Γιατί πρέπει το παιδί σου να διαβάζει και το καλοκαίρι
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γιατί πρέπει το παιδί σου να διαβάζει και το καλοκαίρι

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Γιατί πρέπει το παιδί σου να διαβάζει και το καλοκαίρι

Δύσκολα ένα παιδί αγαπάει άνευ όρων το διάβασμα. Στα παιδιά αρέσει το παιχνίδι και η ανεμελιά. Οι υποχρεώσεις του σχολείου είναι για αυτά ό,τι για εμάς οι υποχρεώσεις στην εφορία, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνονται αναγκαστικά. Η μελέτη δεν είναι αγαπημένη τους συνήθεια ακόμη κι αν πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές της τάξης. Ποιο παιδί δεν θέλει αντί να μελετήσει, να βγει έξω με μια μπάλα ή να παίξει παιχνίδια στον υπολογιστή;

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που και τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται από την καθημερινότητά τους. Το καλοκαίρι τα σχολεία κλείνουν ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίξουν. Από την άλλη τίποτα δεν λειτουργεί με αυτοματισμό και το παιδί σου δεν πρόκειται με το γύρισμα ενός διακόπτη να μπει ξανά σε πρόγραμμα από Σεπτέμβρη. Γι’ αυτό και σου δίνουμε λίγους τρόπους προκειμένου το παιδί σου να κρατήσει επαφή με τη μελέτη για να μην βγει εντελώς από τις σχολικές του συνήθειες. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο…

1. Όχι υπερβολές

Όταν λέμε ότι το παιδί σου πρέπει να έχει επαφή με τη μελέτη και το Καλοκαίρι, δεν εννοούμε ότι πρέπει να ακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα. Μία ώρα μελέτη την ημέρα είναι αρκετή προκειμένου να μην βγει εντελώς από το πρόγραμμά του.

2. Από το νηπιαγωγείο, όχι στο Λύκειο!

Πρέπει να είσαι κάθετη με την καλοκαιρινή μελέτη. Αυτό θα πρέπει να το επιβάλλεις από τα πρώτα καλοκαίρια του παιδιού σου. Πριν καν ξεκινήσει το σχολείο. Αν δεν έχει γνωρίσει καλοκαίρι χωρίς διάβασμα, πιθανόν δεν θα το αναζητήσει. Θα είναι απόλυτα κανονικό ή έστω όχι κάτι ξαφνικό και άγνωστο. Μην περιμένεις να πάει στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού ή στο Γυμνάσιο.

3. Βιβλία του καλοκαιριού

Μην κουβαλήσεις μαζί σου όλα τα σχολικά του βιβλία. Και μόνο που θα τα βλέπει, θα νιώθει το λιγότερο βαρετά. Αναζήτησε στα βιβλιοπωλεία, βιβλία με ασκήσεις για παιδιά που έχουν τελειώσει τη «χ» τάξη και πρόκειται να πάνε στην «ψ». Θα είναι σαν προετοιμασία για τη χρονιά που έρχεται, ώστε να τα βρει όλα πιο εύκολα.

4. Συμμετέχεις!

Δεν αφήνεις το παιδί να διαβάσει και εσύ πίνεις καφέ με τις φίλες σου αλλά δεν είσαι και από πάνω αυστηρά να του σπας τα νεύρα. Είσαι δίπλα και μπορείς να το κάνεις να δείχνει σαν παιχνίδι μεταξύ σας. Ή αν έχει μάθει να διαβάζει μόνο του και το εμπιστεύεσαι, παραμένεις κάπου εκεί για απορίες!

Πηγή