Γιατί το παιδί μου κλείνεται στο δωμάτιό του;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Γιατί το παιδί μου κλείνεται στο δωμάτιό του;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Γιατί το παιδί μου κλείνεται στο δωμάτιό του;

Στην εφηβεία είναι αναμενόμενο το παιδί σου να κλεινεται με τις ώρες στο δωμάτιό του. Πόσο κανονικό όμως είναι κάτι τέτοιο όταν το κάνουν μικρότερα παιδιά; Τι κάνει και γιατί κλείνεται μέσα στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειστή; Τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά του;

Οι ειδικοί απαντούν πως δεν υπάρχει μία απάντηση για μια τέτοια συμπεριφορά του παιδιού. Η απάντηση αν κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, εξαρτάται από τη γενική εικόνα του συγκεκριμένου παιδιού. Αν το παιδί είναι μελαγχολικό όλη τη διάρκεια της μέρας και βλέπεις ότι ανυπομονεί να βρεθεί στο δωμάτιό του και να κλειστεί σε αυτό, οπωσδήποτε κάτι δεν πάει καλά. Ένα παιδί με τέτοιες ενδείξεις, δεν αποκλείεται να υποφέρει από κατάθλιψη. Δεν αποκλείεται να αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και να αναζητά την ησυχία του δωματίου για να ξεκουράσει το μυαλό του.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται να είναι θύμα bullying στο σχολείο του και να μην τολμά να το μοιραστεί. Το δωμάτιο για αυτές τις περιπτώσεις παιδιών δεν είναι παρά το πιο ασφαλές τους καταφύγιο.

Από την άλλη μεριά, είναι εκείνα τα παιδιά που θέλουν απλώς να χαλαρώσουν στο δωμάτιό τους. Σκέψου τι είναι αυτό που και εσύ θέλεις πιο πολύ όταν όλοι σε έχουν τρελάνει. Να μείνεις μόνη σου για να ηρεμήσεις. Ε, αυτό θέλει και το παιδί. Θέλει να ασχοληθεί μόνο του με τα παιχνίδια του. Πιθανόν θέλει να σκεφτεί πράγματα που έγιναν στο σχολείο ή πώς θα απαντήσει σε μια πρόκληση. Θέλει να κάνει τα σχέδιά του και θέλει την ησυχία του. Είναι απλό, κανονικό και φυσικά πρέπει να του παραχωρείται χωρίς πώς και γιατί. Αν δηλαδή βλέπεις ότι έχεις ένα χαρούμενο παιδί που όμως θέλει για λίγο να απομονωθεί, δεν έχεις να φοβάσαι απολύτως τίποτα.

Οι ειδικοί ωστόσο, αναφέρουν ότι ο χρόνος παραμονής στο δωμάτιο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες. Σαφέστατα, αν παρατηρήσεις ότι το παιδί απλώς τεμπελιάζει και διασκεδάζει μόνο του χωρίς να κάνει τίποτα, θα πρέπει να του κόψεις αυτήν την συνήθεια. Θα πρέπει να το βοηθήσεις να βρει ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να κάνει στο δωμάτιό του έστω κι αν είναι μόνο του.