"Γιατί τα παιδιά μου αρρωσταίνουν τόσο συχνά;"
Με την επιμέλεια της παιδιάτρου
Αρετής Θεοχαρούδη
Τα παιδιά μου φαίνεται σαν να είναι μονίμως άρρωστα. Πώς μπορώ να τα προστατέψω από το να αρρωσταίνουν τόσο συχνά;
Οι περισσότεροι γονείς συχνά απογοητεύονται από το πόσο συχνά τα παιδιά τους είναι άρρωστα, ειδικά αν είναι στο σχολείο ή σε παιδικό σταθμό. Είναι φυσιολογικό για τα μικρά παιδιά να έχουν οχτώ έως δέκα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και δύο ή τρεις γαστρεντερικές λοιμώξεις κάθε χρόνο. Τα παιδιά στο σχολείο και στον παιδικό σταθμό μπορεί να έχουν συχνά και περισσότερες. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα ενισχυθεί και θα δημιουργήσει ανοσία σε πολλές κοινές λοιμώξεις με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει λιγότερο συχνά.
Για να καταλάβετε γιατί το παιδί σας έχει τόσο συχνές λοιμώξεις και φαίνεται σαν να είναι πάντα άρρωστο, μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσετε πώς οι λοιμώξεις μεταδίδονται. Εκτός από τη μετάδοση μέσω του αίματος, τα παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από ασθένειες που προκαλούνται από τις μεθόδους που περιγράφονται παρακάτω, επειδή βάζουν συχνά τα χέρια τους και άλλα αντικείμενα στο στόμα τους. Επίσης, όταν τα παιδιά είναι μικρά δεν έχουν ακόμα δημιουργήσει μια ισχυρή ανοσία σε αυτές τις κοινές λοιμώξεις.
Για την πρόληψη των λοιμώξεων, θα πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας να πλένουν συχνά τα χέρια τους, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό. Θα πρέπει επίσης να πλένετε συχνά τα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που τα παιδιά σας βάζουν στο στόμα τους και όλες τις άλλες επιφάνειες και να πετάτε τα χαρτομάντηλα μετά από το σκούπισμα ή το φύσημα της μύτης του παιδιού σας.
Μία άλλη συμβουλή για να αποφύγει το παιδί σας κοινές λοιμώξεις, είναι η αποφυγή στενής επαφής με άλλους ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Βεβαιωθείτε ότι ο παιδικός σταθμός σας έχει μια αυστηρή πολιτική σχετικά με τον αποκλεισμό των παιδιών με μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό δεν βοηθά βέβαια πάντοτε, γιατί οι περισσότερες ασθένειες είναι μεταδοτικές για μια ή δύο μέρες πριν εμφανιστούν καν συμπτώματα εώς και τρεις εβδομαδες μετα τη νοσηση. Μόλις το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα, έχει πιθανότατα ήδη μολύνει και άλλα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή.
Οι λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς, βακτήρια και παράσιτα και το παιδί σας μπορεί να μολυνθεί από έναν από αυτούς τους παράγοντες αν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει ήδη κάποια λοίμωξη. Ορισμένες λοιμώξεις απαιτούν την άμεση επαφή . Αυτές περιλαμβάνουν το σταφυλόκοκκο , λοιμώξεις δέρματος , την ψώρα, τις ψείρες, την ανεμοβλογιά, τον έρπη, και την επιπεφυκίτιδα. Συχνό πλύσιμο των χεριών και ή το κάλυμμα μολυσμένων περιοχών ώστε να μην μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με αυτές, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών αυτών.
Άλλες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν αναπνευστικά, δηλαδή με το σάλιο όπου αναπνευστικά σταγονίδια από ένα μολυσμένο άτομο είτε στους πνεύμονες, τη μύτη ή το στόμα μπορούν να έρθουν σε επαφή με ένα άλλο άτομο. Τα σταγονίδια μπορεί να εξαπλωθούν μέσω του αέρα απευθείας πάνω στο άλλο πρόσωπο, ή μπορούν να καταλήξουν σε μια άλλη επιφάνεια, η οποία στη συνέχεια θα έρθει σε επαφή με το άλλο πρόσωπο. Αν το άτομο αυτό αγγίζει συνέχεια τα μάτια ή το στόμα του, μπορεί να μολυνθεί. Μολύνσεις που μεταδίδονται από αναπνευστικά σταγονίδια περιλαμβάνουν το κοινό κρυολόγημα, την ανεμοβλογιά, τον κοκκύτη, την πνευμονία, τη γρίπη και πολλές άλλες ιογενείς ασθένειες.
Διαβάστε επίσης:
Σχολική ζωή και υγεία: κρατήστε τα μικρόβια μακριά!
Γιατί τελικά τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν τόσο στην καλή υγεία;
Originally posted 2015-09-14 04:30:24.