Γιατί δεν πρέπει το παιδί να καταπίνει την τσίχλα
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Γιατί δεν πρέπει το παιδί να καταπίνει την τσίχλα

January 4, 2022

author:

Parenting.gr

Γιατί δεν πρέπει το παιδί να καταπίνει την τσίχλα

Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι η τσίχλα είναι δυνατόν να μείνει κολλημένη στο στομάχι για 7 ολόκληρα χρόνια. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γι αυτό καλό είναι οι μαμάδες να ηρεμήσουν. Ωστόσο η κατάποση της τσίχλας μόνο καλή δεν είναι για τον οργανισμό. Αν βέβαια αυτό είναι κάτι που συνέβη μία μόνο φορά, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως έχουμε ένα παιδί που συστηματικά καταπίνει την τσίχλα του, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη μια τσίχλα είναι παραπλήσιο του καουτσούκ. Κι αυτό γιατί οι κατασκευαστές δεν θέλουν να αλλοιώνεται και να θρυμματίζεται η τσίχλα κατά τη μάσησή της. Προσθέτουν λοιπόν γεύσεις και αρώματα και την κάνουν ιδιαιτέρως απολαυστική. Όμως το στομάχι με τα γαστρικά υγρά του, δυσκολεύεται πραγματικά να αποσυνθέσει ένα τέτοιο υλικό. Και αν αυτή η διαδικασία για τον οργανισμό ενός ενηλίκου είναι δύσκολη, φανταστείτε τι είναι για τον οργανισμό ενός παιδιού. Πραγματική δοκιμασία.

Σκεφθείτε ακόμη τη διαδρομή που κάνει η τσίχλα. Ίδια ακριβώς με εκείνην οποιασδήποτε τροφής, με τη διαφορά ότι περνάει από τα τοιχώματα του οισοφάγου και από εκεί στο στομάχι και στο έντερο με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από οποιαδήποτε τροφή. Ακριβώς γιατί η τσίχλα δεν είναι τροφή. Η τσίχλα δεν είναι κατασκευασμένη για να καταπίνεται. Είναι σαν να βάζεις στη διαδικασία της πέψης ένα πλαστικό αντικείμενο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τις τσίχλες και φυσικά να μην τις καταπίνουν. Τέλος, θα πρέπει να σκεφτούμε αν πρέπει ένα παιδί να μασάει τσίχλα. Η τσίχλα είναι ευχάριστη αλλά είναι και μεγάλη ταλαιπωρία για το στομάχι, αφού το αναγκάζει να παράγει γαστρικά υγρά που δεν χρειάζονται αφού δεν υπάρχει τροφή προς επεξεργασία. Σταδιακά η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα του παιδιού.

 

Originally posted 2017-11-03 09:35:19.