Γιατί ξυπνάει κλαίγοντας υστερικά μέσα στη νύχτα;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Γιατί ξυπνάει κλαίγοντας υστερικά μέσα στη νύχτα;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Γιατί ξυπνάει κλαίγοντας υστερικά μέσα στη νύχτα;

Συμβαίνει ακόμη και σε μωρά που κοιμόντουσαν από την αρχή χωρίς προβλήματα, σε κάποια φάση να ξυπνούν μέσα στη νύχτα κλαίγοντας δυνατά και ασταμάτητα. Για τους γονείς κάτι τέτοιο μοιάζει ανεξήγητο, καθώς πίστευαν πως το παιδί τους θα συνεχίσει να κοιμάται γαλήνια και αδιάκοπα ως το πρωί. Αρκετοί μάλιστα ανησυχούν ότι μπορεί να είναι άρρωστο και να συμβαίνει κάτι εξαιρετικά κακό.

Όταν κάτι τέτοιο αρχίζει να συμβαίνει στον 6ο μήνα της ζωής του μωρού, δεν αποκλείεται να οφείλεται σε άγχος αποχωρισμού. Ως εκείνη τη στιγμή το μωρό μπορεί να αντιλαμβάνεται την παρουσία της μαμάς του, όμως μεγαλώνοντας είναι που το δέσιμο γίνεται πιο ουσιαστικό και η μαμά είναι κάτι σαν παρέα. Τους πρώτους μήνες το μωρό αντιλαμβάνεται τη μαμά του ως τη σανίδα της σωτηρίας του. Από εκείνη εξαρτάται η επιβίωσή του και η ασφάλειά του. Αργότερα όμως είναι που αρχίζει να περνάει ωραία με τη μαμά παίζοντας και να έχει μια σχέση που τη θέλει ίδια όλες τις ώρες. Κάπως έτσι ξυπνά μέσα στη νύχτα και όταν συνειδητοποιεί ότι η μαμά δεν είναι εκεί, κλαίει σαν να μην υπάρχει αύριο…

Άλλος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι μια αδιαθεσία. Μια ίωση με πυρετό για παράδειγμα. Ακόμη, το να ξυπνά ένα μωράκι μέσα στη νύχτα μπορεί να συμβαίνει όταν βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Τα μωρά πραγματικά υποφέρουν όταν βγάζουν δόντια. Κάποια μπορεί να κοιμούνται ελάχιστα εξαιτίας της ενόχλησης που νιώθουν. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αυτή η αλλαγή στον τρόπο που κοιμάται να οφείλεται σε κάποια αλλαγή που έγινε στη διατροφή του. Η διακοπή του θηλασμού ή η χορήγηση ξένου γάλατος μπορεί να είναι η αιτία. Διαταραχές στο πεπτικό και στο γαστρεντερικό του σύστημα είναι δυνατόν να το αναστατώνουν και να ξυπνά μέσα στη νύχτα.

Τέλος, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να κοιμάται αρκετά στη διάρκεια της μέρας. Αν για παράδειγμα κοιμάται πολλές ώρες το μεσημέρι ή το βάζεις για ύπνο πολύ νωρίς το βράδυ, πιθανόν έχει χορτάσει ύπνο και γι΄αυτό ξυπνάει. Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά αλλά χρειάζεται μέτρο και σωστό πρόγραμμα για να μην γίνει πρόβλημα.