Γιατί πρέπει να διαβάζεις στο μωρό σου καθημερινά
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Γιατί πρέπει να διαβάζεις στο μωρό σου καθημερινά

August 18, 2017

author:

Parenting.gr

Γιατί πρέπει να διαβάζεις στο μωρό σου καθημερινά

Το ξέρεις περισσότερο από καλά πως το διάβασμα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού σου. Εκείνο που ίσως δεν ήξερες είναι πως αν διαβάζεις δυνατά για 15 λεπτά κάθε μέρα στο μωρό σου, το οδηγείς στην επιτυχία στην συνέχεια της ζωής του ενώ το διευκολύνεις σημαντικά στο σχολείο.

Δυστυχώς οι έρευνες λένε πως λίγοι γονείς υιοθετούν αυτή τη συνήθεια. Πιθανόν δεν γνωρίζουν την αξία της. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το να διαβάζουν δυνατά για 15 λεπτά κάθε μέρα οι γονείς στο μωρό τους, από την πρώτη μέρα της γέννησής του, προετοιμάζει το μωρό για να διαβάσει σύντομα μόνο του. Βοηθάει στο να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να μπορούν να κατανοούν τις αφηγήσεις και το νόημα των κειμένων. Το διάβασμα ακόμη είναι ο καλύτερος τρόπος για το χτίσιμο του δεσμού –ενός ισχυρού δεσμού- ανάμεσα στους γονείς και το μωρό.

Το να διαβάζεις καθημερινά στο μωρό σου είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να σε πείσουμε δείχνοντάς σου τι συμβαίνει αν δεν του διαβάζεις. Επειδή όμως τα ευρήματα από τις σχετικές έρευνες είναι ανησυχητικά, ας δούμε τι συμβαίνει. Πριν απ’ όλα ο αριθμός των λέξεων που γνωρίζει ένα παιδί όταν είναι νήπιο, καθορίζει την επιτυχημένη πορεία του στις επόμενες τάξεις του σχολείου. Είναι καθοριστικό για το πόσο καλά ή πόσο άσχημα θα τα πάει. Το βέβαιο είναι πως θα δυσκολευτεί περισσότερο από όσο θα δυσκολευόταν αν με το καθημερινό διάβασμα είχε εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Και δυστυχώς, αν στην πρώτη τάξη του δημοτικού το παιδί δυσκολεύεται με τις λέξεις ή με την κατανόηση των κειμένων, αυτό θα το κουβαλάει μαζί του πιθανόν και ως την τετάρτη. Ακόμα χειρότερα αν δεν τα πηγαίνει καλά σ’ αυτό ως την τρίτη τάξη, πιθανόν θα εγκαταλείψει πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα οποιαδήποτε προσπάθεια.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πόσο μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί το καθημερινό διάβασμα από τους γονείς του, έστω για 15 λεπτά! Και είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο τι δυσκολίες θα βρει μπροστά του στο σχολείο ένα παιδί που οι γονείς του δεν υιοθέτησαν αυτήν την συνήθεια. Μην το δεις όμως μόνο σαν «προετοιμασία» του παιδιού. Δες το σαν τρόπο να ενισχύσεις τη φαντασία του, να το κάνεις να σκέφτεται πιο γρήγορα και να λειτουργεί πιο έξυπνα.