Αυγό : Απαραίτητο συστατικό της παιδικής διατροφής
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Αυγό : Απαραίτητο συστατικό της παιδικής διατροφής

April 2, 2019

author:

Parenting.gr

Αυγό : Απαραίτητο συστατικό της παιδικής διατροφής

Η διατροφική αξία του αυγού μπορεί να είναι παραδοσιακά γνωστή στη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών όμως λίγοι πραγματικά γνωρίζουν την πληρότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, αλλά και το σύνολο των ευεργετημάτων που συνεπάγεται η κατανάλωσή του σε σταθερή βάση από τα παιδιά. Παράλληλα υπάρχουν αρκετοί μύθοι σε σχέση με το αυγό, όπως αυτός που υποστηρίζουν ορισμένοι και θέλει τα περισσότερα θρεπτικά του συστατικά να είναι συγκεντρωμένα στο ασπράδι με τον κρόκο να έχει κυρίως να προσφέρει κυρίως λιπαρά.

Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού είναι πάρα πολλά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στον κρόκο: χολίνη, φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), σίδηρος, φώσφορος, βιταμίνη Α, ασβέστιο καθώς και πάρα πολλά ακόμα.

Αλήθεια είναι από την άλλη πως όντως περιέχει αρκετά λιπαρά συστατικά αλλά και χοληστερόλη. Από τα περίπου 4.5 γραμμάρια λιπαρών ουσιών στον κρόκο ενός αυγού, το 1.5 γραμμάριο αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά, τα 2 είναι μονοακόρεστα και περίπου 0.7 γραμμάρια είναι πολυακόρεστα λιπαρά. Η χοληστερίνη είναι στα 210 mg κατά μέσο όρο και παρά το γεγονός πως καλύπτει το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, το αυγό μπορεί και πρέπει να χωρέσει σε κάθε ισορροπημένο και υγιές παιδικό διατροφικό πλάνο.

Σε περιπτώσεις βέβαια υπέρβαρων παιδιών η συχνή κατανάλωση αυγών μπορεί να επηρεάσει το λιπιδαιμικό προφίλ και τα επίπεδα χοληστερίνης και χρειάζεται η συμβουλή από διατροφολόγο και παιδίατρο. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε πως σύμφωνα με αρκετές έρευνες και μετρήσεις τα επίπεδα χοληστερόλη στα αυγά το 2010 σε σχέση με το 2002 μειώθηκαν κατά ένα ποσοστό που αγγίζει το 15%, ενώ τα επίπεδα της βιταμίνης D αυξήθηκαν κατά 60% κατά μέσο όρο.

Διαβάστε σχετικά με τα κύρια συστατικά που περιέχει το αυγό και θα διαπιστώσετε τα οφέλη που μπορεί να φέρει στο μικρό σας η κατανάλωσή του σε σταθερή βάση.

 

Χολίνη

Πρώτα απ’ όλα να αναφέρουμε πως είναι απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το οποίο μάλιστα προσλαμβάνεται αποκλειστικά μέσω της διατροφής και δεν συντίθεται από τον οργανισμό. Είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, παίζει ρόλο στην καλή υγεία των νευροδιαβιβαστών, ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης που είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Πρωτεΐνη

Τα αυγά είναι πάροχος υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και συνεπώς αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στο διαιτολόγιο κάθε παιδιού. Η πρωτεΐνη αυτή που διατηρεί μεγάλη βιολογική αξία, είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, την παραγωγή ενζύμων και αντισωμάτων ενώ βοηθά αποφασιστικά στη δημιουργία νέων κυττάρων.

Σίδηρος

Ο κρόκος των αυγών περιέχει σίδηρο ο οποίος πρέπει να τονιστεί πως απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό με την ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C. Ο σίδηρος ειδικά στις παιδικές ηλικίες ενισχύει την πνευματική απόδοση και μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά των μαθησιακών δυσκολιών. Η μειωμένη αντίληψη και τα προβλήματα κατά τη μαθησιακή διαδικασία μπορεί να συνδέονται με την έλλειψη σιδήρου.

Βιταμίνες

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετικά σημαντική πηγή για τις βιταμίνες του Β συμπλέγματος, που βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών, ενώ είναι από τις πλουσιότερες σε βιταμίνη D τροφές, η οποία παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη οστών και δοντιών.

Αμινοξέα

Το αυγό περιέχει όλα τα εννιά σημαντικά αμινοξέα τα οποία δεν μπορούν να συντεθούν στον απαραίτητο βαθμό από τον οργανισμό μας και είναι κομβικής σημασίας να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα καθώς βοηθούν την δόμηση νέου ιστού ειδικότερα σε περιόδους ανάπτυξης όπως αυτές δηλαδή τις οποίες διέρχονται οι μικροί σας ήρωες. Επιπρόσθετα αποτελούν πηγές ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο.

Λεκιθίνη

Πρόκειται για φωσφολιπίδιο που προάγει τις πνευματικές λειτουργίες και συνεπώς παραμένει σημαντικό συστατικό στη διατροφή κάθε παιδιού.

Originally posted 2016-12-09 07:53:41.