανείς σχετικά με το ρόλο του γονιού, ένα λειτούργημα καθόλου εύκολο αλλά κεφαλαιώδους σημασίας για την κοινωνία μας. «Η ζωή είναι μια πορεία από την πλήρη εξάρτηση στην πλήρη ανεξαρτησία. Και, για να επιτευχθεί, είναι ουσιαστικός ο ρόλος που παίζουν ο μπαμπάς και η μαμά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η οικονομική κρίση, το bullying, τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι γονείς, αλλά και το πώς επηρεάστηκε από τον παππού του Σίγκμουντ Φρόιντ ήταν κάποια από τα ερωτήματα που απάντησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, που συμπυκνώνει την τριακονταετή πείρα του ως παιδοψυχολόγου: «Τα παιδιά πρέπει να μένουν παιδιά».

Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση;
Υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μεγαλώνουν χαρούμενα, αρκεί οι γονείς να διασφαλίζουν πως τα παιδιά τους μπορούν να μιλήσουν σε κάποιον για όσα τα απασχολούν και χώρους για παιχνίδι, χωρίς έννοιες.

Πρέπει οι γονείς να μιλούν στα παιδιά τους για την οικονομική κρίση;
Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας λόγος. Δεν χρειάζεται να τους μιλάμε για θέματα τα οποία συνδέονται άμεσα με τον κόσμο των ενηλίκων. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν παιδιά. Πρέπει όμως οι γονείς να τα διδάσκουν να μην ξοδεύουν αλόγιστα και να μην τα κακομαθαίνουν παίρνοντάς τους συνεχώς δώρα. Είναι σημαντικό να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αξίες και να τους κάνουμε μαθήματα ζωής, όπως το να καταναλώνουν με μέτρο.E8A1FBA0561E57B48DC33B99250C7279

Ποια είναι τα βασικά βήματα για να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά;
Να τους δίνουν χώρο για παιχνίδι και δημιουργικότητα, να τα αφήνουν να διασκεδάζουν και να τους επιτρέπουν να σκέπτονται. Είναι καλύτερο να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους όταν το επιθυμούν και να μην είναι μαζί τους τις στιγμές που πρέπει. Θεωρώ πως ένα σημαντικό βήμα είναι να συνειδητοποιούν ότι το κάθε παιδί χρειάζεται το χώρο και το χρόνο του.

Ποια σημαντικά θέματα σε σχέση με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αγνοούν πολλοί γονείς;
Πολλοί με ρωτούν πόσο καιρό πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό τους, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως πρέπει να κοιμούνται στην ίδια κρεβατοκάμαρα μέχρι το μωρό να χρονίσει. Κάποιοι το θεωρούν φυσικό να κυκλοφορούν γυμνοί μπροστά στο 6χρονο παιδί τους, ενώ είναι γνωστό πως δεν είναι μια σωστή πρακτική. Αλλοι δεν μπορούν με τίποτα να θέσουν όρια: Αφήνουν τα νήπια να βλέπουν τηλεόραση με τις ώρες ή δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε βασικά θέματα, που έχουν να κάνουν με το μεγάλωμα των παιδιών τους. Τέλος, πολλοί αγωνιούν για το αν το παιδί τους έχει φοβίες, εφιάλτες ή εμμονές, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να το βοηθήσουν.

Στην Ελλάδα το bullying έχει εξελιχθεί σε «ιό» του εκπαιδευτικού συστήματος. Υπάρχει τρόπος να διδάξουμε στο παιδί μας σεβασμό;
Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Το σχολείο αποτελεί καθρέφτη της κοινωνίας και ζούμε σε μια εξαιρετικά βίαιη κοινωνία. Ενα περιβάλλον που υποθάλπει τον ανταγωνισμό έχει τέτοια αποτελέσματα. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να σέβονται τους άλλους από νεαρή ηλικία. Ισως στην παιδική χαρά να δείτε κάποιο παιδί να μη θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του με τα υπόλοιπα. Το να το μάθουμε να το κάνει είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών και να τα επιβραβεύουμε όταν κάνουν κάτι σωστά, αντί να τους δείχνουμε συνεχώς τι κάνουν λάθος. Σε περίπτωση που το παιδί μας αναφέρει κάποιο φαινόμενο bullying, θα πρέπει να σταθούμε κοντά του και να το αντιμετωπίσουμε μαζί με μεγάλη προσοχή.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των μοντέρνων οικογενειών;
Η έλλειψη χρόνου και επικοινωνίας. Οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους για να τους διαβάζουν παραμύθια, να συζητούν και να παίζουν μαζί τους. Ο εχθρός των οικογενειών εν έτει 2015 είναι η μονίμως ανοιχτή τηλεόραση, που αποτρέπει τα μέλη της οικογένειας από το να συζητούν, και το ότι νήπια έχουν πρόσβαση σε tablets και ηλεκτρονικά παιχνίδια που τα διασκεδάζουν, αλλά παράλληλα τα απομονώνουν.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο «Γονείς, μια διαρκής πρόκληση»;
To βιβλίο το έγραψα αφού εργάστηκα ως παιδοψυχολόγος τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το να συζητώ με τους γονείς είναι ένα βασικό κομμάτι της δουλειάς μου και συχνά συναντώ νευριασμένους και μπερδεμένους γονείς. Ενας πατέρας μου είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας: «Τα παιδιά δεν σου έρχονται με οδηγίες χρήσης». Σκέφτηκα αργότερα πόσο δίκιο είχε και ότι ίσως να υπάρχουν εκεί έξω πολλοί γονείς που χρειάζονται μια «πυξίδα» που να τους βοηθάει να βρουν το δρόμο τους και να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση του να είσαι γονέας. Το βιβλίο δεν δίνει οδηγίες χρήσης, αλλά ανοίγει νέους δρόμους σκέψης.

«Δεν μου άνοιξε πόρτες το επίθετό μου»

Παππούς σας είναι ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ. To επίθετό σας σας άνοιξε κάποιες πόρτες;
Από μικρός ενδιαφερόμουν για τα… μυστήρια του ανθρώπινου μυαλού και στην εφηβεία μου αποφάσισα να γίνω ψυχαναλυτής. Δεν θεωρώ ότι το επίθετό μου μου άνοιξε πόρτες. Μάλλον χρωστάω την καριέρα μου περισσότερο στους συναδέλφους μου ψυχαναλυτές. Ο παππούς μου από τη μεριά της μητέρας μου ήταν πρώτος ξάδελφος με τον Σίγκμουντ. Εφυγε από την Ευρώπη και έτσι έσωσε τη ζωή του. Ο ρατσισμός είναι ένα παθολογικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και σχετίζεται άμεσα με το ναρκισσισμό και το φόβο για τη διαφορετικότητα. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας να δέχονται και να σέβονται τη διαφορετικότητα και είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε για να θεραπεύσουμε την αρρώστια του ρατσισμού που επεκτείνεται στη σύγχρονη κοινωνία.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Σίγκμουντ Φρόιντ και με ποιον τρόπο σας επηρέασε;
Με επηρέασε ο Σίγκμουντ, όπως έχει επηρεάσει όλους τους ψυχαναλυτές παγκοσμίως. Η εκ βαθέων έρευνα του έργου του είναι εξαιρετικής σημασίας για κάποιον που θέλει απαντήσεις σε πολλά θέματα που αφορούν ανθρώπινες συμπεριφορές.

Πηγή: e-typos.com

Διάβασε επίσης: Τηλεόραση: χρησιμοποίησε την σωστά!

Originally posted 2015-06-30 07:14:40.