Βρέφος & επικοινωνία: 8 – 12 μηνών!

Το μωρό αρχίζει θα παρακολουθεί με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τα λόγια και τις χειρονομίες των γύρω του και θα προσπαθήσει πολύ σκληρά να σας μιμηθεί. Οπότε να είστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λέτε!
Πως επικοινωνούν τα μωρά
Τα μωρά αυτής της ηλικίας δοκιμάζουν τις λεκτικές ικανότητες τους, καθώς προετοιμάζονται για το μεγάλο ντεμπούτο της ομιλίας τους. Μετά από τους φλύαρους επαναλαμβανόμενους φθόγγους όπως “μπαμπαμπαμπα”, θα αρχίσει να παράγει ξεκάθαρα αναγνωρίσιμα συλλαβές, όπως “ζα”, “βα”, και “ντα”. Βλέποντας τον ενθουσιασμό των γονέων τους στην ακρόαση των λέξεων “μπαμπά” ή “μαμά”, τα μωρά μαθαίνουν γρήγορα να συνδέουν μια λέξη με το νόημά της.
Ακόμη και πριν τα μωρά καταφέρουν να μιλήσουν, όλη η επικοινωνία τους μέσω χειρονομιών, οι υποδείξεις, η άρνηση με κούνημα του κεφαλιού αποδεικνύουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν, να κατανοούν και να απαντούν στα ερεθίσματα.
Θα ξέρεις ότι το μωρό καταλαβαίνει τι λες, όταν στην ερώτηση “Πού είναι ο μπαμπάς;” εκείνο δείχνει την πόρτα, ή αν το προκαλέσεις λέγοντας “Πήγαινε να φέρεις το μπλε μπαλάκι” εκείνο μπουσουλάει προς την σωστή κατεύθυνση. Το μωρό αναμένεται να ανταποκρίνεται καλά στο όνομά του ή στο δικό σου και να κοιτάζει προς τα πάνω (ή τουλάχιστον να σταματάει) όταν του λες μια σταθερότητα “όχι!”
Μέχρι να συμπληρώσει το πρώτο του έτος, το μωρό αναμένεται να ακολουθεί απλές προτροπές όπως για παράδειγμα “Στείλε φιλάκι”, να λέει “μαμά” και “μπαμπά” και να φλυαρεί επαναλαμβάνοντας εύκολες λέξεις.
Τι πρέπει να κάνω εγώ;
Συνέχισε να μιλάς στο μωρό σας χρησιμοποιώντας ονόματα, καθώς και επαναλαμβανόμενα παιχνίδια λέξεων, όπως “αυτό το μικρό γουρουνάκι”. Ζήτησε από το μωρό να σου δείχνει οικεία αντικείμενα, ρωτώντας “Πού είναι το ποτήρι;” ή δείχνοντας ένα παιχνίδι ρώτησε “Τι είναι αυτό;”. Και φυσικά να κάνεις μια παύση πριν δώσεις την απάντηση.
Η συνεχής επισήμανση σχετικά με τα διάφορα αντικείμενα, ενισχύει το μήνυμα ότι το καθένα έχει το δικό του όνομα. Από το γάλα το πρωί μέχρι το αρκουδάκι τη νύχτα, ονομάζοντας οικεία αντικείμενα θα βοηθήσεις το μικρό σου να μάθει τις λέξεις και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες αυτές για την ημέρα που θα μιλήσει.
Επίσης, κάνε την εκμάθηση μια εμπειρία για ολόκληρο το σώμα του. Για παράδειγμα, άγγιξε το δάχτυλο του ποδιού του μωρού όταν του λες τη λέξη “δάκτυλο”. Ή πιάνοντας το αυτί σου, επισήμανε “το αυτί της μαμάς”. Καθώς μιλάς, κοίταζε το μωρό στο πρόσωπο, για να μπορέσει να δει την έκφραση του προσώπου και τις κινήσεις των χειλιών σου.
Καλή ιδέα είναι να βάζεις στο μωρό μουσική, να του τραγουδάς για να μαθαίνει τις λέξεις. Καθώς ακούνε τα λόγια, τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να επαναλαμβάνουν τις λέξεις τους. Κάνε παράλληλα χειρονομίες και στόμφο με τον ρυθμό της μουσικής για να κρατήσεις ζωηρό το ενδιαφέρον του. Διάβασε στο μωρό από τα μεγάλα, πολύχρωμα εικονογραφημένα βιβλία, ενθαρρύνοντας να γυρίσει τις σελίδες. Δες εδώ προτάσεις βιβλίων για την βρεφική και νηπιακή ηλικία!
Διάβασε επίσης: Βρέφος & επικοινωνία: 4 – 7 μηνών!
Originally posted 2015-02-20 06:33:27.