Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο χεριών;
7hmeres Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς

Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο χεριών;

June 24, 2020

author:

Parenting.gr

Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο χεριών;

o-GIRL-WASHING-HANDS-facebookΈνας λασποκεφτές, ένα παιχνίδι με χώμα, ίσως και μια αγαπητή ακρίδα είναι συνήθως μερικά από τα αγαπημένα πράγματα των παιδιών που φέρνουν στο σπίτι μετά από μια βόλτα. Και μαζί με αυτά εισέρχονται και άπειροι μικροοργανισμοί που κουβαλάνε πάνω τους.

Συνήθως τα παιδιά δεν έχουν τη συνείδηση να πλένουν τα χέρια τους πριν φάνε ή μετά από κάθε ασχολία και δεν πολυνοιάζονται γι’ αυτήν την απαραίτητη διαδικασία. Όμως το πλύσιμο των χεριών είναι υποχρεωτικό μετά από το παιχνίδι και άλλες ασχολίες γιατί με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά απαλλάσσονται από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς και τα μικρόβια.

Τα μικρόβια και οι διάφορες ασθένειες άλλωστε μεταδίδονται κυρίως από το άγγιγμα των βρώμικων χεριών και έπειτα από μολυσμένο νερό και φαγητό, από τον αέρα, το βήχα και το φτέρνισμα, από μολυσμένες επιφάνειες, από την επαφή με ένα άρρωστο άτομο.

Όταν λοιπόν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια με τα χέρια τους και δεν πλυθούν μπορούν να κολλήσουν το οτιδήποτε απλώς και μόνο με το να ακουμπήσουν το πρόσωπό τους, τα μάτια, τη μύτη τους ή το στόμα τους. Και μόλις γίνει αυτό, το επόμενο στάδιο είναι κάποια αρρώστια ή ίωση.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών προστατεύει κατά ένα μεγάλο βαθμό τα παιδιά από τα μικρόβια που έχουν πιάσει και προκαλούν ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα Α, γρίπη, και διάρροια.

Η ερώτηση λοιπόν “έχεις πλύνει τα χέρια σου;” πρέπει να γίνεται από τους γονείς συχνά ώστε να γίνει συνείδηση στα παιδιά και μια καλή συνήθεια φυσικά.

Οι πιο σημαντικές στιγμές για να πλένει κανείς τα χέρια του είναι όταν τα χέρια μας είναι βρώμικα, πριν φάμε ή ακουμπήσουμε φαγητό, μετά την τουαλέτα, αφού φυσήξουμε τη μύτη μας, αφού αγγίξουμε ζώα, αφού παίξουμε, όταν επισκεπτόμαστε κάποιον ασθενή.

Σίγουρα δεν μπορούμε να τα προστατέψουμε από τα πάντα κι ούτε χρειάζεται να γίνουμε υπερπροστατευτικοί. Αλλά μερικοί κανόνες υγιεινής στην καθημερινότητα είναι αρκετοί για να μας προφυλάξουν από επιπόλαιες πράξεις και αρνητικές συνέπειες!

Διαβάστε επίσης:

“Γιατί τα παιδιά μου αρρωσταίνουν τόσο συχνά;”

Σχολική ζωή και υγεία: κρατήστε τα μικρόβια μακριά!

Originally posted 2015-10-05 07:53:31.