Που πας μαμά;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Που πας μαμά;

February 15, 2017

author:

Parenting.gr

Που πας μαμά;

Διαβάζεται με μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Μαμά» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου
σε μουσική Charles Aznavour και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου*

 

Α ρε μαμά,

Ας ήσουν εδώ τώρα κι ας φώναζες κι ας γκρίνιαζες κι ας με μάλωνες. Πιάνω τον εαυτό μου να σηκώνει ακόμα το τηλέφωνο για σε ρωτήσει πώς φτιάχνουμε εκείνο το γλυκό του ψυγείου. Σπάει η καρδιά κάθε φορά που πάω στη μοδίστρα να κοντύνει τα παντελόνια του παιδιού μου και κάθε φορά της λέω Εμένα μου τα έφτιαχνε η μαμά μου και δεν είχαν ποτέ λάθος. Είναι αυτές οι λεπτομέρειες που μου λείπουν ρε μαμά. Εκείνο το Μη σε νοιάζει, θα πάω εγώ εκείνο το Σου καθάρισα το νεροχύτη όσο σε περίμενα κι εκείνο το Μην στενοχωριέσαι, είμαι εγώ εδώ.
Μου λείπουν και οι τσακωμοί. Πόσο θύμωνα με τα απλά Πάλι έδωσες γλυκό στο παιδί και με τα σοβαρά Γιατί δεν είπες ότι θα πας στο γιατρό; Τι έχεις; Πόσες κουβέντες έχω μετανιώσει και πόσα θα άλλαζα από όσα έγιναν. Και ποιος όμως δεν θα άλλαζε τη ζωή του εάν του δινόταν τέτοια ευκαιρία.

Α ρε μαμά,

Ας ήσουν εδώ τώρα και θα γυρνούσα νωρίς από τα κλαμπ, δε θα έβαφα τα μαλλιά μου έξαλλα, θα τελείωνα όποτε ήθελες εσύ το Πανεπιστήμιο, θα παντρευόμουν με νυφικά και με κορδέλες και θα μιλούσα καλύτερα. Ας ήσουν εδώ και θα έβγαινα από τη θάλασσα όταν με φώναζες χωρίς καμία καθυστέρηση και θα έτρωγα όλο μου το φαγητό και το φρούτο από το τάπερ! Δεν θα έτρεχα με το αμάξι και θα έπαιρνα όλες τις ξαδέρφες από το χωριό για να τους πω χρόνια πολλά. Αλήθεια, θα ερχόμουν το καλοκαίρι στο εξοχικό μας χωρίς να γκρινιάζω και δεν θα είχα μούτρα. Και θα μάζευα και το δωμάτιο μου.

Πόσες φόρες έγινε αυτό το δωμάτιο, αιτία για φωνές. Και τώρα βλέπω να κοιμάται εκεί το δικό μου το παιδί και εσύ να λείπεις. Το βράδυ πριν κοιμηθεί του λέω να πλένει πάντα τα δόντια του για να έχει όμορφο χαμόγελο και του διαβάζω παραμύθια. Προσπαθώ να κάνω τις φωνές αλλά καμία δεν θυμίζει τον κόσμο που έφτιαχνες εσύ. Το σκεπάζω και πιάνω την κουβέρτα και από τις δυο πλευρές και το φιλάω πάντα πριν κοιμηθεί.  Και ξέρεις τι άλλο κάνω; Το φιλάω και πριν πάω εγώ για ύπνο κι ενώ εκείνο κοιμάται βαθιά, κι ας νομίζω ότι δεν το καταλαβαίνει, άλλωστε το ίδιο νόμιζες κι εσύ. Αλλά εκείνο το φιλί ήταν για εμένα η ωραιότερη στιγμή της ημέρας.

Α ρε μαμά
Τότε με κράταγες σφιχτά, τώρα κοιτάς από μακριά. Που πας μαμά;*