Γιατί το παιδί μου αρρωσταίνει τόσο συχνά;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Γιατί το παιδί μου αρρωσταίνει τόσο συχνά;

January 24, 2022

author:

Parenting.gr

Γιατί το παιδί μου αρρωσταίνει τόσο συχνά;

Τα παιδιά είναι ό,τι αγαπάμε περισσότερο στον κόσμο και είναι αυτονόητο να ανησυχούμε όταν αρρωσταίνουν συχνά. Ας διευκρινίσουμε πριν απ’ όλα τι εννοούμε με τη λέξη «συχνά». Υπάρχουν παιδιά που κολλάνε από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο όλες -δίχως εξαίρεση- τις ιώσεις που θα περάσουν την πόρτα της αίθουσας. Κάπως έτσι είναι άρρωστα σχεδόν κάθε 15 μέρες. Μόλις συνέρχονται από τη μια ίωση δηλαδή, επιστρέφουν στο σχολείο για να κολλήσουν την άλλη. Αυτό είναι «συχνά». Υπάρχουν και άλλα που αρρωσταίνουν σπανιότερα, όπως για παράδειγμα μια φορά τον μήνα αλλά και πάλι όταν ένα παιδί ανεβάζει 39 πυρετό μόνο συχνό μπορεί να είναι ακόμη και αυτό το διάστημα, όσο κι αν δεν μας είναι παράξενο αφού όλα κάπως έτσι αρρωσταίνουν.

Το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο και είναι αναμενόμενο μέχρι μια ηλικία να μην μπορεί να υπερασπιστεί τα παιδιά. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που θα μπορούσαν ίσως να προφυλάξουν τα παιδιά από τις συχνές αρρώστιες. Ας δούμε κάποιες από αυτές.

-Το συχνό πλύσιμο των χεριών πρέπει να το περάσουμε ως συνήθεια στα παιδιά ακόμη και όταν δεν είμαστε εμείς μαζί τους. Στο σχολείο για παράδειγμα, καλό είναι να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να τους δίνουμε μαντηλάκια αντιβακτηριδιακά για να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν το φαγητό.

-Αυξάνουμε την πρόσληψη των βιταμινών μέσω της διατροφής. Σε περιπτώσεις που θα το κρίνει ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε και κάποια σκευάσματα για γρηγορότερη συμπλήρωση κάποιας βιταμίνης στον οργανισμό. Ωστόσο, οι χυμοί φρούτων και ειδικά πορτοκαλιού ή τα ακτινίδια, η πράσινη πιπεριά και άλλα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του οργανισμού.

καθαρισμός του δωματίου είναι επίσης πολύ σημαντικός για την υγεία των παιδιών. Ίσως θυμόσαστε τον επιμελητή δάσκαλο του σχολείου σας, που απαγόρευε στα διαλείμματα τα κάθεστε μέσα στην τάξη. Ένας από τους βασικούς λόγους που το έκανε αυτό, ήταν για να ανοίξει όλα τα παράθυρα ώστε να ανανεωθεί ο αέρας. Ομοίως και το δωμάτιο του παιδιού, πρέπει να αερίζεται καλά καθημερινά, να αερίζονται τα σκεπάσματα, το κρεβάτι κάθε λίγες μέρες να στρώνεται με καθαρά σεντόνια. Επίσης ο χώρος και τα παιχνίδια του θα πρέπει να μην έχουν σκόνη.

-Η υγρασία είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά. Η υγρασία όπως γνωρίζετε βοηθά σημαντικά τη μακροημέρευση των μικροβίων. Ελέγξτε τα επίπεδα της υγρασίας στο σπίτι και στο δωμάτιο του παιδιού και αν το κρίνετε απαραίτητο βάλτε σε λειτουργία τις ώρες που λείπει το παιδί από το σπίτι, έναν αφυγραντήρα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το ποια είναι τα σωστά επίπεδα της υγρασίας και της θερμοκρασίας που θα πρέπει να έχει το σπίτι σας.

 

Originally posted 2017-12-11 08:58:17.