Γιατί τα παιδιά μας χασομερούν;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Γιατί τα παιδιά μας χασομερούν;

July 12, 2019

author:

Parenting.gr

Γιατί τα παιδιά μας χασομερούν;

 

Έλα θ’ αργήσουμε. Πρέπει να πάω στη δουλειά μου, δεν έχω όρεξη να αργήσω εξαιτίας σου! Καταλαβέ με καμιά φορά!

Γιατί, λοιπόν, τα παιδιά μας χασομερούν; Είναι κακή συνήθεια, αφηρημάδα ή κακή πρόθεση των παιδιών;

Κάθε παιδί ακολουθεί το δικό του ρυθμό. Κοιμάται όταν κουράζεται, τρώει μόλις νιώσει πείνα, παίζει όταν του κάνει κέφι. Σταδιακά μόνο προσαρμόζεται στον κόσμο των ενηλίκων, οι οποίοι ταλαιπωρούμαστε από υποχρεώσεις που μας αναγκάζουν να ζούμε συνέχεια με το ρολόι στο χέρι.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

• Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πρώτα τι σημαίνει συνέπεια και αξιοπιστία από δικές τους εμπειρίες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστούν κάποιες συνέπειες.

• Εξετάστε κι εσείς οι ίδιοι προσεκτικά πώς χρησιμοποιείτε το χρόνο σας, αν είστε ακριβείς και πώς αντιδράτε στη χρονική πίεση. Πάντα να είστε το παράδειγμα για τα παιδιά σας.

Βεβαιωθείτε πως το πρωινό χρονικό περιθώριο της προετοιμασίας για τη μέρα που αρχίζει είναι αρκετό ή αν χρειάζεται να ξυπνήσετε ένα τέταρτο ή μισή ώρα νωρίτερα.

Προσέχετε το ύφος σας όταν λέτε στα παιδιά να βιαστούν.

• Αν είστε ειλικρινείς, παραδεχθείτε ότι δεν σας αρέσουν οι φασαρίες που θα προκύψουν εάν αργήσετε στη δουλειά σας.

• Μην ξεκινάτε μαζί με την ημέρα και τα μαθήματα καλής συμπεριφοράς. Την ώρα του πρωινού δεν χρειάζεται να κάνετε κήρυγμα στο παιδί σας.

Δώστε μεγαλύτερη ελευθερία αποφάσεων στο παιδί. Αποδεχθείτε ότι αυτό που αρέσει σε εσάς δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να αρέσει και στο παιδί. Ακόμα και το νήπιο μπορεί να διαλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει.

• Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε την καθημερινή πίεση, επιδιώκοντας ανέμελα Σαββατοκύριακα που το παιδί θα χουζουρεύει παιχνιδιάρικα στο κρεβάτι.

Τα παιδιά μας ανακαλύπτουν πολύ γρήγορα ότι μας θίγουν σε ένα ευαίσθητο σημείο! Μερικά παιδιά νιώθουν πολύ πληγωμένα από διάφορους λόγους, όταν οι γονείς είναι σε ένταση λόγω της δουλειάς τους, κάποιας στενοχώριας ή ίσως μετά τη γέννηση ενός άλλου παιδιού και προσπαθούν να τραβήξουν τη μερίδα προσοχής που τους ανήκει μέσα από κρυφά μονοπάτια.

Χασομεράνε, λοιπόν, κι αυτό πρέπει να το δεχτούμε σαν μια κραυγή βοήθειας του παιδιού, που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του γονιού. Εν πάσει περιπτώσει, αυτή είναι η αυτοπροστασία του!

 

Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας
akappatou.gr

Originally posted 2017-02-01 04:30:50.