Μια διαφορετική Ημέρα της Μητέρας
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μια διαφορετική Ημέρα της Μητέρας

September 22, 2020

author:

Parenting.gr

Μια διαφορετική Ημέρα της Μητέρας

Κάθε χρόνο, την 2η Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουμε την Ημέρα της Μητέρας. Πρόκειται για μια ημέρα χαράς, τιμής, συγκίνησης  και για κάποιους νοσταλγίας.

Στην οικογένειά μου, δε ξεχνούσαμε ποτέ αυτή τη Γιορτή. Η αδελφή μου και εγώ αγοράζαμε πάντα κάτι χαριτωμένο και συγκινητικό για τη μητέρα μας και εκείνη με τη σειρά της για τη μητέρα της.

Με το πέρασμα των χρόνων τα δώρα άλλαζαν χέρια και ξαφνικά ένα μικρό δώρο έφτασε στα χέρια μου.

Τότε ήταν που κοίταξα αυτή τη γιορτή πραγματικά στα μάτια και κατάλαβα στο πετσί μου το νόημά της. Ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι, με τη βοήθεια του μπαμπά του, μου έδωσε μια κάρτα που έγραφε: Μαμά μου σε αγαπώ και σε ευχαριστώ.

Εκείνη τη στιγμή εγώ μιλούσα στο τηλέφωνο με έναν εργατολόγο και του εξηγούσα πως ο τότε εργοδότης μου, με αφορμή την απουσία μου με άδεια λοχείας, προχώρησε σε βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, μου αφαίρεσε τη Διευθυντική θέση και μείωσε τη μισθοδοσία μου. Χωρίς καμία ενημέρωσή μου, άδειασε το γραφείο μου και έκοψε τη σύνδεση του τηλεφώνου μου. Προσπαθούσα να του δείξω πόσο ευάλωτη είναι η περίοδος της λοχείας για τις γυναίκες και πως η επιλόχειος κατάθλιψη παραμονεύει στη γωνία για να σε κατασπαράξει. Πως νιώθεις μετέωρος και έρμαιο των νέων συνθηκών και πως οποιαδήποτε επιπλέον μεταβολή στη σταθερότητά σου μπορεί να ανατρέψει επικίνδυνα τις ισορροπίες.

Εκείνος μου μίλησε για εξώδικα έγγραφα, νομικούς αγώνες και την επιθεώρηση εργασίας.

shutterstock_260139731

Εγώ όμως χρειαζόμουν να ακούσω ότι όλα θα πάνε καλά και ότι ζούμε σε μια κοινωνία που σέβεται τη λοχεία και τη μητρότητα. Ήθελα να μου πει ότι θα επιστρέψω στη δουλειά μου από την οποία θεωρητικά δε μπορώ να απολυθώ για 18 ολόκληρους μήνες. Χρειαζόμουν να μου πει ότι θα υπάρχει αίθουσα θηλασμού ή άντλησης μητρικού γάλακτος στον εργασιακό χώρο για να μην αναγκαστώ να διακόψω τον αποκλειστικό θηλασμό στο παιδί μου μόλις 63 ημέρες μετά τη γέννησή του. Χρειαζόμουν να ακούσω ότι υπάρχουν δωρεάν αξιοπρεπείς ολοήμεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί για να κρατήσουν το παιδί μου και να καταφέρω να συνεχίσω την καριέρα μου μετά από τόσους κόπους και σπουδές. Χρειαζόμουν επιβεβαίωση ότι οι διαφημίσεις που δείχνουν πλέον μόνο μοναχοπαίδια στις τηλεοπτικές οικογένειες, είναι απλά εξαιρέσεις, και ότι οι φίλοι μου που αποφάσισαν να κάνουν δυο παιδιά δεν είναι «τρελοί».

Αντ’ αυτού μου μίλησε για μια έρευνα των Γιατρών του Κόσμου που ανέφερε ότι 4 στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου καθώς οι οικογένειες με οικονομικά προβλήματα διστάζουν να φέρουν στον κόσμο ακόμα και ένα μόνο παιδί.  Αποτέλεσμα των παραπάνω η Ελλάδα να εμφανίζει τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μου τόνισε ότι η πλειοψηφία των νέων επιθυμεί να φύγει από τη χώρα αναζητώντας δουλειά αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για να δημιουργήσει οικογένεια και εκτός αυτού όσοι μένουν πίσω αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων στην σύλληψη και κύηση λόγω του αυξανόμενου άγχους που προκύπτει από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που ζούμε.

Μου υπενθύμισε τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η Eurostat όπου οι θάνατοι ήταν 17.660 περισσότεροι από τις γεννήσεις και ότι σύμφωνα με προβλέψεις της, το 2030 το 32% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών.

Κλείνοντας, μου μετέφερε και μια ωραιότατη απειλή από τη Διοίκηση της εταιρίας που εργαζόμουν λέγοντας να μην παραπονιέμαι καθώς σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.196.736 άτοµα, ενώ στις γυναίκες, η ανεργία είναι ακόμα μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 29,4%.

Τότε ξανακοίταξα την κάρτα μου για την Ημέρα της Μητέρας και συνειδητοποίησα ότι αυτή η ημέρα υπάρχει για να υπενθυμίζει σε όλους μας το σημαντικό ρόλο της μητέρας σε μια οικογένεια.

Υπάρχει για να προστατεύει τις μητέρες που βάλλονται από άνιση και άδικη μεταχείριση και για να δημιουργεί κίνητρα και ασφάλεια στις μέλλουσες μητέρες.

Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια γιορτή που δεν πρέπει να την καταπιούν τα λουλούδια, τα σοκολατάκια και τα δώρα και που πρέπει να κερδίσει και να γιορταστεί η άνευ όρων και ειλικρινής παιδική αγάπη.

shutterstock_111272297

Ας κοιτάξουμε όλοι μέσα μας και ας βάλουμε ένα χεράκι για ένα καλύτερο μέλλον. Άλλωστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι συνδεόμαστε με τη μητρότητα…

Χρόνια πολλά!

Ν.

Διαβάστε επίσης:

Η ιστορία της Γιορτής της Μητέρας

Γιορτή του πατέρα: Πώς επηρεάζει η πατρότητα την ψυχοσύνθεση του άνδρα

Originally posted 2016-05-08 07:21:44.