Διαφορετικές "ασκήσεις" για να πάρει θέση το μωρό
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΟΚΕΤΟΣ ΥΓΕΙΑ

Διαφορετικές “ασκήσεις” για να πάρει θέση το μωρό

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Διαφορετικές “ασκήσεις” για να πάρει θέση το μωρό

Έχουν ήδη περάσει 9 μήνες. Τα κιλά σας έχουν αυξηθεί, η μέση σας έχει επιβαρυνθεί, τα πόδια σας είναι πρησμένα, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και συγχρόνως η καρδιά  χτυπάει σαν τρελή γιατί πλησιάζει η στιγμή που θα κρατήσετε στα χέρια σας το μωράκι σας. Ο τελευταίος μήνας της εγκυμοσύνης, είναι για τη μέλλουσα μαμά ένας μήνας γεμάτος γλυκά και έντονα συναισθήματα. Τη μία ημέρα κερδίζει  η χαρά και την άλλη ημέρα η κούραση. Την μία ημέρα ονειρεύεστε τη στιγμή του τοκετού και την άλλη ημέρα τη φοβάστε. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο περνούν οι ημέρες και γεμίζουν οι εβδομάδες θέλετε να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη και μαζί της όσα συμπτώματα σας ενοχλούν.

Τι γίνετε όμως όταν το μωράκι σας δεν έχει την ίδια γνώμη με εσάς και δεν παίρνει τη “σωστή” θέση;

Τα μωράκια  είναι από τη φύση “προγραμματισμένα” να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να πάρουν τη θέση που θα τα βοηθήσει να έρθουν στον κόσμο. Τους πρώτους μήνες, βρίσκονται συνήθως με τα ποδαράκια προς τα κάτω και το κεφάλι τους προς τα επάνω. Όσο περνά ο καιρός και μεγαλώνει δυσκολεύεται να κινείται άνετα στο χώρο της μήτρας και τότε αλλάζει θέση, δηλαδή γυρίζει το κεφαλάκι του προς τα κάτω. Τα περισσότερα μωρά έχουν κάνει αυτήν την τούμπα και έχουν πάρει την καινούργια – σωστή θέση περίπου στην 32η εβδομάδα της κύησης. Ορισμένα όμως καθυστερούν και μπορεί να πάρουν θέση λίγο πριν τον τοκετό ή τελικά να μην γυρίσουν. Οι μαμάδες αυτές που τα μωράκια τους δεν έχουν πάρει θέση, θα πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες μητέρες, οι οποίες δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε καισαρική τομή και θα ήθελαν να βοηθήσουν όσο μπορούν ώστε να πάρει το μωρό τους θέση.

Ας δούμε τί θα μπορούσαν να κάνουν:

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι παρακάτω προτάσεις δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Επίσης, δεν προϋποθέτουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ασκήσεις χαλάρωσης 

Η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που βοηθούν τη μήτρα να επιμηκυνθεί, με αποτέλεσμα να νιώθει το μωρό ότι έχει αρκετό χώρο να κινηθεί και έτσι να να αλλάζει τη θέση του. Η γιόγκα άλλωστε αποτελεί και έναν από τους  7 τρόπους για να βοηθήσουμε να έρθει ο τοκετός.

Άγγισμα στην κοιλιά 

Χαϊδέψτε την κοιλιά σας και ακουμπήστε το μωράκι σας. Θα δείτε αμέσως πως θα κινηθεί για να σας δείξει την αντίδρασή του. Το μωρό νιώθει το χάδι σας, το απολαμβάνει και το αποζητά.  (Δείτε εδώ: τι αισθάνεται το μωρό μέσα στην κοιλιά μας;) Μετά από λίγο ακουμπήστε το χέρι σας σε άλλο σημείο και ακολουθήστε τη διαδρομή που θα θέλατε να ακολουθήσει το μωρό για να πάρει θέση. Δώστε του χρόνο και είναι πολύ πιθανό ότι θα τα καταφέρει.

Δημιουργία ήχου

Συχνά οι μέλλουσες μαμάδες αναρωτιούνται Τί ακούνε τα μωρά μέσα από την κοιλιά μας; Η απάντηση είναι ότι ακούνε πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε γιατί εγκυμοσύνη και μουσική πάνε μαζί και πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεταλλική μελωδική μπάλα που παράγει ήχο. Κυλήστε την επάνω στην κοιλιά σας και ακολουθήστε τη διαδρομή που θα θέλατε να ακολουθήσει το μωράκι σας ώστε να γυρίσει το κεφάλι προς τα κάτω.  Καλό θα είναι στην αρχή απλά να κουνάτε τη μπάλα για να δημιουργείτε ό ήχος ώστε να τον συνηθίσει το μωρό.

Δημιουργία φωτός

Αντίστοιχα με τον ήχους, τα μωράκια μπορούν να αντιληφθούν την αλλαγή του φωτισμού. Χρησιμοποίησε ένα φακό  και φώτισε το σημείο που θα ήθελες να πάει το κεφαλάκι του μωρού. Ίσως το φως του κινήσει την περιέργεια και κινηθεί προς τα εκεί.

Βελονισμός 

Ο βελονισμός είναι μέθοδος της κινέζικης ιατρικής και βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Για να προχωρήσει μια μέλλουσα μαμά σε προγεννητικό βελονισμό θα πρέπει να συμφωνεί με το συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και να αποδέχεται την εναλλακτική ιατρική. Σύμφωνα με ορισμένους γιατρούς, ο προγεννητικός βελονισμός μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη ανάμεσα στις οποίες και η αλλαγή της θέσης του μωρού.