Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Παιδιά φαντάσματα  
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Παιδιά φαντάσματα  

August 6, 2020

author:

Parenting.gr

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Παιδιά φαντάσματα  

Κλείσε τα μάτια σου. Σκέψου πόσο ευάλωτος ένιωθες όταν ήσουν 7 χρονών; Φαντάσου ότι στα 10 κοίταξες γύρω σου και δεν υπήρχε τίποτα και ότι στην εφηβεία, άπλωσες το χέρι σου και δεν βρήκες κανέναν για να πιαστείς;

Τώρα πρόσθεσε ότι όλοι μιλούν άλλη γλώσσα από εσένα, θέλουν να σε εκμεταλλευτούν και υπάρχουν παντού θυμωμένοι ένστολοι και ένοπλοι αξιωματικοί. Κάνει αφόρητο κρύο, κουβαλάς όλα σου τα υπάρχοντα στη μικρή σου πλάτη, πίσω σου είναι ο πόλεμος και μπροστά σου το άγνωστο.

Άνοιξε τα μάτια σου. Αυτή είναι η καλή ιστορία. Μόλις έζησες ένα πολύ μικρό μέρος της «ευτυχίας» που νιώθει ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που κατόρθωσε να φτάσει στη χώρα μας ζωντανό.

 

Τα ασυνόδευτα παιδιά αποτελούν την πιο ευάλωτη και τραγική ομάδα των προσφύγων και μεταναστών.

Είναι συγκλονιστική η σκέψη ότι ένα μικρό παιδί καλείται να πραγματοποιήσει μόνο του ένα ταξίδι που είναι σχεδόν ακατόρθωτο ακόμα και για τους ενήλικες ενώ παράλληλα κινδυνεύει από διακινητές και κυκλώματα παιδικής εκμετάλλευσης.

Ταξιδεύει μόνο του είτε γιατί έχει χάσει την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είτε γιατί έχει ξεκινήσει μόνο του, συνήθως με την προτροπή της οικογένειας, αναζητώντας ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον στην Ευρώπη.

shutterstock_357399335

Η Κοινωνική Ομάδα Υποστήριξης Νέων «Άρσις», συμμετέχει ως Εταίρος στην Εκστρατεία «Destination Unknown» και περιγράφει τα παιδιά σε κίνηση ως αόρατα και αγνοημένα. Παιδιά που δεν ακούγονται. Παιδιά που υφίστανται απομόνωση, προκατάληψη και περιθωριοποίηση. Παιδιά που οι ανάγκες τους δεν αναγνωρίζονται. Με άλλα λόγια… παιδιά φαντάσματα.

 

Τα νούμερα είναι αποθαρρυντικά. Σύμφωνα με την οργάνωση «Save the Children» το περασμένο χρόνο περίπου 26.000 παιδιά έφτασαν ασυνόδευτα στην Ευρώπη ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Europol, αγνοούνται 10.000 παιδιά που ταξίδευαν προς την Βόρεια Ευρώπη τους τελευταίους 18 με 24 μήνες. Μάλιστα οι υπεύθυνοι δήλωσαν, χωρίς να μπορούν να δώσουν στοιχεία, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πολλά από αυτά να έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.

Δυστυχώς δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον ακριβή αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών που αγνοούνται γιατί δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών.

 

Οι διαδικασίες καταγραφής θεωρούνται ανεπαρκείς ενώ πλήθος παιδιών αποφεύγουν την καταγραφή ή δηλώνουν ψεύτικη ηλικία για να μην χαρακτηριστούν ασυνόδευτα και τοποθετηθούν σε χώρους φιλοξενίας, γεγονός που θα καθυστερήσει το ταξίδι τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως είτε πρόκειται για 10.000 παιδιά είτε μόνο για 1 παιδί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πρόκειται για μια τραγική ιστορία με δράκους και τέρατα να παραφυλάνε.

 

Πλέον όλοι μιλούν για διασυνδέσεις ανάμεσα στους διακινητές και στις συμμορίες trafficking που εμπορεύονται ανθρώπους. Τα παιδιά  αφού έχουν αναγκαστεί να περπατήσουν αμέτρητα χιλιόμετρα με μια σειρά ενδιάμεσων συνδέσμων να τα καθοδηγεί και συχνά να τα κακομεταχειρίζεται, στοιβάζονται σε «χάρτινες» βάρκες  για να καταλήξουν, όσα επιζήσουν, σε άγνωστους προορισμούς.  Κάποια από αυτά θα βρεθούν «πουλημένα» στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες είτε θα πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είτε εμπορίας οργάνων.

Σχεδόν τα μισά παιδιά από αυτά που ξεκινούν το ταξίδι στο όνειρο,  θα χαθούν στο δρόμο.

shutterstock_109410377

Είναι υποχρέωση όλων μας να σταθούμε δίπλα σε αυτά τα παιδιά και από τη μεριά μας να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί. Ακόμα και μόνο να μιλάμε για αυτά και να θυμόμαστε την ύπαρξη τους, κρατάει το όνειρο τους ζωντανό.

Ας ευχηθούμε ότι κάποια στιγμή δε θα χρειάζεται να φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι τους και ότι καμιά οικογένεια δε θα είναι υποχρεωμένη να βιώνει το ξεριζωμό και το χάος της προσφυγιάς.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς ξεκίνησε και γιατί συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία

 

 

 

 

 

Originally posted 2016-05-27 05:48:50.