Αφαιρείται έργο τέχνης από βιβλίο της Ε' Δημοτικού, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Αφαιρείται έργο τέχνης από βιβλίο της Ε’ Δημοτικού, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο

September 7, 2018

author:

Parenting.gr

Αφαιρείται έργο τέχνης από βιβλίο της Ε’ Δημοτικού, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο

Στην αντικατάσταση εικόνας στο βιβλίο Φυσικής της Ε’ Δημοτικού θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας στην οποία όπως διαπιστώθηκε, εκ των υστέρων, απεικονίζονται γυμνές κοπέλες να αλέθονται σε μπλέντερ.
Πρόκειται για έργο του εκκεντρικού ιάπωνα καλλιτέχνη Mακότο Άιντα, ο οποίος θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους -αλλά και πλέον αμφιλεγόμενους- εκφραστές της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης. Ο Άιντα αρέσκεται να προκαλεί σε πολλά έργα του, παίζοντας με τα όρια του αποδεκτού, ή και ξεπερνώντας τα κατά πολύ, εικονίζοντας σαδομαζοχιστικές φαντασιώσεις στις οποίες “ηρωίδες” είναι συνήθως νεαρά κορίτσια. Ενδεικτικό παράδειγμα, πίνακάς του όπου παρουσιάζεται μια χαμογελαστή κοπέλα να περπατάει “στα τέσσερα” στο χιόνι με τα ακρωτηριασμένα άκρα της, έχοντας υιοθετήσει το ρόλο σκύλου!
Σημειώνεται ότι το σχέδιο με τις γυμνές κοπέλες που αλέθονται σε μπλέντερ βρίσκεται στη σελίδα 19 του βιβλίου της Φυσικής, και χρησιμοποιήθηκε, μαζί με άλλες εικόνες, για την εικονογράφηση του κεφαλαίου που αναφέρεται στα μίγματα.
Σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος αναφέρει ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.
untitledΟι συγγραφείς από την πλευρά τους δήλωσαν ότι έλαβαν την εικόνα από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ. Ήταν δηλαδή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, “ένα λάθος αβλεψίας”. Εξηγούν ότι οι διαστάσεις της εικόνας στο βιβλίο ήταν τέτοιες ώστε ήταν αδύνατον να διακρίνει κανείς ότι ο ιάπωνας καλλιτέχνης αναπαριστούσε ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το βιβλίο διδάσκεται δέκα χρόνια στα δημοτικά σχολεία χωρίς να έχουν παρατηρήσει το ακριβές περιεχόμενο διδάσκοντες ή διδασκόμενοι.
Παρόλαυτα, η υπόθεση εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που οι υπεύθυνοι των βιβλίων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης επιλέγουν εικόνες και φωτογραφίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επίμαχη εικόνα επιλέχθηκε ιδιαίτερα επιπόλαια από τους υπεύθυνους της έκδοσης, ενώ εγκρίθηκε τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που δεν παρατήρησαν το περιεχόμενό της!
Μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου, το υπουργείο έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, και να αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.

690_08db422f-9fd3-47f1-ade2-44c087d08016

Originally posted 2014-11-21 11:48:33.