Αφήστε τα παιδιά να παίξουν στην παιδική χαρά και να λερωθούν με τα χώματα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΗΠΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν στην παιδική χαρά και να λερωθούν με τα χώματα

November 1, 2020

author:

Parenting.gr

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν στην παιδική χαρά και να λερωθούν με τα χώματα

Η παιδική χαρά είναι ένας λατρεμένος χώρος για τα παιδιά, συνδεδεμένος με το παιχνίδι και την ξεγνοιασιά. Μέσα στα περιφραγμένα και σχετικά περιορισμένα τετραγωνικά της, οι μικροί μας φίλοι νιώθουν ότι αποκτούν απεριόριστη ελευθερία για έκφραση και εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους.  Παρόλο που οι γονείς την φοβούνται και λίγο … τη βαριούνται, προσφέρει στα παιδιά διασκέδαση, κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση!

Αφήστε, λοιπόν, τα παιδιά σας να παίξουν στην παιδική χαρά και να λερωθούν με τα χώματα, να ματώσουν τα γόνατα τους και να νιώσουν σαν παιδιά.

Διαβάστε παρακάτω τους λόγους:

Σωματική και πνευματική άσκηση

Το παιχνίδι στην παιδική χαρά είναι κι αυτό ένα άθλημα! Χρειάζεται ικανότητα και αντοχή. Κι όπως όλα τα αθλήματα έχει δικούς του “κανόνες”, τους οποίους το παιδί πρέπει αρχικά να κατανοήσει και στη συνέχεια να σεβαστεί. Παράλληλα, η ανακάλυψη αλλά και η προσπάθεια κατανόησης των “οδηγιών χρήσης” του κάθε διαφορετικού οργάνου συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στα παιδιά αλλά και συνδυαστικής σκέψης.

shutterstock_181990121

Ανεξαρτητοποίηση και πίστη στις δικές του δυνάμεις

Η παιδική χαρά εκτός από ευκαιρία για διασκέδαση, αποτελεί συχνά και μια πραγματική πρόκληση! Πολλά παιχνίδια είναι απαιτητικά, ειδικά για ένα μικρότερο παιδί. Η αίσθηση της “επιτυχίας”  όταν τα καταφέρνει με ένα “δύσκολο” παιχνίδι  είναι μια στιγμή πολύ σπουδαία και σημαντική για την ανάπτυξή του. Αυτά τα μικρά επιτεύγματα αποτελούν συγκλονιστικές νέες εμπειρίες, που θεμελιώνουν την αυτοπεποίθησή του και χτίζουν την αίσθηση της ανεξαρτησίας.

Κοινωνικοποίηση

Η παιδική χαρά προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για νέες γνωριμίες. Το παιδί μαθαίνει να συναναστρέφεται άγνωστα πρόσωπα, με τα οποία μάλιστα καλείται να συνεργαστεί και να μοιραστεί όμορφες στιγμές. Στην παιδική χαρά της γειτονιάς συχνά δημιουργούνται και οι πρώτες φιλίες της προσχολικής ηλικίας.

Αντιμετώπιση των φόβων

Τα παιχνίδια της παιδικής χαράς πολύ συχνά φέρνουν το παιδί αντιμέτωπο με κρυφούς του φόβους. Αντιμετωπίζει μεγάλο ύψος, ταχύτητα, απότομες επιφάνειες αλλά και δύστροπα και επιθετικά παιδιά. Κάθε φορά όμως που καταφέρνει να σκαρφαλώσουν ακόμη πιο ψηλά ή να διεκπεραιώσει κάτι “τρομακτικό”, τότε καταλαβαίνει τα όρια του και μαθαίνει να τα ξεπερνά.

shutterstock_220406821

Συνεργασία με άλλα παιδιά, αλληλοσεβασμός

Η ομαδικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων στην παιδική χαρά. Τα παιδιά καλούνται να ακολουθούν κανόνες και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Η συνεργασία αυτή, τα βοηθάει να αναπτύξουν τον αλληλοσεβασμό και την ομαδικότητα. Η συμμετοχή του παιδιού στην “παρέα” της παιδικής χαράς είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της ημέρας και μια πολύτιμη εμπειρία για την εξέλιξή του. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν (φθαρμένα παιχνίδια, τραυματισμοί κτλ) απαιτούν μεγάλη προσοχή από τους επιβλέποντες γονείς και κηδεμόνες, αλλά όχι αποκλεισμό από την εμπειρία.

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα στην παιδική χαρά και να δημιουργήσουν αναμνήσεις για όλην τους τη ζωή!

Originally posted 2016-07-07 06:30:13.