Βάπτιση: Υποχρεώσεις των νονών
LIFESTYLE ΒΑΦΤΙΣΗ & ΓΑΜΟΣ

Βάπτιση: Υποχρεώσεις των νονών

November 27, 2020

author:

Parenting.gr

Βάπτιση: Υποχρεώσεις των νονών

Επιτέλους, η υπέροχη συμφωνία έκλεισε και τα γεγονότα είναι επίσημα: Θα βαφτίσετε αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι που κρατάτε στην αγκαλιά σας.
Αν αυτή είναι η πρώτη σας φορά στο ρόλο του νονού, σίγουρα χρειάζεστε βοήθεια για να βάλετε σε σειρά τις υποχρεώσεις σας για την ευχάριστη, όσο και απαιτητική από πλευράς διοργάνωσης, τελετή της βάπτισης!
Η συμμετοχή των νονών είναι εκτενής και πολύ σημαντική, τόσο πριν την τελετή, όσο και μετά.

Ετοιμάσαμε, λοιπόν, για εσάς μια λίστα με τα βασικά «διαδικαστικά» θέματα που θα σας απασχολήσουν για να σας διευκολύνουμε:

Πριν τη βάπτιση

Τα ρούχα της βάπτισης

Ο νονοί είναι υπεύθυνοι για την επιλογή και αγορά του «επίσημου» βαπτιστικού ρούχου μαζί με τα παπουτσάκια. Τα ρούχα συνοδεύονται από εσώρουχα και καπελάκι.
shutterstock_180285020
Ο χρυσός σταυρός

Είναι το πολύτιμο «ενθύμιο» της βάπτισης για το μωρό, που θα κρατήσει σε όλη την ενήλικη ζωή του. Συνήθως, επιλέγεται ένας λιτός σταυρός σε ουδέτερο στυλ, για να μπορεί να τον φοράει το παιδί άνετα σε κάθε ηλικία και με κάθε ντύσιμο. Για τα κορίτσια υπάρχουν περισσότερες και πιο «ακριβές» επιλογές.
Η λαμπάδα της βάπτισης

Η βαπτιστική λαμπάδα είναι διακοσμημένη συνήθως σύμφωνα με τη θεματολογία της βάπτισης, αν υπάρχει. Επίσημα, είναι η μοναδική συμμετοχή/υποχρέωση των νονών στη διακόσμηση. Ωστόσο προαιρετικά και κατόπιν συνεννόησης, μπορείτε να έχετε συμμετοχή και στο στολισμό της κολυμπήθρας ή της εκκλησίας. Στο ίδιο σχέδιο με τη λαμπάδα φτιάχνουμε και 3 μικρά κεράκια που συνήθως τοποθετούνται στην κολυμπήθρα.

Το βαπτιστικό μπουκαλάκι

Η διακόσμηση του βαπτιστικού μπουκαλιού θυμίζει και αυτή συνήθως τα υπόλοιπα σχέδια της βάπτισης. Το πιο σημαντικό ωστόσο που δεν πρέπει να ξεχάσετε, είναι να γεμίσετε το μπουκαλάκι με φρέσκο ελαιόλαδο και να έχετε μαζί σας και επιπλέον ποσότητα λαδιού. Υπάρχουν εκκλησίες που το ζητάνε.
Λαδόπανα, πετσέτες, σαπουνάκι. Αυτά τα είδη είναι απαραίτητα για την διαδικασία φροντίδας του μωρού μετά την ολοκλήρωση της τελετής. Βάλτε το προσωπικό σας γούστο για χαριτωμένες και πρακτικές επιλογές.
kouti baptishs apo ntina1
(Φωτογραφία: Με την ευγενική παραχώρηση της Ντίνας Βλαχοδήμου)

Βαπτιστικά κουτιά σε διαφορετικά μεγέθη

Θα φανούν πολύ χρήσιμα για να αποθηκεύσετε όλα τα παραπάνω είδη και να τα μεταφέρετε με όμορφο και οργανωμένο τρόπο στην εκκλησία. Επιλέξτε ένα μικρό κουτί για το λάδι και το σταυρό κι ένα μεγαλύτερο για τα ρούχα, τις πετσέτες και τη λαμπάδα. Τα σχέδια στα κουτιά είναι συνήθως παρόμοια με το design της λαμπάδας και του μπουκαλιού. Στη συνέχεια το κουτί μπορεί να χρησιμεύσει στους γονείς ως αποθηκευτικός χώρος για παιχνίδια ή ως διακοσμητικό για το δωμάτιο του παιδιού.

Τα μαρτυρικά

Είναι αναμνηστικά του μυστηρίου τα οποία μοιράζονται στους παρευρισκόμενους λίγο στη λήξη της τελετής . Φορώντας το μαρτυρικό στο πέτο μας (ή στο χέρι μας καθώς πλέον υπάρχει και επιλογή βραχιολιού) γινόμαστε μάρτυρες της σημαντική τελετής. Η επιλογή των μαρτυρικών συνήθως ακολουθεί το θέμα της βάπτισης, εάν υπάρχει.

Μετά τη βάπτιση

Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση, οι νονοί αναλαμβάνουν το «ξελάδωμα» του νεοφώτιστου. Το έθιμο λέει να επισκεφθείτε το σπίτι και να κάνετε το μωρό μπάνιο. Το λάδι ξεπλένεται με καθαρό νερό, το οποίο θα πρέπει να συγκεντρώσετε σε μια λεκάνη και μετά να το χύσετε μέσα σε χώμα που δεν έχει πατηθεί ή στη θάλασσα. Με το πέρασμα των χρόνων αυτό το έθιμο έχει σβήσει αλλά κάποιοι γονείς επιθυμούν την πραγματοποίηση του.
Στη συνέχεια, το μωρό μαζί με τους αναδόχους πάει στην Εκκλησία για τρεις διαδοχικές Κυριακές για να κοινωνήσει. Η βαπτιστική λαμπάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στη Θεία Λειτουργία κατά τις δυο πρώτες Κυριακές.

Originally posted 2016-08-07 04:30:34.