Βρέφος και Επικοινωνία: 1 - 3 μηνών!
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Βρέφος και Επικοινωνία: 1 – 3 μηνών!

January 21, 2023

author:

Parenting.gr

Βρέφος και Επικοινωνία: 1 – 3 μηνών!

Αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική περίοδος για τους γονείς, καθώς τα μωρά σε αυτή τη φάση να σημειώνουν πραγματική πρόοδο στην επικοινωνία. Εσύ και το μωρό, θα απολαύσετε αμφίδρομες “συνομιλίες” – ανταλλαγή χαμόγελων και μουγκρισμάτων. Η προσωπικότητα του μωρού θα αρχίζει να εμφανίζεται όσο το μικρό σου θα γίνεται πιο ζωηρό και ενεργό μέλος της οικογένειάς σας.

Πως επικοινωνούν τα μωρά

Το κλάμα είναι το πρωταρχικό μέσο επικοινωνίας ενός μωρού, για πολλούς μήνες. Εκτός από προσπάθεια να γνωστοποιήσουν στους γονείς ότι έχουν ανάγκη από κάτι, συχνά απλά κλαίνε όταν είναι συγκλονισμένα από τα αξιοθέατα και τους ήχους του κόσμου που τα περιβάλλει.
Μερικές φορές τα μωρά μπορεί να κλαίνε χωρίς σαφή λόγο. Αν το μωρό σου δεν είναι άρρωστο ή δεν συμβαίνει κάτι άλλο δυσάρεστο, προσπάθησε να μην αναστατώνεσαι πολύ αν κλαίει και δεν μπορείς να το παρηγορήσεις αμέσως.

Το μωρό ανταποκρίνεται στον ήχο της φωνής σου, με το να γίνετε ξαφνικά ήσυχο, χαμογελώντας, ή με ενθουσιασμό κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να χαμογελούν τακτικά στη μαμά και στον μπαμπά, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ανοιχτούν σε πιο μακρινούς ανθρώπους, όπως και οι παππούδες. Το μωρό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χαμογελάσει και δεν θα ενεργεί φιλικά προς ξένα άτομα.

Τα μωρά ανακαλύπτουν τώρα την ικανότητά τους να προφέρουν. Σύντομα ξεκινούν να γουργουρίζουν και να μουρμουρίζουν! Μερικά μωρά αρχίζουν να προφέρουν μερικούς ήχους φωνηέντων σε περίπου 2 μήνες.

Το μωρό σου θα “μιλήσει” με μια ποικιλία των ήχων και επίσης θα χαμογελάσει περιμένοντας την δική σου απάντηση με χαμόγελο. Τα μωρά μιμούνται ακόμη και τις εκφράσεις του προσώπου μας.

Τι θα πρέπει να κάνω εγώ;

Baby talking to his momΤο μωρό λατρεύει να ακούει τη φωνή σου, οπότε φρόντισε να του μιλάς, να φλυαρείς, να τραγουδάς και να γουργουρίζεις κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων μηνών. Να ανταποκρίνεσαι με ενθουσιασμό στους ήχους και στα χαμόγελα του μωρού σου. Να εξηγείς στο μωρό ο,τιδήποτε επεξεργάζεται, καθώς και ο,τιδήποτε κάνει ή κάνεις εσύ. Ονόμασε τα οικεία αντικείμενα, δίνοντας του να τα αγγίξει.

Αξιοποίησε τον ιδιαίτερο τρόπο του μωρού να «μιλάει» για να έχετε μια ιδιαίτερη «συνομιλία». Όταν ακούς το μωρό να κάνει έναν ήχο, επανέλαβέ τον περιμένοντας μετά να κάνει κάποιον άλλο. Αυτά μπορούν να γίνουν πολύτιμα μαθήματα για τον τόνο και την περιτροπή στην ομιλία, σε μια συζήτηση.

Μπορείς επίσης, να στέλνεις στο μωρό το μήνυμα ότι είναι πολύ σημαντικό να το ακούς. Μην το διακόπτεις ή μην κοιτάζεις μακριά όταν εκείνο “μιλάει”. Έτσι, θα δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι και το μικρό σου θα σε εμπιστευθεί πιο πολύ.

Τα μωρά αυτής της ηλικίας φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στη γυναικεία φωνή – η οποία συνδέεται με την φροντίδα και την τροφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι λεπταίνουν τον ήχο της φωνής τους ασυναίσθητα, όταν απευθύνονται σε μωρά. Αυτό δεν είναι πρόβλημα – μελέτες έχουν δείξει ότι μιλώντας στα μωρά “μωρουδίστικα”, δεν καθυστερούμε την ανάπτυξη του λόγου – αλλά φρόντισε να αναμειγνύεις και μερικές λέξεις με κανονικό τόνο. Μπορεί να φαίνεται νωρίς, αλλά τώρα τίθενται οι βάσεις για την πρώτη λέξη του μωρού σου!

Μερικές φορές τα μωρά δεν έχουν τη διάθεση να μιλήσουν ή να προφέρουν ήχους. Ακόμη και τα μωρά χρειάζονται τον χρόνο τους και ένα διάλειμμα από την διέγερση του περιβάλλοντος. Τα μωρά μπορεί να κλείνουν για λίγο τα μάτια τους, ή να γίνονται γκρινιάρικα ή οξύθυμα. Όταν συμβαίνει αυτό, άφησε το μικρό σου να ηρεμήσει ή απλά κάντε αγκαλιές.

Υπάρχουν φορές που ενώ έχεις ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του μωρού, αυτό συνεχίζει να κλαίει. Μην απελπίζεσαι τότε, γιατί το μωρό μπορεί απλά να έχει διεγερθεί υπερβολικά, να το ενοχλούν κάποια αέρια, ή μπορεί να έχει πάρα πολλή ενέργεια και να χρειάζεται μια καλή κραυγή για εκτόνωση.

e4ac2da82389b29e_baby-talk.jpg.xxxlarge_2xΕίναι συνηθισμένο για τα μωρά να έχουν μια ιδιότροπη περίοδο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, συνήθως από νωρίς το βράδυ μέχρι και τα μεσάνυχτα. Αν και όλα τα μωρά κλαίνε και δείχνουν εκνευρισμό, όταν ένα βρέφος που κατά τα άλλα είναι υγιές, κλαίει για περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, για περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον 20 μέρες, τότε είναι μάλλον αυτό είναι μια κατάσταση γνωστή ως κολικοί. Μπορεί να είναι κάπως ενοχλητική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι βραχύβια, αφού τα περισσότερα μωρά την ξεπεράσουν μέσα σε 3 ή 4 μήνες.

Προσπάθησε να ανακουφίσεις το μωρό σου σε τέτοιες στιγμές. Μερικά μωρά ηρεμούν με την κίνηση, όπως το κούνημα ή το περπάτημα μπρος πίσω μέσα στο δωμάτιο, ενώ άλλα ανταποκρίνονται στους ήχους, όπως η απαλή μουσική ή το βουητό μιας ηλεκτρικής σκούπας. Μπορεί να σου πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να καταλάβεις τι ανακουφίζει καλύτερα στο μωρό σου, κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών στρες.

Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά

Συμβουλέψου το γιατρό σου αν το μωρό κλαίει για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν οι κραυγές του ακούγεται περίεργες. Ο γιατρός θα είναι σε θέση να σε καθησυχάσει ή να ψάξει για μια ιατρική εξήγηση για δυσφορία του μωρού σου. Το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζεις, γιατί θα σε βοηθήσει να είσαι χαλαρή και ψύχραιμη όταν το μωρό είναι αναστατωμένο.

Originally posted 2015-01-26 04:39:31.