Γιατί λέμε τα κάλαντα;
LIFESTYLE

Γιατί λέμε τα κάλαντα;

June 12, 2023

author:

Parenting.gr

Γιατί λέμε τα κάλαντα;

Τα κάλαντα αποτελούν παράδοση του τόπου μας και κάθε παιδί θα θέλει να μάθει τι υπάρχει πίσω από αυτή τη συνήθεια. Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε έτοιμες τις απαντήσεις!

Τα κάλαντα είναι δημοτικά ευχητικά τραγούδια που ψάλλονται την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών γιορτών όπως είναι τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά (η θρησκευτική γιορτή του Αγίου Βασιλείου), τα Θεοφάνεια. Υπάρχουν και τα κάλαντα των Βαΐων αλλά και της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Τα όργανα που συνοδεύουν τους καλαντιστές πέρα από το γνωστό σε όλους μας τριγωνάκι, είναι το νταούλι, το λαούτο, η φλογέρα.

Συνηθίζεται τα κάλαντα να ψάλλονται από παιδιά αλλά και από μεγαλύτερα άτομα σε ομάδες. Σε σπίτια, καταστήματα και δημόσιους χώρους. Ο βασικός σκοπός δεν είναι άλλος από το φιλοδώρημα που μπορεί να είναι είτε χρηματικό είτε προϊοντικό. Παλιότερα οι νοικοκυρές έδιναν γλυκά στους καλαντιστές.

Τοπεριεχόμενο των τραγουδιών ξεκινά με έναν χαιρετισμό στους οικοδεσπότες ενώ στησυνέχεια αναγγέλλεται η θρησκευτική γιορτή που πλησιάζει ενώ το τραγούδικαταλήγει σε ευχή. Αυτό που συνηθίζεται να τραγουδούν για κάλαντα, τα παιδιάτων πόλεων, παραμονή των Χριστουγέννων είναι ένα σύντομο απόσπασμα από τηνπλήρη μορφή που έχουν στην πραγματικότητα τα κάλαντα των Χριστουγέννων.

Originally posted 2018-12-24 06:30:15.