Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας;
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας;

September 9, 2021

author:

Parenting.gr

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας;

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ωραία καμωμένη ιστορία που είχε σκοπό να μεταφέρει μηνύματα και αξίες σε παιδιά όλων των ηλικιών. Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρει ήταν με την περιγραφή καταστάσεων στις οποίες πρωταγωνιστές ήταν μυθικά πρόσωπα, τέρατα και ζώα, αλλά και απλοί άνθρωποι που μπλέχτηκαν στα δίκτυα του παραμυθιού.

Αυτή η μικρή ιστορία περιγράφει τον ορισμό του παραμυθιού και το μεγαλείο των παραμυθιών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα νανουρίσματα και τα παραμύθια είναι ο ιδανικός τρόπος για να κοιμίσουν οι γονείς τα παιδιά τους.

Για τα παιδιά τα παραμύθια είναι μικρά εξωπραγματικά ταξίδια που τα έχουν ανάγκη για να καταλάβουν τον κόσμο και να αναπτύξουν τρόπο σκέψης. Μέσα από την ιστορία διευρύνουν τις εμπειρίες τους,  εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, γίνονται γλωσσοπλάστες κι ενισχύουν την αφηγηματική τους ικανότητα. Είναι πολύ σύνηθες ένα παιδί να μεταφέρει με το δικό του μοναδικό τρόπο, μια ιστορία που του άρεσε και να την αλλάζει ολοκληρωτικά. Πολλές φορές, το παραμύθι χάνει το μήνυμα του, μπορεί και το νόημα του, αλλά το παιδί κερδίζει σε δημιουργικότητα και εκφραστικότητα.  Τη στιγμή εκείνη ενεργοποιείται η φαντασία του χωρίς ενδοιασμούς και όρια και βγαίνει η σκέψη του από τα μικρά κουτάκια που συνηθίζει να τη βάζει η κοινωνία.

Τα παραµύθια παίζουν σηµαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού αλλά και στην κοινωνική και συναισθηματική του ωρίμανση. Το παιδί καταφέρνει να οριοθετεί συµπεριφορές και να διακρίνει το καλό από το κακό ή το δίκαιο από το άδικο. Επίσης, μαθαίνει ότι τα προβλήματα, εάν κάποιος προσπαθήσει αρκετά, μπορούν να βρουν λύση και συγχρόνως βλέπει και διαφορετικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Ακόμα και τα πιο δύσκολα, όπως ο θάνατος ή ο χαμός αντιμετωπίζονται και ξεπερνιούνται στα παραμύθια.

Το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες και συχνά τους κουβαλάει μαζί του για καιρό. Καταφέρνει να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και φορώντας τη μάσκα του ήρωα, να τα εκφράσει. Μέσα από την ιστορία, βρίσκουν διέξοδο οι κρυφές του επιθυμίες και τα όνειρα του ζωντανεύουν. Με αυτό το τρόπο το παιδί απελευθερώνεται, ηρεμεί, “ξεφορτώνει” τα βάρη του και αισθάνεται ότι όλα είναι πιθανά.

Ο ρόλος του παραμυθιού είναι φυσικά και ψυχαγωγικός.  Τα παραμύθια δημιουργούν αστείες εικόνες,  μυθικούς κόσμους , κωμικούς ήρωες, περιγράφουν “γκάφες” και ατυχίες και έχουν μεγάλη δόση υπερβολής. Η υπερβολή αυτή γοητεύει τα παιδιά, τα κρατάει σε εγρήγορση και τα βγάζει εκτός στενών ορίων.  Παρόλο όμως που το παραμύθι είναι μια διαδρομή εκτός ορίων, καταλήγει πάντα σε ένα συμπέρασμα και συνήθως στο τέλος κερδίζει το καλό. Κι αυτό, εκτός ότι εκπαιδεύει το παιδί, του προσφέρει ανακούφιση και δικαίωση.

Originally posted 2017-03-03 12:24:40.