Γιατί το νεογέννητο αρπάζει το δάχτυλό σου και το κρατά δυνατά;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Γιατί το νεογέννητο αρπάζει το δάχτυλό σου και το κρατά δυνατά;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Γιατί το νεογέννητο αρπάζει το δάχτυλό σου και το κρατά δυνατά;

Είναι ίσως η πιο γλυκιά αντίδραση που μπορεί να συναντήσεις σε νεογέννητα. Τους δίνεις το δάχτυλό σου και εκείνα το κλείνουν στη μικροσκοπική τους παλάμη και το κρατούν δυνατά. Καθένας το ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο. Οι περισσότεροι θα πουν ότι το μωρό το κάνει γιατί έτσι νιώθει ασφάλεια.

Πρόκειται για κάτι που το μωρό πρόκειται να σταματήσει να το κάνει περίπου στον 3ο μήνα της ζωής του. Αν δεν το σταματήσει μπορεί να είναι και ένδειξη μιας νευρικής ή εγκεφαλικής βλάβης του μωρού. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει το νεογέννητο αρπάζοντας το δάχτυλό σου είναι μια αντανακλαστική κίνηση και αποτελεί σημαντική ένδειξη της σωστής λειτουργίας του νευρικού του συστήματος. Ακόμη, βοηθά το μωρό να αποκτήσει μια πραγματική στενή επαφή με αυτούς που αγαπά και το αγαπούν.

Αυτή η αντανακλαστική κίνηση είναι μία μόνο από εκείνες που κάνουν τα νεογέννητα. Άλλες χαρακτηριστικές αντανακλαστικές κινήσεις των νεογέννητων είναι η έκταση των χεριών και των ποδιών στο άκουσμα κάποιου θορύβου. Μοιάζει σαν να δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα και δεν είναι παρά ενστικτώδης κίνηση. Ακόμη ο θηλασμός του δαχτύλου ή του μπιμπερό. Τα νεογνά έχουν την τάση να κάνουν πως θηλάζουν οτιδήποτε βάζουν στο στόμα τους. Και φυσικά το ότι ανοίγει το στόμα του και γέρνει το κεφάλι του δεξιά ή αριστερά όταν του πιέζεις απαλά το ένα μαγουλάκι. Αυτό το κάνει επίσης ενστικτωδώς νομίζοντας πως είναι η ώρα που θα πιει το γάλα του. Όλες αυτές οι αντανακλαστικές κινήσεις εξαφανίζονται σταδιακά μετά τον 3ο μήνα της ζωής του μωρού. Η απουσία των αντανακλαστικών κινήσεων ή η εξακολούθησή τους ενώ το μωρό μεγαλώνει είναι ανησυχητικές ενδείξεις κάποια εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.