Αυτό το γνώριζες για τις τουλίπες;
7hmeres

Αυτό το γνώριζες για τις τουλίπες;

January 5, 2020

author:

Parenting.gr

Αυτό το γνώριζες για τις τουλίπες;

purple_tulips-1280x800-825x510Οι τουλίπες είναι ένα εντυπωσιακό φυτό, που ευδοκιμεί και στη χώρα μας, ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ολλανδία. Για όσους αγαπούν τις τουλίπες, ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που τις αφορούν:

Οι τουλίπες ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα λίλιουμ. Επίσης, είναι συγγενικές με την οικογένεια στην οποία ανήκουν τα κρεμμύδια.
Η καλλιέργεια της τουλίπας ξεκίνησε από την Κεντρική Ασία. Πριν από περίπου μια χιλιετία, ένας Τούρκος την έφερε στη δύση. Μέχρι σήμερα, η τουλίπα είναι ένα σύμβολο που συνδέεται με την Τουρκία.
Το όνομα της τουλίπας προέρχεται από την περσική λέξη “dulband” – η οποία μετασχηματίστηκε στην τουρκική λέξη “tülbent”, δηλαδή τουρμπάνι. Στη συνέχεια προέκυψε η λατινική λέξη “tulip” και έτσι δημιουργήθηκε και η δική μας “τουλίπα”.

Οι τουλίπες έφτασαν στην Ευρώπη στα μέσα του 16ου αιώνα. Η πρώτη αναφορά για τουλίπα στην Ευρώπη, εντοπίζεται το 1559 σε έναν βαυαρικό κήπο.
Ο Ολλανδός βοτανολόγος Carolus Clusius, ήταν ο πατέρας της εμμονής της χώρας με την τουλίπα. Εκείνος ήταν που πρότεινε να υπάρξει διάδοση των λουλουδιών εκεί. Ήταν επίσης εκείνος που εντόπισε τις “σπασμένα τουλίπες». Πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλεί χαρακτηριστικές ραβδώσεις στα πέταλα της τουλίπας.

Οι πρακτικές και τα πειράματα του Clusius με τις τουλίπες, κατέληξαν στη δημιουργία πολλών νέων χρωματικών παραλλαγών.
Στα 1637, η ζήτηση για τις τουλίπες εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα η τιμή τους να φτάσει στα ύψη. Μάλιστα, η τουλίπα Semper Augustus ήταν η πιο ακριβή ποικιλία από όλες, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η περίσταση θεωρείται σαν μια από τις πρώτες οικονομικές φούσκες στην ιστορία της οικονομίας.

Την ίδια περίοδο, ο Clusius ισχυρίστηκε ότι οι βολβοί τουλίπας που είχε στη διάθεσή του ήταν επικίνδυνοι και έτσι αρνήθηκε να τους πουλήσει στους κερδοσκόπους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι βολβοί του εκλάπησαν.
Η “μανία” για τις τουλίπες αποτέλεσε το θέμα ενός δημοφιλούς βιβλίου του 1641, με τίτλο “Εξαιρετικά δημοφιλείς αυταπάτες και η μανία του πλήθους”, το οποίο αποτέλεσε για αιώνες σημείο αναφοράς. Όμως, ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν από μερικά χρόνια με τίτλο Tulipmania, αναφέρει ότι η μανία ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο περιορισμένη και υποτονική σε σχέση με το πως παρουσιάζεται.

Έχουν καταγραφεί 3.000 ποικιλίες τουλίπας.
Οι πιο δημοφιλείς τουλίπες είναι οι ερυθρές ποικιλίες. Η πιο διάσημη τουλίπα είναι η “Βασίλισσα της Νύχτας”. Θεωρείται ότι έχει μαύρο χρώμα, όμως αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι έχει βαθύ μοβ χρώμα.

Οι τουλίπες φυτεύονται το φθινόπωρο. Αυτό συμβαίνει επειδή για να ανθίσουν οι τουλίπες, οι βολβοί έχουν ανάγκη από μια παρατεταμένη περίοδο κρύου.
Κάποια τμήματα της τουλίπας είναι βρώσιμα. Τα πέταλα έχουν μια γεύση που θυμίζει φασόλι ή ίσως μαρούλι.
Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί Ολλανδοί αναγκάστηκαν να τρέφονται με τουλίπες, γιατί δεν υπήρχαν άλλα τρόφιμα.

Πηγή: louloudia.gr

Originally posted 2015-05-18 04:29:44.