Βελτιώνοντας τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού μου
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Βελτιώνοντας τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού μου

September 1, 2018

author:

Parenting.gr

Βελτιώνοντας τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού μου

Σίγουρα, δεν χρειάζονται όλα τα παιδιά βοήθεια ως προς τις ίδιες κοινωνικές δεξιότητες, ενώ οι πρακτικές που θα πρέπει εμείς σαν γονείς να εφαρμόσουμε θα μπορούσαν να διαφέρουν, ανάλογα με την ηλικία τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις φυσιολογικές αναπτυξιακές δεξιότητες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί που είναι απαραίτητη μια βοήθεια. Οι κοινωνικές δεξιότητες που διδάσκονται, χωρίζονται σε τρία στάδια: 1. τον προσδιορισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων που χρειάζονται ανάπτυξη, 2. την επιλογή των τρόπων διδασκαλίας των δεξιοτήτων και 3. την ενίσχυση της διδασκαλίας με τους κατάλληλους τρόπους. Θα μελετήσουμε μαζί τα τρία στάδια, με παραδείγματα για το πως ένα παιδί που διακατέχεται από συστολή και κοινωνικό άγχος, μπορεί να μετατραπεί σε ένα φιλικό παιδί που νιώθει άνετα και είναι έτοιμο να χειριστεί οποιεσδήποτε κοινωνικές επαφές.

Kαθορισμός των σταδίων της κοινωνικής ανάπτυξης

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά θα πρέπει έχουν αναπτύξει ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες σε κάποιες συγκεκριμένες ηλικίες ως εξής:
2 έως 3 ετών: είναι σε θέση να επιδιώξει την προσοχή, να ξεκινά την κοινωνική επαφή με άλλους, τόσο προφορικά (λέγοντας “Γεια σας” και “Αντίο”) αλλά και σωματικά, δηλαδή να εστιάζει σε ένα άτομο που μιλάει, να έχει την ικανότητα να αναλαμβάνεται τους όρους ενός διαλόγου και να γελάει με αστεία αντικείμενα και γεγονότα.
wte-photogallery-new-sibling-girl-babydoll3 έως 4 ετών: είναι σε θέση να αναλαμβάνεται τις εναλλαγές στη σειρά όταν παίζει παιχνίδια με άλλους, αντιμετωπίζει μια κούκλα ή ένα λούτρινο ζωάκι σαν να είναι αληθινό και μπορεί να ξεκινήσει η λεκτική επικοινωνία με ολοκληρωμένες λέξεις.
4 έως 5 ετών: είναι σε θέση να δείξει περισσότερη συνεργασία με τα άλλα παιδιά, υπακούει σε άμεσα αιτήματα (όπως το “σταμάτα”), είναι πιο επιρρεπές στην φλυαρία και να προσποιείται ότι είναι η μαμά ή ο μπαμπάς σε παιχνίδια φαντασίας.
5 έως 6 ετών: είναι σε θέση να λέει “συγνώμη”, “παρακαλώ” και “ευχαριστώ”, κατανοεί ποιες λέξεις είναι κακές, είναι πιο στρατηγικό στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να παίξει ανταγωνιστικά παιχνίδια και να κατανοήσει την έννοια του “ευ αγωνίζεσθαι”.
6 έως 7 ετών: είναι σε θέση να συμπάσχει με τους άλλους, μοιράζεται τα πράγματά του, χρησιμοποιεί γλώσσα του σώματος και χειρονομίες, περιμένει τη σειρά του, αντιμετωπίζει καλύτερα την ήττα, είναι λιγότερο πιθανό να ρίχνει το φταίξιμο του αλλού, διασκεδάζει περισσότερο και ακούει τις απόψεις των άλλων. Σε αυτή την ηλικία, ωστόσο, ακόμα δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει τη σαφή διαφορά ανάμεσα στο σωστό και το λάθος και μπορεί να μη δέχεται εύκολα καθοδήγηση.

Βελτίωση της κοινωνικής ανάπτυξης

Οι συναντήσεις με άλλα παιδιά για παιχνίδι, είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανάπτυξής τους, αλλά τα παιδιά με κοινωνικές δυσκολίες μπορεί να περνάνε κάπως δύσκολα. Οι συναντήσεις, είναι ένας πολύ καλός τρόπος που θα εισάγει το παιδί στην έννοια της τήρησης κανόνων, όταν ένας φίλος έρχεται στο σπίτι. Συζητήστε νωρίτερα κάθε κατάσταση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυσάρεστη. Φτιάξε ένα πλάνο εκ των προτέρων. Σκέψου όλα τα διαφορετικά πράγματα που τα παιδιά μπορούν να κάνουν μαζί και στη συνέχεια βάλε το παιδί να ζητήσει από τον επισκέπτη του να επιλέξει από 2-3 διαφορετικές δραστηριότητες, τι προτιμάει να κάνουν. Μπορείτε ακόμη να κάνετε πρόβα, με τη μορφή παιχνιδιού, για το πως θα υποδεχτεί και πως θα χαιρετίσει την παρέα του. Αν είναι απαραίτητο, φτιάξε ένα σενάριο για να βοηθήσεις να μειωθεί το άγχος του παιδιού.

Για να ενισχύσεις την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού περαιτέρω, ρίξε μια ματιά στις στρατηγικές που ακολουθούν.

kids-enjoy-playing-with-ball-together– Δίδαξε την ενσυναίσθηση. Πες του διάφορες ιστορίες, ζητώντας από το παιδί να σου πει πως άλλοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται όταν συμβαίνουν ορισμένα πράγματα.
– Μάθε του να κάνει σωστά τα κοινωνικά ανοίγματα. Εξήγησε στο παιδί τον σωστό τρόπο για να ξεκινήσει μια συνομιλία, να τραβήξει την προσοχή κάποιου ή να συμμετέχει σε μια ομάδα από παιδιά που ήδη παίζουν. Αυτές οι καταστάσεις που μπορούν να συζητηθούν κατά το γεύμα, ή στο αυτοκίνητο στο δρόμο για το σχολείο ή τις δραστηριότητες.
– Εξήγησε την εναλλαγή της σειράς. Παίξε με το παιδί, για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα, ώστε να του εξηγήσεις τι σημαίνει να περιμένει τη σειρά του και να παίζει εκ περιτροπής.

Ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών δεξιοτήτων

Δραστηριότητες και παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
o-MOTHER-READING-TO-CHILD-facebookH γλώσσα του σώματος. Βοήθησε το παιδί να αναγνωρίζει τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος, παρακολουθώντας τηλεοπτικά προγράμματα με τον ήχο κλειστό και παρατηρώντας τι κάνουν οι χαρακτήρες και τι μπορεί να σημαίνουν συγκεκριμένες κινήσεις. Μπορείτε επίσης να μελετάτε στα περιοδικά διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου, και να συζητάται για το τι μπορεί να λένε οι άνθρωποι αυτοί, σε αυτές τις φωτογραφίες.
Ο τόνος της φωνής. Για να βοηθήσεις το παιδί να κατανοεί μια σειρά από διαφορετικούς ήχους, παρότρυνέ το να χρησιμοποιεί ένα μαγνητόφωνο και να καταγράφει τα διαφορετικά συναισθήματα στη φωνή σου. Ζήτησε από το παιδί μετά, να εξηγήσει πως αντιλαμβάνεται την έννοια της αλλαγής της φωνής. Για παράδειγμα, δοκιμάστε την εγγραφή φράσεων όπως «είμαι θυμωμένος!” με δυνατή φωνή με ένταση, και «αισθάνομαι τόσο λυπημένος” σε μαλακή, χαμηλή, συνεσταλμένη φωνή.
kids-react-walkmansΣτο θέμα μας! Αν το παιδί δυσκολεύεται να παραμένει εντός θέματος, επίλεξε ένα θέμα και πες τρεις φράσεις – δύο σχετικές με το θέμα και μια τυχαία. Στη συνέχεια, ζήτησε από το παιδί να υποδείξει την φράση που είναι εκτός θέματος. Για παράδειγμα, όταν εμφανιστεί κατοικίδιο σας, τότε να αναφέρεις πόση ώρα έπαιξε έξω σήμερα, τι έκανε στο πάρκο και στη συνέχεια πες κάτι σχετικά με τον καιρό. Ζητήστε από το παιδί να κάνει τη διάκριση μεταξύ των διαφόρων νέων που άκουσε.

Διάβασε επίσης: Πως να πετύχουμε ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί μας!

Originally posted 2014-11-08 10:05:30.