Βρέφος & επικοινωνία: 2 – 3 ετών!
Eκπαίδευση ΒΡΕΦΟΣ Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Βρέφος & επικοινωνία: 2 – 3 ετών!

April 21, 2015

author:

Parenting.gr

Βρέφος & επικοινωνία: 2 – 3 ετών!

Η επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι ένα από τα πιο ευχάριστα μέρη του γονεϊκού ρόλου. Τα παιδιά μαθαίνουν απορροφώντας πληροφορίες μέσω των καθημερινών αλληλεπιδράσεων και εμπειριών όχι μόνο με εμάς, αλλά και με άλλους ενήλικες, λοιπούς συγγενείς, άλλα παιδιά κλπ.

Πως επικοινωνούν τα μωρά
Όσο περισσότερες διαδραστικές συνομιλίες και παιχνίδια απολαμβάνουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο μαθαίνουν. Διαβάζοντας βιβλία, τραγουδώντας, παίζοντας παιχνίδια με λέξεις και απλά συνομιλώντας με τα μικρά παιδιά, τα βοηθάμε να χτίσουν το λεξιλόγιό τους και τα διδάσκουμε δεξιότητες ακρόασης.
Εδώ θα βρεις μερικές προτάσεις για να συμβάλεις στη βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας του παιδιού σου:
– Συζητήστε με το παιδί για όσα έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σχεδιάστε μαζί το αυριανό πρόγραμμα.
– Παίξτε παιχνίδια.
– Διάβασέ του αγαπημένα του βιβλία ξανά και ξανά, ενθαρρύνοντας το παιδί να συμμετέχει με τα λόγια που ξέρει. Ενθάρρυνε την “προσποίηση” της ανάγνωσης (αφήνοντας το παιδί να “διαβάσει” το βιβλίο σε εσένα). Δες εδώ μερικές προτάσεις βιβλίων για την βρεφική και νηπιακή ηλικία!

Λεξιλόγιο και μοτίβα επικοινωνίας
Μεταξύ των ηλικιών των 2 και 3 ετών, τα παιδιά βιώνουν μια έκρηξη στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων. Κατά την έναρξη της περιόδου αυτής, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν απλές οδηγίες και να λένε περίπου 50 ή περισσότερες λέξεις. Πολλά συνδυάζουν λέξεις σε σύντομες φράσεις και προτάσεις.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, το λεξιλόγιο ενός μικρού παιδιού είναι συνήθως στις 200 ή περισσότερες λέξεις και πολλά παιδιά μπορεί να ενώνουν τρεις ή τέσσερις λέξεις σε πρόταση. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο της γλωσσικής ανάπτυξης, μπορούν να καταλαβαίνουν περισσότερα και να μιλούν πιο καθαρά. Μέχρι τώρα, θα πρέπει να είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις περίπου το 75% των λεγομένων του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα ελεύθερα και αρχίζουν να λύνουν τα προβλήματα και να μαθαίνουν τις έννοιες. Συνήθως μπορούν να συμμετέχουν σε μια απλή εναλλαγή ερωτήσεων και απαντήσεων. Μπορούν επίσης να μετρήσουν τρία αντικείμενα σωστά, αρχίζουν να λένε ιστορίες και να γνωρίζουν το όνομα και το επώνυμό τους.

shutterstock_84981088

Αν υποψιάζεσαι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα

Αν νομίζεις ότι το παιδί έχει πρόβλημα με την ακοή, την ανάπτυξη της γλώσσας ή τη λεκτική σαφήνεια, μίλησε με το γιατρό σας. Ένα τεστ ακοής, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα βήματα για τον προσδιορισμό ενός προβλήματος. Η ηλικία των 2 ετών, δεν είναι νωρίς για μια παραπομπή σε μια αξιολόγηση της ομιλίας/γλώσσας, ιδιαίτερα αν ένα παιδί δεν ακολουθεί τις οδηγίες, δεν απαντά σε απλές ερωτήσεις ή δεν λέει αρκετές λέξεις.

Τυπικά προβλήματα επικοινωνίας
Στα προβλήματα επικοινωνίας για τις ηλικίες από 2 έως 3 ετών περιλαμβάνονται:

– προβλήματα ακοής
– προβλήματα εκτέλεσης οδηγιών
– φτωχό λεξιλόγιο
– ασαφής ομιλία
– τραύλισμα

Το τραύλισμα και η κακή άρθρωση, είναι προβλήματα κοινά σε διάφορες ηλικίες και τα περισσότερα παιδιά θα τα ξεπεράσουν. Όμως, τα υπόλοιπα προβλήματα μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αξιολόγηση. Ο γιατρός θα πει αν το παιδί θα επωφεληθεί από μια αξιολόγηση της γλώσσας και από μια θεραπεία. Επίσης, ένα παιδί που φαίνεται επίσης να καθυστερεί σε άλλους τομείς ανάπτυξης, μπορεί να πρέπει να εξεταστεί από έναν αναπτυξιακό παιδίατρο ή ψυχολόγο. Αν έχεις οποιεσδήποτε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού, μίλησε με το γιατρό σας.

Διάβασε επίσης: Βρέφος & επικοινωνία: 1 – 2 ετών!