Γιατί δεν πρέπει να είσαι η καλύτερη φίλη του παιδιού σου
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί δεν πρέπει να είσαι η καλύτερη φίλη του παιδιού σου

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Γιατί δεν πρέπει να είσαι η καλύτερη φίλη του παιδιού σου

Είστε σίγουρα ο πιο δικός του άνθρωπος. Είστε εκείνη που το αγαπάει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και διεκδικείτε να σας αγαπά και εκείνο όμοια. Όμως ο ρόλος σας είναι πολύ συγκεκριμένος, πολύ ειδικός. Είστε η μητέρα του παιδιού σας και όχι η καλύτερή του φίλη. Ακόμα κι αν τα πρώτα χρόνια της ζωής του περνάτε μαζί τον περισσότερο χρόνο. Παίζετε μαζί, μιλάτε μαζί, γνωρίζετε εσείς όσο κανένας άλλος τι το απασχολεί… όμως όχι, δεν γίνεται εσείς να είστε η καλύτερή του φίλη.

Το παιδί σας χρειάζεται πειθαρχία. Για να μπουν οι βάσεις που θα το κάνουν έναν κανονικό άνθρωπο που θα στέκεται στα πόδια του, εσείς πρέπει να επιβάλλετε την πειθαρχία στην ζωή του παιδιού σας. Φιλία και πειθαρχία δεν συνδυάζονται. Εσείς είστε εκείνη που θα πρέπει να το καθοδηγήσετε. Είστε εκείνη που θα πρέπει να θέσει όρια και να υποδείξει τους κανόνες.

Από την άλλη η φιλία είναι μια σχέση αμφίδρομη. Φανταστείτε ότι το παιδί σας έρχεται και αυτονόητα σας λέει οτιδήποτε το απασχολεί στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Θα κάνετε και εσείς το ίδιο; Θα τους εκμυστηρευτείτε τι σας απασχολεί στη δουλειά σας ή γιατί έχετε θυμώσει με τον σύντροφό σας ή με την ξαδέλφη σας; Προφανώς όχι… Θα ήταν δύσκολο να το διαχειριστεί. Ακόμη πιο δύσκολο να σας ακούσει και να σας συμβουλεύσει. Δεν είστε ίσοι. Το παιδί δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο έμπιστός σας.

Ακόμη, το παιδί πρέπει να μπορεί να αναπτύξει σχέσεις ανεξάρτητες από τη σχέση με τη μάνα του. Δεν είστε ο άνθρωπος για όλα. Πρέπει να «ξεκολλήσει» από εσάς. Πρέπει να μπορεί να διακρίνει και το ίδιο ποιος είναι ο ρόλος σας στη ζωή του. Το παιδί σας πρέπει να διεκδικεί να δημιουργεί και με άλλους ανθρώπους –κατά προτίμηση της ηλικίας του- δεσμούς και σχέσεις εμπιστοσύνης.

Τέλος, πώς είναι δυνατόν να τιμωρήσει κανείς τον καλύτερό του φίλο. Αν εδραιωθεί ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας μια σχέση φιλική σε βαθμό να εκμυστηρεύεται σε εσάς ακόμα και τα μυστικά του… σκεφθείτε τι θα αντιμετωπίσετε στην εφηβεία (Δείτε εδώ: Η δύναμη της φιλίας στη ζωή ενός εφήβου). Η κόρη σας αυτονόητα θα έρθει και θα σας πει ότι ήπιε πολύ στο party της προηγούμενης νύχτας. Η κολλητή της –εσείς δηλαδή- δεν θα την μάλωνε ποτέ για κάτι τέτοιο. Η μητέρα της –εσείς δηλαδή- μπορεί και να της απαγόρευε κάθε επόμενο party! Αντιλαμβάνεστε το μπέρδεμα. Σωστά;

Ο φίλος είναι κάποιος που διεκδικούμε και κερδίζουμε. Είναι κάποιος με τον οποίο περνάμε καλά και υπολογίζουμε σε εκείνον. Μην στερήσετε από το παιδί σας αυτές της εμπειρίες της προσπάθειας να κάνει φίλους και να τους κρατήσει. Είναι δεσμοί οι φιλικές σχέσεις και τα παιδιά πρέπει από νωρίς να μαθαίνουν πώς τους διατηρούμε.