Γιατί πρέπει να φτιάξεις ένα οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Γιατί πρέπει να φτιάξεις ένα οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

August 2, 2017

author:

Parenting.gr

Γιατί πρέπει να φτιάξεις ένα οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Το σκεφτήκαμε με αφορμή τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Τι κάνει μια οικογένεια στην περίπτωση μιας φυσικής ή άλλης καταστροφής; Μπορεί να μην μας απειλούν τυφώνες και σαρωτικές καταιγίδες στον βαθμό που βλέπουμε στις ταινίες καταστροφής, ωστόσο η χώρα μας είναι σεισμογενής και φυσικά τα καλοκαίρια υποφέρει από τις πυρκαγιές. Μακάρι να είναι αχρείαστο ένα οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Τι θα γίνει όμως αν το χρειαστείς και δεν το έχεις;

Σκέψου μόνο ότι τα μέλη της οικογένειάς σου μπορεί να μην είναι μαζί την ώρα που θα συμβεί το κακό ή να χωριστείτε πάνω στην μεγάλη κρίση. Είναι σημαντικό να έχετε συμφωνήσει σε ένα ασφαλές μέρος στο οποίο θα πρέπει όλοι να έχετε ως στόχο να φτάσετε. Με δεδομένο ότι μια έκτακτη ανάγκη μπορεί να ρίξει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ή το Διαδίκτυο, μην περιμένετε να συνεννοηθείτε την ώρα του πανικού. Πρέπει να έχετε συμφωνήσει στο πού θα ξανασμίξετε. Οποιαδήποτε ασυνεννοησία ή καθυστέρηση μπορεί να κοστίσει τις ζωές ορισμένων μελών. Βρείτε αυτό το ασφαλές μέρος και ελέγξτε την ικανότητα όλων των μελών να βρουν τη διαδρομή προς αυτό. Στην περίπτωση της πυρκαγιάς συζητείστε πώς θα βγείτε με ασφάλεια από το σπίτι που καίγεται.

Ακόμη, συμφωνείστε με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας ότι κάποιος θα αναλάβει την ευθύνη να απομακρύνει τα ηλικιωμένα μέλη και τα παιδιά και κάποιος άλλος τα κατοικίδια ή την ευθύνη να απενεργοποιήσει το φυσικό αέριο. Το σχέδιό σας πρέπει να είναι απλό και κατανοητό προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας με ασφάλεια και ταχύτητα.

Τοποθετείστε σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση τα απολύτως απαραίτητα έγγραφα που αφορούν την οικογένειά σας όπως βιβλιάρια ασθενείας, ταυτότητες, ταξιδιωτικά έγγραφα, διπλώματα οδήγησης, συμβόλαια κτήσης, ασφαλιστήρια και άλλα. Μην παραλείψετε στο ίδιο σημείο να τοποθετήσετε ένα μικρό φορητό φαρμακείο με είδη έκτακτης ανάγκης όπως γάζες, οινόπνευμα, αιμοστατικό, αλλά και παυσίπονα, κάποια αντιβίωση ή φάρμακα για αλλεργίες, κρίσεις άσθματος που πιθανόν χρειάζεται κάποιο μέλος της οικογένειάς σας.

Μια έκτακτη ανάγκη ή ακόμη και καταστροφή είναι κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να προστατεύσετε από αυτό την οικογένειά σας. Έχοντας ένα οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχετε κάνει για την οικογένειά σας το καλύτερο που μπορείτε.