Γιάνκεα: Το μικρό λουλούδι του Ολύμπου
7hmeres

Γιάνκεα: Το μικρό λουλούδι του Ολύμπου

April 20, 2020

author:

Parenting.gr

Γιάνκεα: Το μικρό λουλούδι του Ολύμπου

7172058635_20074d3ae8_bΈνα λουλούδι με το όνομα Γιάνκεα, ή Jankaea heldreichii φυτρώνει μόνο στον Όλυμπο και πουθενά μα πουθενά αλλού! Ας το γνωρίσουμε!

Το Γιάνκεα που ανήκει στην οικογένεια των Gesneriaceae, η οποία περιλαμβάνει περίπου 2400 είδη, ομορφαίνει τα βράχια του Ολύμπου μαζί με άλλα τοπικά λουλούδια και φυτά, και αποτελεί βασικό είδος της περιοχής. Θεωρείται ενδημικό φυτό και έχει αποκλειστικά ελληνική ταυτότητα!

Στον Όλυμπο φυσικά δεν βρίσκουμε μόνο το συγκεκριμένο λουλούδι αλλά χιλιάδες άλλα πολύτιμα φυτά, τα οποία σχηματίζουν ένα πανέμορφο χρωματιστό τοπίο. Παρόλο που το μωβ λουλούδι Γιάνκεα φυτρώνει μόνο στο Σπίτι των Ολύμπιων θεών, ανά τον κόσμο μπορεί να συναντήσει κανείς όμοια συγγενικά του λουλούδια.

Το Γιάνκεα για να φυτρώσει χρειάζεται σκιερό και υγρό μέρος κοντά σε βράχια σε υψόμετρο από 400 έως και 1400 μέτρα, ενώ οι αγαπημένη του περίοδος είναι από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του, είναι ότι είναι πολυετές!

Θεωρείται ένα σημαντικό φυτό, καθώς προστατεύεται και συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους σπάνιων φυτών, μεταξύ άλλων και στον Παγκόσμιο κατάλογο των φυτικών ειδών που χρήζουν προστασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ενώ υπάρχει καλή διατήρηση του φυτού, η τουριστική κίνηση στην περιοχή, μπορεί να αυξήσει τη συγκομιδή του κι έτσι να υπάρξει απειλή.

Πηγή: louloudia.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηλίανθος: Το λουλούδι του ήλιου
Ίρις, ένα πανέμορφο λουλούδι!

Originally posted 2015-08-10 04:30:24.