Γιατί δεν με λέει μαμά;
Αισθάνεσαι άσχημα κάθε φορά που δεν σε αποκαλεί μαμά αλλά σε φωνάζει με το μικρό σου όνομα όπως όλοι. Σε ενοχλεί είτε το κάνει όταν είστε οι δυο σας είτε όταν είστε με κόσμο, αλλά κυρίως τότε. Δίνει την εντύπωση ότι σου έχει πάρει τον αέρα, ότι δεν σε σέβεται και εσύ κάνεις σκέψεις ότι δεν σε λέει «μαμά», γιατί δεν το αισθάνεται.
Θα πρέπει να χαλαρώσεις γιατί τα πράγματα δεν είναι ανησυχητικά. Όταν το παιδί σου δεν σε φωνάζει «μαμά» αλλά σου απευθύνεται με το μικρό σου όνομα, στην πραγματικότητα μιμείται τους μεγάλους. Όπως πολύ καλά ξέρεις τα παιδιά, ακόμη και τα πολύ πολύ μικρά όπως τα νήπια, δείχνουν σαν να βιάζονται να μεγαλώσουν. Κάπως έτσι, συχνά προσπαθούν να αντιγράψουν συμπεριφορές και συνήθειες των μεγάλων. «Αν ο μπαμπάς σε φωνάζει “Μαρία” και αυτό δεν είναι κάτι κακό, τότε γιατί είναι κακό να σε φωνάζω εγώ “Μαρία”», θα απαντούσε το παιδί σου αν το ρωτούσες γιατί το κάνει.
Από την άλλη, δεν αποκλείεται να ξέρει πολύ καλά πως αυτό δεν είναι το κανονικό και να το κάνει επίτηδες. Το παιδί δεν καταλάβει ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα σε στενοχωρεί. Το βρίσκει αστείο, διασκεδαστικό και ίσως να το βλέπει και σαν μικρή επανάσταση. Αν βλέπεις ότι γελά καθώς σε φωνάζει με το μικρό σου όνομα και όχι μαμά, τότε είναι 100% παιχνίδι του.
Αν η συμπεριφορά αυτή σε βγάζει από τα ρούχα σου, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να δείξεις τη δυσαρέσκειά σου μπροστά στο παιδί. Ξέσπασε τα νεύρα σου μόνη σου αλλάζοντας δωμάτιο και όταν επιστρέψεις κάνε πως δεν ακούς όταν σου απευθύνει τον λόγο χωρίς να σε λέει «μαμά». Για παράδειγμα αν σου πει «Μαρία, μου δίνεις λίγη σοκολάτα;», προσποιήσου ότι δεν άκουσες. Θα είναι μια μικρή ταλαιπωρία στην αρχή αλλά θα καταλάβει γιατί το κάνεις και θα συμμορφωθεί. Αν δεν το καταλαβαίνει, εξήγησε ήρεμα ότι από εκείνο ακούς μόνο όταν σε αποκαλεί «μαμά» και όχι με το μικρό σου όνομα.
Τέλος, αν δεν ενοχλείσαι καθόλου μην δώσεις την παραμικρή σημασία. Μεγαλώνοντας θα το ξεχάσει. Θα δει και τι κάνουν τα άλλα παιδιά και πολύ σύντομα και ανώδυνα θα συμπεριφέρεται όπως πρέπει…