Βρέφος: μήπως η αγκαλιά το κακομαθαίνει;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Βρέφος: μήπως η αγκαλιά το κακομαθαίνει;

February 9, 2022

author:

Parenting.gr

Βρέφος: μήπως η αγκαλιά το κακομαθαίνει;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στερείτε από τα μωράκια την αγκαλιά. Η αγκαλιά είναι ένα πολύτιμο δώρο και μόνο χαρά μπορεί να προσφέρει.  Αλλά ας το δούμε αναλυτικά:

Κάποια βρέφη αμέσως μόλις ξυπνήσουν, βάζουν τα κλάματα και δεν σταματούν αν δεν χωθούν στην αγκαλιά σας. Κάποια άλλα ξυπνούν, γελάνε ή αδιαφορούν και δεν καταλαβαίνετε ότι ξύπνησαν αν δεν πάτε στο δωμάτιό τους για να τα βρείτε με ανοιχτά τα μάτια να περιμένουν υπομονετικά. Τι γίνεται με τα βρέφη της πρώτης περίπτωσης; Γιατί έχουν τόσο πολύ ανάγκη την αγκαλιά σας; Είναι κακομαθημένα ή απλώς χαδιάρικα και αγκαλίτσες;

Πριν απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν το μωρό κλαίει πρέπει να το παίρνουμε αγκαλιά και να μην του στερούμε αυτή την απόλαυση της αγαλλίασης. Η αγκαλιά είναι θεμέλιος λίθος για την υγιή ψυχική ανάπτυξη του βρέφους και του παιδιού στη συνέχεια. Οπωσδήποτε όμως δεν πρέπει να γίνεται κακή συνήθεια η αγκαλιά. Όταν γίνεται κατάχρηση της αγκαλιάς, το παιδί μπορεί να γίνει ανασφαλές, χωρίς αυτοπεποίθηση και εξαρτημένο. Επίσης είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι σημασία έχει η συχνότητα που το μωρό κλαίει αναζητώντας την αγκαλιά σας. Είναι αυτονόητο πως όταν ξυπνήσει θα κλάψει. Συχνό, λέγεται όταν δεν αφήνει την αγκαλιά της μητέρας του με αποτέλεσμα και η ίδια να μην μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα άλλο. Το αν κλαίει κάθε τρεις ώρες που ξυπνάει στην αρχή δεν είναι θέμα…

Όταν το μωρό κλαίει πρέπει να το παίρνετε αγκαλιά και παράλληλα να του μιλάτε ή να προσπαθήσετε να το κάνετε να σταματήσει το κλάμα, διαβάζοντάς του ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική και παίζοντας μαζί του. Η αγκαλιά μόνη της μοιάζει σαν να ορθώνετε γύρω απ’ το μωρό σας πανύψηλα τείχη ώστε να μην μπορεί τίποτα να το πειράξει και ως εκεί… Δεν είναι αρκετό και παράλληλα του περνάτε το λάθος μήνυμα πως αμέσως μόλις κλάψει, εσείς θα το πάρετε αγκαλιά και αυτό είναι αρκετό για να είναι ευτυχισμένο.

Ακόμη, θα πρέπει να δοκιμάσετε και άλλους τρόπους ως υποκατάστατα της αγκαλιάς. Θα μπορούσε να είναι η ομιλία σας. Την ώρα που κλαίει και ζητά αγκαλιά, δοκιμάστε να του μιλήσετε ήρεμα και καθησυχαστικά ώστε να σταματήσει. Ή δοκιμάστε να του χαρίσετε ταυτόχρονα και το πιο γλυκό σας χαμόγελο. Εξίσου σημαντικό είναι να βάλετε στο «παιχνίδι» και τον πατέρα. Να αγκαλιάσει εκείνος το παιδί για να το ηρεμήσει, να του μιλήσει και να το χαϊδέψει. Η ευτυχία του παιδιού και η ηρεμία του δεν πρέπει να εξαρτάται από εσάς μόνο. Είναι σημαντικό να μπορεί να αλληλεπιδράσει και με άλλα άτομα που το αγαπούν και το κάνουν να νιώθει καλά.

 

Originally posted 2017-12-22 09:59:14.