Γιατί προσφέρουμε δώρα τα Χριστούγεννα;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γιατί προσφέρουμε δώρα τα Χριστούγεννα;

May 6, 2019

author:

Parenting.gr

Γιατί προσφέρουμε δώρα τα Χριστούγεννα;

Η απάντηση βρίσκεται μέσα μας και ίσως δεν περιγράφεται με λόγια. Ο καθένας από εμάς εκφράζει με αφορμή το δώρο την αγάπη και τη συμπάθεια του στα αγαπημένα του πρόσωπα . Υπάρχουν κι εκείνοι που προσφέρουν δώρα με ανταλλακτικά οφέλη ή που τα χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση η πράξη από μόνη της είναι σπουδαία, η χαρά που μεταφέρει είναι ξεχωριστή και τα αποτελέσματα δεν μπορούν παρά να είναι θετικά.

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε και καθιερώθηκε το έθιμο της ανταλλαγής δώρων τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Στην Αρχαία Ελλάδα

Στους αρχαίους πολιτισμούς, χρησιμοποιούσαν τα δώρα είτε για να κερδίσουν την εύνοια των ισχυρότερων  είτε για να δηλώσουν υποταγή  και να διατηρήσουν την ειρήνη.

Εκτός όμως από αυτούς τους λόγους, οι Αρχαίοι Έλληνες  προσέφεραν δώρα και θυσίες στους θεούς για να τους ευχαριστήσουν ή για να τους “δωροδοκήσουν”.  Έδιναν δώρα όχι μόνο για να δώσουν χαρά αλλά και για να πάρουν χαρά. Προσφέροντας θυσίες ένιωθαν ασφάλεια και συγχρόνως ευγνωμοσύνη.

Στο Χριστιανισμό

Στο Χριστιανικό κόσμο τα δώρα που ανταλλάσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων αντανακλούν στα δώρα που προσέφεραν οι Μάγοι στο Χριστό.

Τα χριστιανικά βιβλία αναφέρουν πως οι 3 μάγοι με τα δώρα, ο Βαλτάσαρ, ο Μελχιόρ και ο Γκασπάρ, είδαν το αστέρι της Βηθλεέμ εξ ανατολής και ξεκίνησαν το ταξίδι τους για να φτάσουν στο θείο βρέφος.

Ο λόγος που πραγματοποίησαν αυτό το ταξίδι ήταν για να προσφέρουν στο νεογέννητο Ιησού συμβολικά δώρα.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Βαλτάσαρ προσέφερε στο θείο βρέφος χρυσό, ένα δώρο που προορίζοταν για βασιλιάδες εκείνη την εποχή και συμβόλιζε την Βασιλεία του επί τους Ουρανούς.

Ο Μελχιόρ, προσέφερε λιβάνι, που συμβόλιζε τη μετέπειτα ιδιότητα του Ιησού και χρησιμοποιούταν σε θρησκευτικές τελετές.

Και ο Γκασπάρ, προσέφερε σμύρνα που συμβόλιζε τον θάνατο και την ανάσταση του. Η σμύρνα, χρησιμοποιούταν για την παραγωγή αρωμάτων εκείνη την εποχή, και για τον καθαρισμό των νεκρών.

Τα ονόματα των μάγων μας έχουν γίνει γνωστά από απόκρυφα ευαγγέλια και δε συνοδεύονται από πολλές πληροφορίες. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε πως εκείνη την εποχή ως μάγοι ορίζονταν άνθρωποι με γνώσεις και φιλοσοφία και θεωρούνταν ξεχωριστοί.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάπου σαφής αναφορά για το ποιοι και πόσοι ήταν οι μάγοι ή για την ημέρα γέννησης του Χριστού, εμείς έχουμε ορίσει την 25η Δεκεμβρίου ως τη σταθερή γενέθλια γιορτή του Χριστιανισμού, που γιορτάζεται με ανταλλαγή δώρων.

Αυτή η επιλογή ιστορικά θα μπορούσε να εξηγηθεί με 2 τρόπους.

Πρώτον, η επιλογή έγινε από τους Εβραίους της εποχής οι οποίοι προσπάθησαν να αντικρούσουν τις μεγάλες παγανιστικές ρωμαικές γιορτές των συγκεκριμένων ημερών.

Και δεύτερον, η 25η Δεκεμβρίου θεωρείται η ημέρα νίκης του φωτός υπέρ του σκότους, γιατί είναι επι της ουσίας η ημέρα που αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα (Η 21η Δεκέμβρη είναι η μικρότερη ημέρα του χρόνου αλλά για 3 ημέρες μετά η θέση του ήλιου μένει στάσιμη).

Σε αυτό το πνεύμα,  ανταλλάσουμε δώρα με τους αγαπημένους μας, τα οποία  συμβολίζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας προς αυτούς. Είναι μια πράξη γενναιοδωρίας η οποία μας γεμίζει ιακνοποίηση και χαρά. Είναι περίεργο αλλά ένα δώρο μπορεί να φωτίσει τη ζωή του ανθρώπου που το λαμβάνει αλλά και του ανθρώπου που το προσφέρει.  Και αυτές τις γιορτές ας γεμίσουμε  φως!

Originally posted 2016-12-27 04:30:04.